14 augustus 2017 In de media

De nieuwe spits staat er meteen

Tim Matavz neemt rol van Ricky van Wolfswinkel met verve over bij Vitesse. Spits scoort bij debuut en is betrokken bij twee andere goals.
Hij plukte even aan zijn baardje en toverde een gulle lach op zijn gezicht. Tim Matavz beleefde zaterdag een droomstart in de spits bij Vitesse. De Sloveen, in de zomer gehaald als opvolger van volksheld Ricky van Wolfswinkel, voldeed met verve aan de verwachtingen in Arnhem. Hij was betrokken bij twee goals en scoorde op geweldige wijze.

Nu troffen Matavz (28) en Vitesse in de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen ook wel de ideale sparringpartner. NAC Breda, in het voorjaar ten koste van NEC gepromoveerd naar de eredivisie, moest in alles nog wennen aan het hoogste niveau van Nederland. Met 4-1 hield de Brabantse formatie de schade in GelreDome uiteindelijk nog zeer beperkt.

,,Voor ons is dit een mooie start", sprak Matavz na de wedstrijd, in het Engels met een Oost-Europees accent. ,,Ik scoorde meteen en dat voelt heerlijk. Deze overwinning is belangrijk voor ons. Dit is meteen een boost voor het zelfvertrouwen", vervolgde de Sloveen.

Voor Matavz viel op een mooie voetbalavond alles op zijn plek. De ogen waren vooraf al op de aanvaller gericht. Kon hij in de voetsporen treden van Rickygoal, vorig seizoen goed voor twintig competitietreffers én de ster in de historische bekerfinale tegen AZ in De Kuip? Matavz, in de zomer overgekomen van FC Augsburg, antwoordde bevestigend.

Allereerst was de spits betrokken bij de openingsgoal van Thomas Bruns, na twee minuten al. En hij had na twintig minuten een aandeel in de 2-0, gemaakt door Bryan Linssen. Vervolgens kopte de Sloveen na een half uur de bal uit een voorzet van Milot Rashica heerlijk binnen. Matavz loofde na afloop zijn ploeggenoten.

,,Natuurlijk vertolkte ik zo een prachtrol", zei hij met pretoogjes. ,,Maar kijk eens naar het team. Er waren zo veel voorzetten. En dan echt heel goede voorzetten. Dat is ook wel lekker als aanvaller. De tweede helft was dan minder, maar in de eerste helft speelden we echt heel goed. Als we dit niveau halen, kan er iets moois groeien bij Vitesse."

Druk in het Arnhemse kamp voelde hij daarbij niet. ,,De verwachtingen van een spits zijn altijd hooggespannen", legde Matavz uit. ,,Van Wolfswinkel heeft hier vorig jaar uitstekend gepresteerd. Ik ben naar Vitesse gekomen om mijn oude niveau weer te halen. Ik ben hier om te scoren. Om assists te geven. We hebben heerlijke vleugels. Die voorzetten, zoals die van Rashica (bij de 3-0, LL). Die is wel fenomenaal, hè. Voor mij voelt die kopbal echt geweldig. Op dat moment kwam alles samen."

Rashica kreeg zaterdag ook persoonlijk de beloning voor zijn dadendrang. De Kosovaar zorgde met een schuiver na 77 minuten voor de 4-1 eindstand. Daarmee poetste Vitesse die ene oneffenheid in GelreDome weg. Na rust was NAC Breda rijp voor een afstraffing, maar een monsterscore bleef uit. De Arnhemse formatie toonde zich laconiek en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd van Thierry Ambrose. De Fransman, huurling van Manchester City, kopte na 69 minuten fraai raak: 3-1.

,,Die fase na rust was niet goed", stelde Matavz. ,,En dat nemen we dus ook mee. Dit is een mooie start, maar er zijn zeker nog verbeterpunten. We zijn net begonnen. Maar als die voorzetten zo blijven komen, moet alles goed komen."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: