15 december 2017 In de media

‘Wij worden 40 procent beter’

Vitesse is door een schraal najaar verworden tot een vat vol frustratie. Aanvoerder Guram Kashia gaat de barricaden op voor de Arnhemse troepen. Hij gelooft in de wederopstanding van Vitesse in het nieuwe jaar.
De sfeer is om te snijden. Met slechts vijf punten in de laatste vijf duels raakt het uitzicht van Vitesse op een stevige plek in de subtop van de eredivisie langzaamaan vertroebeld. Intern baalt iedereen van het voortdurende puntenverlies, zelfs al loopt de concurrentie nauwelijks weg. De achterban mort in volle omvang.
 
Guram Kashia (30), aanvoerder van Vitesse, predikt geduld in barre tijden. De Arnhemse club worstelt enorm. Iedereen snakt naar de winterbreak.
 
,,We merken nu hoe zwaar het seizoen werkelijk is", stelt de captain van de Gelderse eredivisionist, daags na de 2-2 tegen Willem II. ,,De gevolgen van de Europa League hakken er enorm in. Een groepsfase is voor Vitesse een nieuwe gewaarwording. We wisten dat er naast de lusten ook lasten zouden zijn. We wisten dat we voor de winterbreak de schade zoveel mogelijk moesten beperken. Dat gaat met hangen en wurgen."
 
Na het kerstreces wordt alles beter, is de stellige overtuiging van Kashia. ,,Wij vallen straks helemaal terug in het ritme van één wedstrijd per week. In de winter kunnen we uitrusten. Ik ben ervan overtuigd dat onze kwaliteiten dan vanzelf bovendrijven. Wij worden na de winter 40 procent beter. Dat weet ik zeker. Dit is gewoon een heel goede groep met een heel goede trainer."
 
Kashia is getergd. De Georgische international wijst kritiek op coach Henk Fraser van de hand. ,,Ik weet dat bij voetbal graag naar één persoon wordt gewezen", zegt de aanvoerder. ,,Maar de trainer treft geen blaam. Die eist 100 procent van ons. Op de training en in de wedstrijden. De afspraken zijn duidelijk en het concept is helder. Daarmee hebben we in de zomer volop enthousiasme opgeroepen. Ook nu geven wij alles, maar het ontbreekt aan kracht. Aan dynamiek."
 
,,De oorzaken zijn bekend. Kijk naar die wedstrijdreeks. Vergelijk dat met al die andere clubs in de eredivisie. Het programma is gewoon loodzwaar. En dan wordt bij Europees voetbal ook nog even meer gevraagd dan in de competitie. Dan ligt het tempo nóg hoger. We maken een slijtageslag mee."
 
Kashia is het sprekende voorbeeld van de overvolle agenda. Met Europa Cup, competitie, de Johan Cruijff Schaal en interlandvoetbal staat de Georgiër nu al op 27 wedstrijden. Rust krijgt hij niet. Maikel van der Werff en Arnold Kruiswijk zijn langdurig geblesseerd. ,,Dat zijn voor ons twee heel belangrijke spelers. Dat zit dan ook tegen."
 
De frustratie bij de aanhang is begrijpelijk, stelt Kashia. ,,Die is in de spelersgroep ook echt niet minder", legt hij uit. ,,De kritiek op de bekeruitschakeling (bij de zaterdaghoofdklasser Swift, LL) is volledig terecht. Daarover bestaat geen enkele discussie. En er staat nu vanzelfsprekend heel veel druk op het duel met FC Twente (morgen in Enschede, LL). Wij moeten onze supporters laten zien dat we dit shirt met trots mogen dragen. Maar bij Vitesse is dus géén sprake van een crisis. Stap uit de emotie en heb geduld. We zijn nog niet eens halverwege de competitie."

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: