26 augustus 2017 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs AZ, zaterdag 26 augustus, 18.30

Vitesse en AZ treffen elkaar voor het eerst sinds de bekerfinale, de finale die nu alweer bijna vier maanden in het verleden ligt.
Door de winst in de bekerfinale zat Vitesse deze vrijdag ingedeeld in één van de vier potten van de Europa League loting voor de groepsfase. Vitesse zal de komende maanden duels uitvechten met tegenstanders uit België, Frankrijk en Italië, wat in elk geval een paar mooie herinneringen gaat opleveren.

Na de competitiewedstrijd van vanavond vind er overigens nog een loting plaats, namelijk die voor de eerste ronde van de KNVB beker. Vitesse is vrijgesteld van duels tegen de andere teams die dit seizoen Europees actief zijn (of waren) en een mogelijke loting tegen een amateurteam levert automatisch een uitwedstrijd op. Voor Vitesse zal de eerste ronde plaatsvinden op 20 of 21 september, een week na het eerste Europese duel.

Na dit weekeinde zijn er nog een paar dagen tot de sluiting van de transferperiode, dus er zijn nog enkele mutaties mogelijk in de selectie. Door interlandvoetbal wordt er in het weekend van 1 september geen competitie gespeeld. Dus bij het volgende duel tegen Excelsior, op 9 september in Rotterdam, zal de definitieve selectie vast staan.

Alleen Mitchell van Bergen is niet inzetbaar dit weekend, hij viel deze week uit met een knieblessure. Naar verwachting is de basis tegen AZ ongewijzigd ten opzichte van de vorige competitieduels, het elftal bestaat dus uit: Pasveer, Dabo, Kashia, Kruiswijk, Büttner, Bruns, Serero, Foor, Rashica, Matavž en Linssen.

Voorafgaand aan de wedstrijd zal Eloy Room afscheid nemen van de Vitesse-supporters.

De voorbereiding en seizoensstart van AZ
AZ begon de voorbereiding net als Vitesse met een oefenwedstrijd tegen het Oekraïense Oleksandria. Maar waar de Arnhemmers dit eerste duel met 0-2 verloren wisten de Alkmaarders met meer fortuin te starten: het werd 3-1 winst. Daarna wist AZ ook te winnen van Club Brugge (3-1), Málaga (3-0) en SC Cambuur (4-0). Tussendoor werd er wel verloren van Panathinaikos (1-2) en 1-1 gelijkgespeeld tegen Whitby Town, al werd dat duel tegen de Engelsen na strafschoppen alsnog positief afgesloten.

De Noord-Hollanders hadden dus geen slechte voorbereiding, waarbij er in elk duel gescoord werd en de tegentreffers beperkt bleven.

De competitie begon met een uitwedstrijd in Eindhoven waarin al snel de voorsprong gepakt werd, maar PSV uiteindelijk toch met 3-2 te sterk was. In de tweede speelronde werd er thuis met 2-0 gewonnen van ADO Den Haag, al was er een vroege rode kaart met bijbehorende strafschop voor nodig om de tegenstander op de knieën te krijgen.

Trainer John van den Brom zag Wout Weghorst tweemaal scoren deze competitie, Guus Til en Dabney dos Santos scoorden beiden eenmaal.

Vitesse thuis tegen AZ
Vitesse speelde in 25 voorgaande competitieseizoenen tegen AZ, waarvan twee seizoenen in de Eerste divisie en de rest in de Eredivisie. In het jaar 1967 van de fusie tussen Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek speelden de ploegen voor het eerst tegen elkaar in de Eerste divisie, wat voor Vitesse zowel thuis als uit een 0-2 nederlaag opleverde. In de decennia die volgden waren er aanvankelijk maar weinig ontmoetingen en het zou mede daardoor tot december 1996 duren voordat Vitesse voor het eerst in eigen huis een overwinning op deze tegenstander kon vieren.

Voor Vitesse lijkt AZ een echte angstgegner te zijn, wat tot uiting komt in de relatief slechte resultaten. In de 23 Eredivisieduels in Arnhem wist het Geel-zwart slechts elf maal punten te pakken, met zes overwinningen en vijfmaal een gelijkspel. Net meer dan de helft van de thuisduels ging dus verloren.

In 2017 won Vitesse echter al tweemaal van AZ. De thuiswedstrijd in de competitie op 29 januari werd met 2-1 gewonnen door doelpunten van Baker en Nathan, het doelpunt van de tegenstander kwam als eigen doelpunt op naam van Kashia. Daarna was er uiteraard nog de bekerfinale op 30 april waarin Ricky van Wolfswinkel met twee goals de matchwinner was.

De grootste overwinning van Vitesse dateert van maart 2015 toen Traoré, Vejinović en Qazaishvili het net wisten te vinden, met een tegentreffer van Steven Berghuis werd de eindstand 3-1. Marko Vejinović staat in het huidige seizoen onder contract bij AZ, daarnaast hebben ook Gino Coutinho, Jop van der Linden en coach John van den Brom een geschiedenis met het Geel-zwart.

Uit de huidige selectie hebben Kashia, Büttner, Bruns, Linssen, Matavž en Castaignos al eerder tegen AZ gescoord, al deden alleen de eerste twee spelers dat al namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Mitchell van Bergen door een knieblessure. Hij is naar verwachting enkele weken niet inzetbaar.
Ook bij AZ ontbreken spelers door knieblessures, dit betreft Calvin Stengs, Levi Opdam en Myron Boadu.

Vitesse – AZ, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

* Totaal 23 wedstrijden: 6x winst, 5x gelijkspel, 12x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 0x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 2-1.
* Grootste overwinning: seizoen 2014/’15, 3-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 2-2.
* Gelijkspel: 3x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2015/’16, 0-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2005/’06, 0-5.
* Eerste editie: 12 februari 1978, 1-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,09.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,83.

Zaterdag 26 augustus, 18:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – AZ, de derde speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.

Scheidsrechter: Kevin Blom. Assistent-scheidsrechters: Schaap en Janson. Vierde official: Ingmar Oostrom.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: