16 augustus 2014 In de media

‘Ik heb veel domme dingen gedaan, maar bij Vitesse niet’

Jonathan Reis liet in december 2013 zijn contract met Vitesse ontbinden. Helden zocht de werkloze Braziliaanse aanvaller op. “Ik ga zelfs in de Jupiler League voetballen als het moet.”
"Ik mis Nederland", liet de 25-jarige Jonathan Reis in een gesprek met Helden Online weten. De voetballer was zeven jaar actief op de Nederlandse velden en speelde voor PSV en het eerdergenoemde Vitesse. Eind 2013 had Reis zijn buik vol van de situatie bij de Arnhemmers. "Bij het tweede elftal trainden we vaak met zeven man. Het was helemaal niks, ik was diep ongelukkig. Na overleg met de clubleiding heb ik mijn contract, dat doorliep tot medio 2015, laten ontbinden." Hij ging terug naar geboorteland Brazilië en zit sindsdien zonder club

Als een dief in de nacht vertrok hij uit Arnhem, waar hij eind 2011 was neergestreken na zijn zware knieblessure. De laatste maanden bij Vitesse trainde Reis alleen nog mee met het tweede, trainer Peter Bosz was op de spits uitgekeken en wilde hem niet langer bij zijn selectie hebben. 'Als iemand zich buiten het team plaatst, dan grijp ik in,' was het enige wat Bosz over de verbanning kwijt wilde.

"Die man dacht dat hij José Mourinho was," zegt Reis in geboorteplaats Belo Horizonte tegen Helden, "altijd chagrijnig kijken, nooit in voor een grapje, een arrogant persoon. Kijk maar eens naar de foto's die van Bosz zijn gemaakt. Ek kan geen lachje vanaf. Ik kon niet goed met hem werken, hij snapte me niet."

Het lag niet alleen aan Bosz, geeft Reis toe. Hij steekt ook de hand in eigen boezem. "Ik leunde te veel achterover, zeker onder Bosz. Ik was chagrijnig omdat ik weinig speelde en op trainingen deed ik er te weinig aan om de situatie te veranderen. Ik trainde zelden geconcentreerd."

In 2010, toen hij nog bij PSV zat, liet Reis zich opnemen in een afkickkliniek. Nadat hij van zijn cocaïneverslaving af was, keerde hij terug in Eindhoven, dat hem eerder had ontslagen wegens drugsgebruik. Reis wil wel benadrukken dat het bij Vitesse alleen fout is gegaan omdat zijn instelling op het veld niet deugde. "Ik heb in het verleden veel domme dingen buiten het veld gedaan, maar bij Vitesse niet. In het nachtleven liet ik me zelden zien. Ik was daar al lang klaar mee. Ik ben een soort opa, blijf liever thuis. Wat vooral telt, is mijn zoontje Caique. Ik wil een voorbeeld voor hem zijn."

Eind 2013 zag Reis het niet meer zitten. "Bij het tweede elftal trainden we vaak met zeven man. Het was helemaal niks, ik was diep ongelukkig. Na overleg met de clubleiding heb ik mijn contract, dat doorliep tot medio 2015, laten ontbinden. Daarmee heb ik Vitesse enorm geholpen. Ik was een van de grootverdieners, had ook in het tweede kunnen blijven voetballen. Ik vond dat alleen niet eerlijk tegenover de club. Vitesse heeft me, in tegenstelling tot PSV, na mijn knieblessure nog een kans gegeven. Daar ben ik ze enorm dankbaar voor. Ik hoefde bij mijn vertrek ook geen cent mee te krijgen."

Reis hoopt op een nieuwe kans, zegt hij tegen Helden. Het liefst in Nederland, omdat hij zich wil revancheren. Reis zegt open te staan voor elke Nederlandse club. "Ik ga zelfs in de Jupiler League voetballen als het moet. Dan maak ik dertig doelpunten en keer ik terug naar de eredivisie. Als ik mijn loopbaan uiteindelijk bij een mooie club als PSV of FC Twente kan beëindigen, ben ik meer dan tevreden."
 

Helden Online / Foto’s SV

Hoofdsponsor: