19 oktober 2014 In de media

Achenteh: ‘’Spelers uit de Eredivisie verdienen bij Marokko ook een kans’’

Linksback Rochdi Achenteh stond in de laatste zes competitiewedstrijden van Vitesse in de basis. De 26-jarige linksback, die in januari overkwam van PEC Zwolle, is momenteel echter niet in beeld bij bondscoach Badou Zaki voor een plek in de selectie van de nationale ploeg.
Achenteh laat tegenover Atlas-Lions weten dit erg te betreuren en hoopt dat de Marokkaanse spelers die actief zijn in de Eredivisie in de toekomst wel in aanmerking komen voor een plek in de selectie van de nationale ploeg.

Hoe bevalt het momenteel bij Vitesse?
Ik ben afgelopen winterstop overgekomen van PEC Zwolle. Ik kwam tegelijk met Zakaria Labyad. Ik heb het goed naar m’n zin bij Vitesse. Ik ben hier goed opgevangen. PEC Zwolle speelt goed voetbal, maar Vitesse heeft de betere spelers. De faciliteiten zijn hier ook heel goed, zelfs beter dan bij Ajax. Het is ook fijn dat ik een elftal zit met een landgenoot. We kunnen babbelen en bijvoorbeeld ook samen vasten tijdens de Ramadan.

Hoe denk je dat Vitesse dit seizoen zal presteren?
Dat is moeilijk te zeggen. We hebben in het begin van het seizoen veel punten laten liggen. We voetballen nu echter wel goed Alhamdolilah (Red.: uitdrukking in het Arabisch welke "Ere aan God" of "Dank aan God" betekent). We moeten zo doorgaan en dan per wedstrijd kijken.

Ben je een trouwe volger van de Marokkaanse ploeg?
Trouw is een groot woord. Ik kijk wel wat wedstrijden van de nationale ploeg. Ik ben altijd wel benieuwd naar de selectie. Ik ben een trotse Marokkaan en kijk graag naar de wedstrijden van Marokko. Of ik het eens ben met het selectiebeleid? Ja, je kan hoog of laag springen, maar uiteindelijk bepaalt de coach zijn selectie.

Wat vind je ervan dat uit de Eredivisie momenteel alleen Karim El Ahmadi wordt opgeroepen?
De Eredivisie is een redelijke competitie. Er voetballen hier veel jonge Marokkaanse spelers. Er loopt hier genoeg talent rond. De coach maakt uiteindelijk de keuzes. Ik vind dat de Nederlandse Marokkanen ook een kans moeten krijgen. Momenteel gebeurt er niks. Ik hoop dat dit spoedig zal veranderen.

Ben je ooit benaderd voor de nationale ploeg?
Nee, ik ben jammer genoeg nog nooit benaderd. Ik vind dit wel jammer. Echt balen, want ik wil graag voor Marokko spelen. Marokko is mijn land, mijn trots, mijn eer, mijn bloed. Ik kwam uit voor Jong Marokko en speelde toen tegen Jong Oranje. Ik kreeg toen echt kippenvel toen ik het volkslied hoorde. Dat was een geweldige ervaring. Uiteindelijk maakt de coach de keuzes en dat moeten we accepteren.

Ben je van mening dat je de kwaliteiten hebt voor de nationale ploeg?
Dat weet ik niet. Dat is aan de journalisten en aan de mensen bij de Marokkaanse bond om dat te bepalen. Ik laat mezelf Alhamdolilah iedere keer zien en het gaat nu de goede kant op.

Hoe is je contact met de Marokkaanse spelers in Nederland?
Ik heb veel contact met mijn teamgenoot bij Vitesse, Zakaria Labyad. Verder heb ik ook goed contact met FC Twente vleugelaanvaller Youness Mokhtar. Verder spreek ik mijn neefje, Hearts aanvaller Soufian El Hassnaoui regelmatig. Ik ben trots op de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Er zijn genoeg Marokkanen hier die het goede voorbeeld geven. We moeten trots zijn op de opkomende Marokkaanse talenten zoals Anwar El Ghazi (Ajax) en Bilal Ould-Chikh (FC Twente).
 

Atlas Lions / Foto’s SV

Hoofdsponsor: