Vitesse en het landskampioenschap deel 3

Vitesse en het landskampioenschap deel 3

Deel 1 l Deel 2 l Deel 3

 

Vitesse kwam niet meer tot aansprekende resultaten in competitieverband. Enkele seizoenen speelden de Arnhemmers zelfs in de tweede oostelijke voetbalafdeling. Na verloop van tijd promoveerde men dan wel weer naar de eerste klasse, om hierin vervolgens geen enkele rol van betekenis te spelen. Zo ging dat jaren door totdat in 1950 een jeugdige lichting talentvolle voetballers Vitesse wederom op het hoogste niveau terugbracht.

In deze periode maakten ondermeer Jacques Alberts, Wim Hendriks (beiden schopten het zelfs tot international), Hans en Dick Herberts, Toon Huiberts (de huidige elftalleider van Vitesse), Dick Faber, Jan van Voorst en de gebroeders Gerrit en Epi Jansen deel uit van het team. Langzamerhand ontstond een vaste formatie die op de laatste speeldag van het seizoen 1952/1953 afdelingskampioen werd. De Arnhemmers die het hele seizoen in de kopgroep hadden gezeten maar geen enkele keer op de eerste plaats stonden, profiteerden van het verlies dat de direkte concurrent Heerenveen bij Haarlem leed (2-0). Zelf won Vitesse de thuiswedstrijd tegen het Apeldoornse A.G.O.V.V. met 3-1. Eindelijk kon Arnhem zich, na een afwezigheid van precies 39 jaar, gaan opmaken voor de kampioenscompetitie!

Tegenstanders daarin waren de overige afdelingskampioenen R.C.H. (Haarlem), Sparta (Rotterdam) en Eindhoven. De eerste krachtmeting was in een uitverkocht stadion Nieuw-Monnikenhuize (bijna 20.000 toeschouwers...) tegen laatstgenoemde club. En dan te bedenken dat moeilijkheden tussen het Vitesse-bestuur en de gemeente Arnhem over de huur van Nieuw-Monnikenhuize er bijna toe leidde dat de kampioenswedstrijden in Nijmegen ('Goffertstadion') gespeeld zouden worden! Eindhoven had zich pas enkele dagen voor dit treffen verzekerd van deelname. Er was een beslissingswedstrijd tegen stadsgenoot P.S.V. voor nodig om een zuidelijke kampioen te bepalen. Beiden waren in de competitie precies gelijk geëindigd. Deze wedstrijd werd gespeeld in stadion 'De Vliert' in Den Bosch en eindigde in een nipte 2-1 zege voor Eindhoven.

Vier dagen later moest men dus alweer aan de bak tegen een over-geconcentreerd Vitesse. Al na een half uur keken de Arnhemmers namelijk tegen een 2-0 achterstand aan. Het technisch sterkere team uit de lichtstad bestond ondermeer uit een stugge verdediging met de boomlange 'stopper' Frans van Tuyl en international Frans Tebak en met voorin de snelle vleugelspelers Schmidt, Louwers en de bekende international Noud Van Melis. Op wilskracht kwam Vitesse voor rust echter toch nog terug, en hoe... De opgelopen achterstand werd binnen vijf minuten zelfs omgebogen tot een 3-2 voorsprong door doelpunten van Gerrit Jansen en tweemaal Dick Faber! Na de rust ontstond een prachtige duel met een spectaculair scoreverloop. Vitesse breidde de voorsprong na drie minuten uit tot 4-2 door een doelpunt van seizoens-topscorer Epi Jansen.

Toen sloeg echter het noodlot toe. Eerst redde doelman Rinus L'Amie nog een slap ingeschoten penalty van eerdergenoemde aanvoerder Van Tuyl, maar later was hij kansloos toen oud-international Dick Snoek vijf minuten voor tijd de spanning volledig terugbracht (4-3) en in de allerlaatste minuut eerdergenoemde Schmidt zelfs de gelijkmaker aantekende. Zo eindigde deze zinderende wedstrijd in 4-4. Het Arnhemse publiek kon hier achteraf toch vrede mee hebben. Vitesse toonde aan het oosten op een waardige manier te zullen vertegenwoordigen in de strijd om de landstitel.

 Enkele dagen later stond de uit-wedstrijd tegen Sparta op het programma. Zoals eerder te lezen een kampioenswedstrijd met een grote historie! Ook nu bestond Sparta weer uit vele gerenommeerde namen zoals de bekende internationals Rinus Terlouw, doelman Wim Landman en Tonny van Ede. Maar tot ieders verbazing won Vitesse deze wedstrijd op 'Het Kasteel' met 2-1. Twee eigen doelpunten aan beide zijden (Hans Herberts voor Vitesse en Wenneker voor Sparta) hielden de partijen geruime tijd in evenwicht. Juist toen Sparta een offensief inzette en een duidelijk overwicht nam passeerde Dick Herberts voor de zoveelste maal die wedstrijd zijn direkte tegenstander en leverde een afgemeten voorzet op Faber die deze kans niet liet liggen: 1-2.

De Arnhemse uitblinkers waren achterin te vinden. Wederom keepte L'Amie een prachtige partij en weerstond hij in samenwerking met 'spil' Wim Hendriks menige Sparta aanval. De heenronde in deze kampioenscompetitie werd afgesloten met de uit-wedstrijd tegen R.C.H. (Racing Club Haarlem). Maar liefst 24.000 bezoekers kwamen af op dit duel tussen de beide koplopers. Zij zagen een aanvallend R.C.H. tegen een weer goed verdedigend Vitesse. De Arnhemse aanval werd aan banden gelegd door het geroutineerde verdedigingsduo Louis ('Loek') Biesbrouck, verschillende keren aanvoerder van het Nederlands Elftal, en T. de Vos. Ondanks dat de Vitesse-verdediging en (het wordt eentonig) doelman L'Amie weer sterk speelde, kon men niet voorkomen dat de snelle middenvoor en topscorer Gallis in de 23e minuut R.C.H. op voorsprong zette. Deze achterstand inspireerde Vitesse echter tot nog meer vechtlust, en binnen zes minuten stond het alweer gelijk door een doelpunt van Epi Jansen. Na de hervatting kreeg de thuisploeg de wedstrijd volledig in handen, zeker na een snel doelpunt door Van Lieshout (2-1). Hierop had Vitesse jammergenoeg geen antwoord en leed een verdiende nederlaag.

Vier dagen later in de thuis-omtmoeting tegen R.C.H. kon men dit verlies weer rechtzetten. Helaas lukte dit niet helemaal doordat de bezoekers ook nu de wedstrijd volledig domineerden. Dit resulteerde in 'slechts' een 1-0 achterstand voor de rust (weer een doelpunt door Van Lieshout). Na de thee rook Vitesse dan ook zijn kans en speelde volledig op de aanval voor een laatste uitzicht op de titel. Toen er een extra aanvaller in de ploeg werd gebracht door trainer Jan Zonnenberg moest zelfs R.C.H. buigen voor zoveel druk. Juist deze invaller, Frits Heijn geheten, zorgde met een afgemeten schot voor de 1-1 eindstand.


(24 Juni 1953 R.C.H. - Vitesse 2-1 Vitesse verbeten in de aanval tegen de latere landskampioen. Foto: archief J.A. Reurink.)


Nog steeds waren de kansen op een Arnhems kampioenschapsfeest niet verkeken. Zeker omdat het bijkans uitgeschakelde Sparta de spanning weer volledig terugbracht door het sterke Eindhoven op een 2-0 thuisnederlaag te trakteren. Dat de Rotterdammers inderdaad aan een inhaalrace bezig waren werd Vitesse geheel duidelijk getuige de 5-2 nederlaag die in Arnhem geleden werd. Doordat R.C.H. ook verloor (0-2 van Eindhoven) kwamen de Spartanen als de grote winnaars uit deze voorlaatste ronde en kon Vitesse de titel vergeten. De geel-zwarten maakten zich in Eindhoven zelfs nog belachelijk door de laatste wedstrijd aldaar met 6-0 te verliezen. Een nederlaag die vooral Wim Hendriks zich kon aanrekenen.

Hij verloor zijn zelfbeheersing toen hij vlak voor rust een gemene trap in de rug ontving van de Eindhovense linksbuiten Louwers. Na rust revancheerde hij zich tweemaal ten koste van een doelpunt (één uit een vrije trap en één uit een penalty). Dat juist aanvoerder Hendriks zijn kop verloor mag gerust opmerkelijk genoemd worden. In Eindhoven was men dit allemaal alweer snel vergeten, want door de overwinning werd alsnog de eerste plaats behaald. Deze plek moest men echter delen met R.C.H., die in een nerveuze wedstrijd met een gelijkspel (1-1) Sparta op de ranglijst passeerde.

Door de gelijke stand (zowel Eindhoven als R.C.H. behaalden 7 punten uit 6 wedstrijden, het doelsaldo was niet beslissend) moest een beslissingswedstrijd de landskampioen bepalen. Op 18 juli 1953 viel in vol 'Stadion Feijenoord' (55.000 toeschouwers) te zien dat R.C.H. pas in de laatste minuut van de verlenging de strijd in hun voordeel beslechtte. En zo haalde de club, die bij de sanering van het betaalde voetbal in 1971 (als Racing Club Heemstede, zoals de club sinds 1965 te boek stond) naar de amateurs terugkeerde, exact dertig jaar na dato voor de tweede maal in de historie de landstitel. En dan Vitesse, dat in totaal wel zes maal deelnam aan de kampioenscompetitie, maar dus nooit won. Nu werd vooral het falen van de spelers voorin gezien als de reden dat het weer niet lukte. De verdediging, en vooral keeper Rinus L'Amie, leverden aanvankelijk goed werk. Maar ook zij waren natuurlijk verantwoordelijk voor de vele tegendoelpunten (19 maal in zes wedstrijden) die Vitesse te verwerken kreeg.

Een nieuwe kans om dit te doen vergeten kwam er nooit. Een jaar later, in het seizoen 1953/1954, werd de laatste kampioenscompetitie ooit (met als winnaar Eindhoven) gespeeld. Enkele maanden later deed het betaalde voetbal zijn intrede in Nederland en is de winnaar van de hoogste afdeling automatisch de landskampioen. En of Vitesse dat kunstje ooit zal flikken ...?

1897-1898 (beslissingswedstrijd landskampioenschap)
R.A.P. - Vitesse 4-2, 24 april 1898, Utrecht (terrein Hercules).
1-0 Hisgen, 2-0 Hisgen, 2-1 W. Hesselink, 3-1 Hisgen, 3-2 De Villeneuve, 4-2 Hisgen.
R.A.P.: Rincker, Van der Linde, Potter, Lieftinck, Schröder, Hulsman, Kampschreur, De Bruyn, Hisgen, Elias, Zweerts.
VITESSE: d'Arnaud Gerkens, R. Hendriks, Jager, H. Hesselink, Jacobsen, Meihuizen, Roqué, P. Hendriks, De Villeneuve, W. Hesselink, Goedvriend.

 1902-1903 (kampioenscompetitie)
Vitesse-Volharding 4-2, 22 maart 1903.
0-1 Antoine van Renterghem, 1-1 E. Hesselink, 2-1 Roqué, 2-2 Albert van Renterghem, 3-2 Goedvriend, 4-2 Van Oosterzee.

Volharding - Vitesse 4-1, 29 maart 1903.
0-1 E. Hesselink, 1-1 Gerke, 2-1 Van der Werff, 3-1 en 4-1 Albert van Renterghem.

Vitesse - H.V.V. 1-3, 19 april 1903.
0-1 E. Sol, 1-1 Goedvriend, 1-2 E. Sol, 1-3 Sillevis.

Vitesse speelde voornamelijk in de volgende opstelling: d'Arnaud Gerkens, Van Gulpen, Hendriks, Waterman, W. Hesselink, Wijlhuizen, Boone, Suringa, Van Oosterzee, E. Hesselink, Goedvriend.

1. H.V.V. (Den Haag) 4 8 11-2 (landskampioen)
2. VITESSE 4 2 6-10
3. Volharding (Amsterdam) 4 2 7-12


1912-1913 (kampioenscompetitie)
Vitesse-Sparta 1-2, 27 april 1913.
0-1 De Groot, 0-2 De Groot, 1-2 Rodermond.

Sparta-Vitesse 2-1, 18 mei 1913.
1-0 en 2-0 De Groot, 2-1 Rodermond.

VITESSE: Göbel, Onnen, Holtus, Staal, J. van Laar, Veenhuizen (Hesselink), Witteveen, Rodermond, Wennekes, G. van Laar, Lubbers.
SPARTA: Van Driel, De Bruyn, Klip, Van Dalsum (Swartouw), De Korver, Van der Meulen, Poortman, Teschmacher, De Groot, Dassen, Van der Wolk.


1913-1914 (kampioenscompetitie)
Vitesse-H.V.V. 4-1, 3 mei 1914.
1-0 Rinkes, 2-0 en 3-0 W. Hesselink, 4-0 Wennekes, 4-1 Tonny Kessler.

Willem II-Vitesse 1-3, 21 mei 1914.
0-1 en 0-2 Rodermond, 0-3 W. Hesselink, 1-3 Rettschnick.

Vitesse-Willem II 1-0, 24 mei 1914.
1-0 Wennekes.

H.V.V.-Vitesse 2-1, 31 mei 1914.
0-1 W. Hesselink, 1-1 Kuntze, 2-1 De Serrière.

Vitesse speelde voornamelijk in de volgende opstelling: Göbel, Holtus, Te Groen, J. van Laar, G. van Laar, Staal, Rodermond, Wennekes, Zewald, W. Hesselink, Rinkes.

1. H.V.V. (Den Haag) 4 6 16-6 (landskampioen)
2. VITESSE 4 6 9-4
3. Willem II 4 0 2-17

 
1914-1915 (officieuze kampioenscompetitie)
Vitesse-Sparta 2-1, 16 mei 1915.
1-0 Israëls, 1-1 Jurgens, 2-1 Israëls.

Sparta-Vitesse 4-1, 23 mei 1915.
1-0 De Groot, 2-0 de Groot, 3-0 Ruffelse, 4-0 Groosjohan, 4-1 Rinkes.

Sparta-Vitesse 3-0, 6 juni 1915, beslissingswedstrijd ('Het Stadion', Amsterdam).
1-0 Borgh, 2-0 Borgh, 3-0 Ruffelse.

Opstellingen tijdens deze wedstrijden:
VITESSE: Witteveen, Holtus (N.N.), Wennekes, J. van Laar, G. van Laar, Roelofs (Staal) (W. Hesselink), Demmink, Flipse, Rodermond, Israëls, Rinkes.
SPARTA: Van Leeuwen (Van der Zee), Van de Berg (De Bruyn), De Grooth (Klip), Martin, Niepoort (De Korver), Van der Meulen, Van der Wolk, Ruffelse, De Groot, Jurgens (Borgh), Groosjohan.


1952-1953 (kampioenscompetitie)
Vitesse-Eindhoven 4-4, 17 juni 1953.
0-1 Van Melis, 0-2 Schmidt, 1-2 G. Jansen, 2-2 en 3-2 Faber, 4-2 E. Jansen, 4-3 Snoek, 4-4 Schmidt.

Sparta-Vitesse 1-2, 21 juni 1953.
1-0 H. Herberts (e.d.), 1-1 Wenneker (e.d.), 1-2 Faber.

R.C.H.-Vitesse 2-1, 24 juni 1953.
1-0 Gallis, 1-1 E. Jansen, 2-1 Van Lieshout.

Vitesse-R.C.H. 1-1, 28 juni 1953.
0-1 Van Lieshout, 1-1 Heijn.

Vitesse-Sparta 2-5, 5 juli 1953.
0-1 Terlaak, 0-2 Van Male, 0-3 Boot, 1-3 E. Jansen, 2-3 Van Voorst, 2-4 Van Male, 2-5 Van Ede.

11 juli 1953 Eindhoven-Vitesse 6-0.
1-0 J. Tebak, 2-0 Snoek, 3-0 J. Tebak, 4-0 Van Rooij, 5-0 en 6-0 Louwers.

Vitesse speelde voornamelijk in deze opstelling: L'Amie, Alberts (Wielheesen), H. Herberts, Wijnands, Hendriks, Van Voorst, G. Jansen, E. Jansen, Huiberts, Faber, D. Herberts.

1. Eindhoven 6 7 13-8
2. R.C.H. (Haarlem) 6 7 8-7
3. Sparta 6 6 11-8
4. VITESSE 6 4 10-19


R.C.H. won de kampioenscompetitie door in de beslissingswedstrijd op 18 juli 1952 in Rotterdam ('Stadion Feijenoord') Eindhoven na verlenging met 2-1 te verslaan.

Deel 1 l Deel 2 l Deel 3 l top

 

 

 


 

https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl