29 november 2015 In de media

Dominant Vitesse wint Gelderse derby van NEC

Vitesse heeft zondagmiddag in GelreDome drie belangrijke punten binnengesleept. De Arnhemmers hadden de controle over de wedstrijd en wonnen daarom verdiend met 1-0. Valeri Qazaishvili scoorde vlak na rust op prachtige wijze. Door de overwinning gaat Vitesse de Nijmegenaren voorbij op de ranglijst.
Na een jaar afwezigheid stond zondagmiddag de Gelderse derby weer op het programma. In GelreDome streed Arnhems trots voor drie belangrijke punten. Bij Vitesse ontbrak aanvoerder Kashia, hij werd vervangen door Kruiswijk.Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam van de Arnhemmers. In de 6e minuut zorgde Oliinyk vanaf de linkerkant voor veel dreiging, waarna Diks uiteindelijk de bal naast schoot. Drie minuten later deed Ibarra een poging tot scoren, ook zijn bal belandde niet tussen de palen. Vitesse bleef de dominante ploeg.

De eerste kans voor de bezoekers uit Nijmegen kwam in de 28e minuut. Een schot belandde van dichtbij in de handen van Vitesse-doelman Room. Niet veel later probeerde Ibarra van ver buiten de zestien meter te scoren. Zijn pegel belandde naast het doel van NEC.

Diks was in de 34e minuut het dichtst bij een openingstreffer. Uit een vrije trap van Oliinyk kopte de rechtsback de bal via de vingers van doelman Kirsten rakelings naast. Leerdam zorgde enkele minuten later met een afstandsschot voor gevaar. Zijn bal belandde over het doel van NEC.

Vlak voor rust zorgde de uitploeg nog eenmaal voor gevaar. Het schot van Kane belandde naast het doel van Room. Vitesse was de eerste helft de betere ploeg, maar vergat zichzelf te belonen. In de 49e minuut kwam daar het bevrijdende doelpunt. Op prachtige wijze krulde Vako de bal, buiten bereik van doelman Kirsten, in het doel. Het stadion ontplofte bij de verdiende openingstreffer van Vitesse.

De Arnhemmers gingen na de 1-0 opzoek naar een tweede treffer. NEC wist geen antwoord te geven op het aanvallende spel van de Vitessenaren. De ploeg van trainer Peter Bosz bleef de bovenliggende partij, maar kwam niet tot grote kansen.

In het laatste kwartier van de wedstrijd probeerden de bezoekers uit Nijmegen iets aanvallender te voetballen. Er kwam wat meer dreiging voor het doel van Room, maar de Vitesse-defensie bleef geconcentreerd verdedigen. In de 77e minuut moest het Vitesse-publiek haar adem even inhouden toen NEC dichtbij een gelijkmaker was. De Arnhemmers pakte hierna de draad weer op en sleepten de 1-0 overwinning binnen.

Volgende week staat er wederom een thuiswedstrijd op het programma. Op zaterdag 5 december ontvangt de ploeg van trainer Peter Bosz landskampioen PSV. De wedstrijd in GelreDome begint om 19.45 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar in MijnVitesse (GelreDome) of via Vitesse.nl/online.