22 januari 2015 In de media

‘Eredivisie weer in beeld in Engeland’

Wilfried Bony is net voor 38 miljoen euro gekocht door Manchester City. Graziano Pellè, Dusan Tadic en Christian Eriksen dragen na hun vertrek uit de eredivisie Southampton en Tottenham Hotspur terwijl Daley Blind bij Manchester United in de basis staat.
Wordt de eredivisie daardoor nu weer hoger aangeslagen als marktplaats voor de Premier League? „De doorsnee makelaar toont weer meer interesse in onze spelers. En niet alleen in de toppers."

De topscorer van de Premier League over het kalenderjaar 2014; hij speelde niet bij Chelsea, Man City, Man United of Arsenal, maar bij het modale Swansea City. Hij heette Wilfried Bony en hij maakte koud overgekomen van Vitesse in één keer 20 goals.
 
Laatst speelden Tottenham Hotspur en Chelsea tegen elkaar in de competitie. Het werd 5-3 voor Spurs in één van de meest enerverende wedstrijden in maanden. Vijf voetballers die recent nog in de eredivisie speelden hadden een hoofdrol in het spektakelstuk. En afgelopen weekeinde Bojan Krkic zien scoren en uitblinken bij Stoke City? Aan tafel bij Match of the Day raakte tv- presentator Gary Lineker niet uitgepraat over de kwaliteiten van een aanvaller die in de eredivisie bij Ajax toch nooit echt uit de verf kwam.
 
„Er wordt in Engeland momenteel goede reclame gemaakt voor de eredivisie," zien Marcel Brands, Hans Nijland en Louis Laros. Ze zijn respectievelijk directeur bij PSV, bij FC Groningen en spelersmakelaar. Het is welkome reclame, in een periode waarin het beeld dreigde te ontstaan dat het niet langer meer zou kunnen: vanuit die eredivisie meteen indruk maken in één van de vier topcom petities van Europa. Iedereen kent de recente voorbeelden wel van spelers die flopten in Spanje, Duitsland, Italië of Engeland. Van Ruiz tot Büttner, van Emanuelson tot Dost en van Luuk de Jong tot Finnbogason.
 
Maar nu durft Manchester City het aan om ex-Vitessenaar Wilfried Bony voor bijna 40 miljoen euro in te lijven. In het weekeinde van die transfer stak een indrukwekkende batterij aan Engelse scouts het Kanaal over. Ze kwamen allemaal af op de hervatting van de eredivisie. „Bij Vitesse – PSV zat zaterdag heel de Premier League," zag Louis Laros. „Alle scouts in het wereldje ken je inmiddels wel van gezicht en van naam.
 
Dezelfde meute zat een dag later ook in de Kuip bij Feyenoord – Twente en een dag eerder in de Arena bij Ajax – Groningen." Depay, Willem s, Clasie, Klaassen, Wijnaldum. Zij zijn de hotshots van een volgende lichting eredivisiespelers die zich in de belangstelling weet. Maar Marcel Brands valt ook de Engelse interesse voor de categorie daar net onder op. „De doorsnee makelaar toont weer meer interesse in spelers. En niet alleen in de toppers die iedereen wel ziet." Brands wijst op Daryl Janmaat, Erik Pieters, Toby Alderweireld. Ook die categorie is recent goed geland in Engeland.
 
„En zelfs van een speler als Vurnon Anita is nu wel gebleken dat die het volhoudt in de Premier League. Anita vind ik nog altijd een van de meest wonderbaarlijke transfers. Laten we eerlijk zijn: bij Ajax was hij bijna wisselspeler en op ons lijstje bij PSV heeft-ie nooit gestaan. Voor Newcastle zal hij nooit een dragende speler worden, maar hij blijft er wel overeind. Kennelijk is zijn basis bij Ajax en in de eredivisie goed genoeg geweest."
 
„Wij hebben zoiets met Leandro Bacuna," zegt Hans Nijland. „Die was bij FC Groningen nog geen gearriveerde speler in de eredivisie. Maar Aston Villa kocht hem en daar ging hij 'gewoon' de vrije trappen nemen en zelfs scoren. Hij heeft wel een terugval gekregen daarna, maar hij komt nu weer meer in beeld."
 
Groningen, de club waar Nijland al jaren directeur is, geeft de laatste tijd aardig kleur aan de Premier League. „Suarez is net weg uit Engeland, maar Tadic is een mooie opvolger met een achtergrond bij ons. En laten we de broers Koeman niet vergeten. Die brengen FC Groningen en de hele eredivisie natuurlijk ook aan de man met hun succes bij Southampton." Ook op de tribunes van de Euroborg ziet Nijland m eer scouts uit de Premier League „Ik ben nu benieuwd naar de volgende oud-speler van ons en welke stap hij gaat maken," zegt Nijland, doelend op Virgil van Dijk. „Stel dat hij Celtic verruilt voor een mooie club in de Premier League en het daar ook redt, waar ik geen moment aan twijfel, dan straalt dat ook weer positief af op ons."
 
Makelaar Laros leidde Luuk de Jong en Ricky van Wolfswinkel vorig jaar zomer weg uit Engeland na hun mislukte avonturen in Newcastle en Norwich. Hij ziet wel één puntje om op te letten voor eredivisieclubs die denken mee te kunnen liften op een hausse. „Ik sprak deze week een aantal scouts en in Engeland vinden ze Nederlandse spelers wel duur momenteel.
 
Franse spelers bijvoorbeeld zijn in vergelijking goedkoper en op jonge leeftijd vaak fysiek al wat meer gerijpt." Aan de andere kant: daardoor kunnen Ajax, PSV en Feyenoord hun talenten misschien ook iets langer bij zich houden. Laros: „Afwachten. Ik denk wel: als je nu Tadic neemt, of Pellè of ook Janmaat. Misschien is het zo dat zij nu in één keer slagen, omdat ze op iets latere leeftijd naar Engeland zijn gegaan."
 

AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: