26 augustus 2015 In de media

‘Talentenjacht’: Lewis Baker

Het stikt van de talenten in de Eredivisie. VP bekijkt in de rubriek ‘talentenjacht’ welke talenten op punt van doorbreken staan.
Club: Vitesse (gehuurd van Chelsea)

Positie: Centrale middenvelder

Leeftijd: 20

Geboorteplaats: Luton (Engeland)

Contract tot: 30 juni 2019 (Chelsea)

Transferwaarde: €500.000

Speelkansen 
Marvelous Nakamba is de enige andere centrale middenvelder, aangezien Kelvin Leerdam zich toelegt op een plek in de defensie. In zijn korte tijd in Arnhem heeft hij zich ontpopt tot regelaar op het middenveld. Daardoor is de jonge Engelsman niet weg te denken uit de basis van Peter Bosz.

Hoe deed hij het in de jeugd? 
Op zijn negende kwam Baker in de jeugdopleiding van Chelsea. Hij was de drijvende kracht achter de winst in de FA Cup voor beloften. Een jaar later hielp hij Chelsea naar de finale van de NextGen Series. Baker liet zien een echte goaltjesdief te zijn, want hij haalde de dubbele cijfers in doelpunten.

Wat zeggen anderen over hem?
“Mijn geweten zegt me dat als Baker niet een international is over een paar jaar, dat ik mijzelf de schuld moet geven”, zegt José Mourinho over zijn verhuurde pupil. De Portugees bedoelde dat als Baker een basisspeler wordt bij Chelsea, dat een oproep voor Engeland vrijwel automatisch volgt.

Grootste kwaliteit
Baker kan op elke positie op het middenveld uit de voeten, zelfs aan de buitenkant als daar om wordt gevraagd. Hij is een speler die graag voetbalwedstrijden dicteert. Zo verstuurde hij 104 succesvolle passes tegen Roda JC, een aantal wat geen enkele andere speler haalde in de Eredivisie dat weekend. Mocht Baker dat consistent volhouden, dan kunnen we met recht spreken van de nieuwe Xavi op de Nederlandse velden.
 

Voetbalprimeur / Foto’s SV

Hoofdsponsor: