2 september 2014 In de media

Van Praag: ‘Vitesse gaat fatsoenlijk met eigenaarschap om’

De KNVB heeft bij de overname van Vitesse onderzocht hoe het met de eigendomsconstructie zit. “Als een rijke meneer besluit om in plaats van een jacht een voetbalclub te kopen en fatsoenlijk met de eigendomsrechten omgaat, dan is daar geen bezwaar tegen. De onderzoeken wijzen niets anders uit dan dat dit bij Vitesse het geval is.”
Veel clubs zijn inmiddels in handen van één persoon, of bedrijf. Dit is ook het geval bij Vitesse. Eerder werd al streng gekeken naar de eigendomsconstructie van de club, maar het onderzoek is nog altijd niet afgerond.

Michael van Praag: "We zijn erg ver gegaan in het onderzoek maar zijn gestrand bij investeringsmaatschappijen op de Kaaimaneilanden. Belangrijk voor ons was om erachter te komen of Abramovitsj in de constructie voorkwam, maar daar konden we geen bewijs voor vinden. Als dat wel zo zou zijn, dan was er sprake van dubbel-eigenaarschap en dat is verboden. 

Van Praag: "Inmiddels is de club weer in andere handen en daar hebben wij voor de vakantie een gesprek met Vitesse over gehad. Onze forensische boekhouders zijn nog bezig met het onderzoek.
"
"Als een rijke meneer besluit om in plaats van een jacht een voetbalclub te kopen en fatsoenlijk met de eigendomsrechten omgaat dan is daar geen bezwaar tegen. De onderzoeken wijzen niets anders uit dan dat dit bij Vitesse het geval is",  aldus de KNVB-voorzitter.

Van Praag vindt het niet meteen problematisch dat clubs in handen komen van één eigenaar, maar ziet wel wat in een Duits systeem. "Als die ene persoon fatsoenlijk omgaat met zijn club dan zie ik geen bezwaar. Het is wel de vraag wat er met een club gebeurt als diegene ineens opstapt. Ik zou meer zien in het systeem wat ze in Duitsland hanteren, waarbij de club altijd 51 procent van de aandelen in handen heeft."

Het blijft lastig om te zorgen dat er geen sprake is van belangenverstrengeling. Ook wanneer het aankomt op investeringsmaatschappijen zoals bijvoorbeeld Doyen. "Het kan gevaarlijk worden als zo'n organisatie zich gaat bemoeien met het wel of niet verkopen van een speler bijvoorbeeld. Stel dat een maatschappij ook in andere clubs investeert en zich met de transfers bemoeit, dan zou er ineens sprake kunnen zijn van een intelligente vorm van matchfixing. UEFA gaat third party ownership helemaal verbieden."

Interview Michael van Praag: "Onze forensische boekhouders zijn nog steeds bezig"

SV / Geluidsfragment BNR / Foto KNVB

Hoofdsponsor: