15 oktober 2014 In de media

Beloftencompetitie verdwijnt na oprichting Landelijke Divisie

Het gehele Nederlandse voetballandschap zoals we dat nu kennen gaat drastisch veranderen. De KNVB is na vier jaar onderzoek tot de conclusie gekomen dat er een nieuwe competitie ingevoerd gaat worden.
De Landelijke Divisie wordt een competitie die tussen de Jupiler League en de Topklasse in komt. Het wordt een competitie met achttien ploegen, bestaande uit veertien Topklassers en vier beloftenteams. De gehele beloftencompetitie verdwijnt, waardoor alle beloftenteams worden verspreid over de Jupiler League, de Landelijke Divisie, de Topklasse en de zes hoofdklassen. Er zal één club uit de Jupiler League gaan degraderen en één club uit de Landelijke Divisie gaan promoveren.

Directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen is erg blij met het plan, dat nog wel goedgekeurd moet worden door alle leden. "In Nederland vallen jongens tussen de 18 en 23 jaar in een groot gat. Dat komt door een gebrek aan weerstand", vertelt Van Oostveen aan Voetbal International. Ook bestuurssecretaris Mark Boetekees is tevreden. "Nederland is zo'n beetje het enige land in Europa met een gesloten systeem. Er moest iets gebeuren."

"Afgelopen woensdag hebben we de plannen voorgelegd aan de Topklasse. De reacties waren verrassend positief. Dat heeft er mee te maken dat we gekozen hebben voor een pakket met licentie-eisen per competitie. Bovendien hebben we geluisterd naar de wensen van alle partijen", vervolgde Boetekees, die snel duidelijkheid verwacht. "We zijn al jaren bezig met dit traject. Het was een zorgzaam proces en we denken dat we alle partijen meehebben. We zijn nog nooit zo dichtbij geweest."

Het is de bedoeling dat de Landelijke Divisie en de nieuwe opzet van de andere competities vanaf het seizoen 2016/2017 van start gaan. Vanaf dat seizoen is het dan ook pas mogelijk dat er een club zal degraderen uit de Jupiler League.

Fr12 / Foto’s SV

Hoofdsponsor: