8 november 2013 In de media

‘Reis moet het nu laten zien’

Kan Jonathan Reis zijn voetballoopbaan nog redden? De excentrieke Braziliaan is door trainer Peter Bosz al vijftig dagen verbannen naar het beloftenelftal van Vitesse.
Zijn ontdekker Piet de Visser houdt hoop op een rentree in de hoofdmacht en een deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. „Het is nu of nooit."
 
Bij de hoofdingang van het Gelredome loopt Piet de Visser na de wedstrijd tegen FC Groningen zijn oogappel tegen het lijf. De topscout begroet Jonathan Reis tussen de vertrekkende mensen door met een knuffel. Als De Visser zijn vuisten balt en ze op borsthoogte tegen het leren jack van de Braziliaan drukt, volgt al snel een serieuze conversatie met de verbannen spits. „Ik heb hem daar gezegd dat ik zijn oren en oorringen eraf snijd als hij de komende tijd niet laat zien wat hij kan," blikt de Chelsea-scout terug. „Als hij zich verbetert, gaat de trainer hem er weer bij nemen. Zo'n 'type is Peter Bosz wel."
 
Voor de Vitesse-trainer was vijftig dagen terug, op 20 september, de maat vol. Bosz greep in omdat de 24-jarige Reis 'zich buiten de groep plaatste'. De talentvolle spits werd teruggezet naar het beloftenelftal en daar werkt hij nu nog steeds zijn wedstrijden en trainingen af. Vrijwel elke week laat Bosz doorschemeren dat een rentree nog niet aan de orde is, omdat de banneling nog onvoldoende progressie heeft gemaakt.
 
De trainer treft geen blaam, weet De Visser. „Jonathan presteerde niet en kwam er daardoor naast te staan. Als wisselspeler heeft hij op en naast het veld ook niet de juiste mentaliteit getoond. Hij is zijn kop in de wind gaan gooien en daarom greep de trainer terecht in."
 
Reis heeft er al vijf weken aan disdiplinaire straf op zitten, als hij eind oktober zijn ontdekker in Arnhem ontmoet. De Visser neemt plaats naast oud-eigenaar Merab Jordania en ziet dat Vitesse ondanks een doelpunt van eerste spits Mike Havenaar niet verder komt dan een remise tegen FC Groningen. „Jonathan barst nog steeds van het talent" weet de Visser. „Op 90% is hij nog de beste spits van de eredivisie. Hij moet het alleen wel zelf doen."
 
Of dat nog gaat lukken, durft zijn 79-jarige fan niet met zekerheid te zeggen. De Visser heeft bij zijn laatste bezoek aan Nederland wel een poging gedaan de kwaliteit er nog een keer uit te persen. Toen de aanvaller tijdens de laatste ontmoeting over zijn talentvolle zoontje in Brazilië begon, sloeg De Visser toe. „Ik heb daar geprobeerd een snaartje te raken bij hem. Hij zei dat het een topspelertje zou gaan worden. Een heerlijke linkspoot. Vier jaar en nu al een goede actie in huis. Of ik hem wilde scouten? Ik heb toen gezegd: 'En wat moet ik tegen dat ventje gaan zeggen, Jonathan? Je vader is mislukt. Hij voetbalt in Vltesse 2.'
Als jij je terugknokt, beloof ik dat ik naar je zoon ga kijken."
 
Zeven jaar terug haalde De Visser Reis naar PSV. Het 17-jarige talent brak door, maar werd daarna door drugsgebruik en een zware knieblessure ver teruggeworpen, „Iedereen dacht dat hij nooit meer terug zou keren. Hij werkte in Brazilië keihard en vocht zich terug. Door die knie wordt hij alleen nooit meer 100%," aldus de scout.
 
Bij Vitesse maakte hij zijn rentree en onder trainer Fred Rutten draaide hij redelijk. Met Bosz als hoofdcoach ging het mis. De Visser weet dat Reis nu misschien wel voor zijn laatste kans knokt „Het is nu of nooit Dat moet hij beseffen. Ik heb hem gezegd dat hij aan zijn arbeid en rustverhouding moet denken, anders sla ik hem op zijn smoel. Hij moet deze kans pakken."
 
In het hart van de topscout heeft Reis al zeven jaar een speciaal plekje. „Ik hou van Jonathan. Ik weet dat hij veel familieproblemen heeft gehad en moeilijke tijden doormaakte. Daarom heb ik een zwak voor die jongen."
 
Voordat de spits een zware knieblessure opliep, voorspelde de oud-trainer dat hij de spits van Brazilië op het WK in 2014 zou zijn. De Visser hoopt Reis nog steeds te zien schitteren tijdens een groot evenement „Ik heb hem in Arnhem gezegd dat hij dit WK moet spelen. De bal ligt nu bij hem. Ik hoop dat hij in 2016 bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro met Lucas Piazon voor Brazilië speelt"

AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: