20 september 2017 In de media

Bekerhouder Vitesse uitgeschakeld

Vitesse is in het toernooi om de KNVB-beker op historische wijze afgegaan als een gieter. Het ging na strafschoppen (0-0 na 120 minuten) onderuit bij Hoofdklasser Swift, waardoor de bekerwinnaar van vorig seizoen nu al uitgeschakeld is.
Op papier leek er bij Vitesse vooraf geen sprake van onderschatting. Henk Fraser voerde bij de Arnhemmers slechts drie wijzigingen door ten opzichte van het competitieduel met VVV-Venlo van afgelopen zondag (1-1), maar was er opmerkelijk genoeg zelf níét bij op Sportpark Olympiaplein in Amsterdam Oud-Zuid. De trainer van de bekerwinnaar van afgelopen seizoen ontbrak vanwege ziekte. Zonder hem blameerde Vitesse zichzelf tegen de Hoofdklasser op gigantische wijze.

De meest bedrijvige man aan Vitesse-zijde was zeker voor de pauze Milot Rashica, maar hij schoot over (tweemaal) en zag een derde inzet gepakt door Swift-doelman Bogdan Constantin. Diezelfde keeper moest ook redden bij een grote kans van spits Luc Castaignos – die Tim Matavz verving -, terwijl linksbuiten Max van Wakeren namens Swift een voorzet tegen de lat zag ploffen. Thomas Bruns tekende voor de laatste kans voor rust, maar zijn schot werd van de lijn gehaald.

Het met 0-0 halen van de rust werd door de Swift-aanhang al uitbundig gevierd, maar na de pauze groeide de hoop op een stunt langzaam maar zeker tot grote hoogte. En niet onterecht. Rashica schoot kort na rust nog wel rakelings over, maar aan de andere kant kon Vitesse-keeper Remko Pasveer een schot van spits Jaap Smeeing nog maar net tot corner verwerken.

Blamage
Uiteindelijk moest topscorer Matavz in de 68ste minuut alsnog komen opdraven om de boel te redden, maar de Sloveen zag hoe aan beide kanten nog een reuzenkans te noteren viel. Eerst schoot Smeeing voor een leeg Vitesse-doel over, kort daarna herhaalde Bryan Linssen dat kunstje aan de andere kant. Iets daarvoor had Matavz al een kansje op de winnende laten liggen, waardoor het strijdende Swift een verlenging afdwong.

Daarin had Matavz al snel voor opluchting kunnen zorgen, maar hij schoof de bal voorlangs. In het vervolg van de verlenging kreeg Vitesse verder weinig mogelijkheden, waardoor penalty's uitkomst moesten bieden. In de strafschoppenreeks miste Alexander Büttner de eerste pingel namens Vitesse, en die misser bleek fataal.