24 juni 2016 In de media

Brexit heeft gevolgen voor Brits voetbal

De uitslag van het brexit-referendum houdt de gemoederen in Europa flink bezig. Ook voor het voetbal heeft het uit de EU stappen van Groot-Brittannië grote gevolgen.
Nu kunnen spelers uit de Europese Unie gemakkelijk een woon- en werkvergunning krijgen voor Groot-Brittannië. Dat verandert nu Engeland gekozen heeft om uit de Europese Unie te stappen, al zal de effectuering daarvan nog minimaal twee jaar duren.
 
Voor Europeanen die in de Premier League willen uitkomen gaan in de toekomst de immigratieregels gelden die ook voor bijvoorbeeld spelers uit Afrika of Zuid-Amerika van kracht zijn. Die spelers moeten kunnen aantonen dat ze 'van het hoogste kaliber' zijn, om in aanmerking te komen voor een werkvergunning. Ze moeten regelmatig voor hun nationale elftal hebben gespeeld.
 
Iemand als N'Golo Kanté had volgens die regels dan waarschijnlijk geen werkvergunning gekregen toen hij naar Leicester City kwam. BBC-verslaggever Chris Morris verwacht dat de gevolgen vooral duidelijk zichtbaar worden in de Championship en lagere regionen: ,,De Premier League-clubs zijn zo rijk dat ze waarschijnlijk meer gevestigde namen halen. Voor de lagere divisies wordt dat lastig en dat levert misschien meer kansen op voor Britse voetballers."

Het EU-vertrek van Groot-Brittannië gaat mogelijk ook gevolgen hebben voor de talentenhandel. Nu is het voor Engelse clubs toegestaan om spelers uit de EU tussen de zestien en achttien jaar al naar Engeland te halen. Na een Brexit mogen spelers pas vanaf hun achttiende naar de Premier League vertrekken, als ze al in aanmerking komen voor een werkvergunning
 
Volgens onderzoek van de BBC kunnen 332 spelers uit de Engelse Premier League, Championship en Schotse Premiership toekomstig problemen met hun werkvergunning krijgen nu de Britten donderdag voor een brexit hebben gestemd.

Van de actieve Nederlandse spelers in de Premier League van het afgelopen seizoen, betekent dat er maar drie van de 22 spelers aan de geldende criteria voldoen (Blind, Depay en Wijnaldum). Oud- Vitessenaar Marco van Ginkel heeft nog onvoldoende interlands gespeeld maar de brexit zal hem voorlopig niet raken. Hij heeft een contract tot 2018 bij Chelsea en gedurende die periode zullen de gevolgen  nog geen rol spelen.
 
Chelsea – Vitesse
 
Voor de samenwerking tussen Chelsea en Vitesse heeft de brexit nauwelijks gevolgen. Het contacteren van spelers uit de EU, die vaak tijdelijk elders op huurbasis worden ondergebracht, wordt voor de Engelse club, zoals eerder omschreven, wat lastiger. Vitesse wordt dus voor Chelsea een nog aantrekkelijke partner om spelers te stallen die nog niet in aanmerking komen voor een Engelse werkvergunning omdat Vitesse als Nederlandse club onder de EU-regelgeving valt.
 
Chelsea-spelers met een Engelse nationaliteit zullen over twee jaar waarschijnlijk een langere procedure moeten doorlopen met de aanvraag voor een werkvergunning als toekomstig non EU-spelers, als zij worden uitgeleend aan Vitesse. Maar mogelijk zullen toekomstige verdragen tussen de EU en Engeland dit wat versoepelen. Een en ander zal zich gaan uitkristalliseren als de eerste rookwolken over de uitslag van het brexit-referendum zijn opgetrokken.
 

AD – Bew. SV / Foto’s SV

Hoofdsponsor: