21 maart 2017 In de media

Waar komt de term Mickey Mouse-competitie vandaan?

Wie bedacht de Mickey Mouse-competitie? De term is niet meer weg te denken in de bespiegelingen over de Eredivisie, de competitie die in al zijn onvoorspelbaarheid kanonnenvoer is geworden voor cynici.
Bij trainers, spelers, analytici en journalisten gaat de Walt Disney-muis dagelijks over de tong.Door: Mark Misérus 1 november 2013, 11:12

Ruim 35 jaar geleden viel zijn naam voor het eerst in het Nederlandse voetbal, zo blijkt na een plons in de archieven. En de uitvinder ervan ligt minder voor de hand dan gedacht: taalvirtuozen in regenjas zoals Leo Beenhakker, Fritz Korbach en Barry Hughes hebben hem geen van allen op hun geweten, zo blijkt.

Het was de Engelsman Brian Clough die midden jaren tachtig de Nederlandse competitie onder vuur nam. Clubs als PSV en Ajax profiteerden destijds in Europees verband van de magere tegenstand die ze kregen in de Eredivisie, vond de manager van Nottingham Forest. De Eredivisie was kortom, een Mickey Mouse-competitie, die weinig voorstelde.

Toch was ook Clough niet degene die de uitdrukking muntte. De manier waarop Liverpool-fans hun rivalen van Everton in 1977 op de hak namen, is hem ongetwijfeld bijgebleven. Liverpool speelde dat jaar om alle grote prijzen, maar bij de stadgenoot moesten ze het met een (verloren) finale in de League Cup doen. De Mickey Mouse Cup, kortom.

Komt de verrijking van de voetbaltaal dus op het conto van de bloedrode achterban? Ook dat niet. Na diepgravend onderzoek kan met zekerheid worden vastgesteld dat de geestelijk vader van de Mickey Mouse-competitie een pionier was in het American football. NFL-coach George Halas had begin jaren zestig geen goed woord over voor de concurrerende AFL-competitie. 'Nog geen football is eigendom van ze in die verdomde Mickey Mouse-competitie', beet hij reporters toe.

25 jaar later waaide de term voorgoed over vanuit Engeland naar Nederland, waar ook coach Bobby Robson zich er in zijn tijd bij PSV van bediende. Het Engelse voetbal is daarbij van alle landen het meest vergeven van de muis, die in Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk geen bel doet rinkelen. In België, waar ze ook niet van trots voor hun competitie overlopen, kennen ze hem wel.

Engeland blijft echter het summum voor de voetbalmuis. Je hebt er Mickey Mouse-spelers, Mickey Mouse-hoekschoppen en Mickey Mouse-teams. Newcastle United-manager Joe Kinnear werd ooit bestraft, omdat hij Martin Atkinson voor 'Mickey Mouse-scheidsrechter' had uitgemaakt.

De echte Mickey Mouse-competitie bestaat trouwens ook. Het is de officieuze naam voor de Walt Disney World Pro Soccer Classic, die door Amerikaanse profclubs wordt gespeeld ter voorbereiding op hun eigen eredivisie.

Blijft de vraag: waarom Mickey Mouse? Hij had in 1928 al in zijn eerste tekenfilmrol te pakken, dertig jaar voordat de Nederlandse eredivisie werd opgetuigd. Wellicht is het zijn geringe lengte, of zijn vrolijke voorkomen. Net als de eredivisie: klein en om te lachen.
 

VK / Foto’s SV

Hoofdsponsor: