7 november 2015 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs AZ, zondag 16:45 uur

Vitesse krijgt zondag de ploeg van oud-Vitessenaar John van den Brom op bezoek in GelreDome.
Peter Bosz gaf deze week aan weinig reden te hebben om iets in het basiselftal te wijzigen, ook tegen AZ lijkt de opstelling dus op voorhand bekend. Er zijn verschillende bankzitters die dicht tegen de basis aanzitten, maar er zijn eigenlijk maar twee posities waarover enige twijfel bestaat: de linksbuiten en de linker centrale verdediger.

In de aanval heeft Denys Oliinyk concurrentie van Isaiah Brown die deze week tegen Jong AZ nog twee keer wist te scoren. Of Brown het best tot zijn recht komt op de linksbuiten-positie is niet echt duidelijk, maar het lijkt momenteel de enige positie die in de basis beschikbaar zou zijn. Anders blijft Brown op de bank tot een last-minute invalbeurt.

In de verdediging blijft Leerdam de beste optie op de linksback-positie. Voor de positie in het centrum naast Kashia ontlopen Van der Werff en Kruiswijk elkaar niet veel, waarbij Kruiswijk dan naar verwachting op de bank plaats mag nemen.

Deze week kregen Diks, Kashia, Rashica en Solanke enige dagen rust; dat zou de fitheid en concentratie ten goede moeten komen.
 
De seizoenstart van AZ
Na elf speelronden staat AZ met 12 punten op de elfde plaats van de Eredivisie. Het doelsaldo is licht negatief met min vier (15 voor, 19 tegen), waarbij de ploeg één keer de nul wist te houden en zelf al vier keer niet tot scoren kwam.

Thuis werden slechts zeven punten gepakt uit zes wedstrijden, uit werden niet meer dan vijf punten uit vijf duels binnengehaald. Dat zijn statistieken waarmee je net boven de streep om degradatievoetbal kunt eindigen, maar er is natuurlijk nog twee derde van het seizoen te gaan.

In de uitwedstrijden werd dit seizoen alleen gewonnen van De Graafschap en er was daarnaast een gelijkspel tegen Excelsior en Cambuur. Er werd buiten Alkmaar verloren van Groningen en Feyenoord. Begin augustus werd er nog wel een Europa League wedstrijd in Istanboel gewonnen en recent won AZ nog uit van Telstar in de KNVB beker. Bij Astra en Partizan (beide EL) werd verloren; ook deze week uit tegen Augsburg, de nummer laatst uit de Bundesliga, werd verloren: 4-1.

AZ komt deze week dus met een Europa League uitwedstrijd in de benen naar Arnhem en de ploeg kreeg in een week tijd acht tegendoelpunten om de oren. Toch betekent dat allerminst dat Vitesse een makkelijke wedstrijd kan verwachten, het spel van AZ was beter dan de resultaten doen vermoeden, in elk geval bij vlagen.

Topscorer in de ploeg van John van den Brom is Markus Henriksen: hij maakte zes van de 15 competitiedoelpunten en scoorde daarnaast ook nog zes doelpunten in de Europa League en beker samen. Hij viel donderdag misselijk uit tegen Augsburg en het is onduidelijk om hij zondag beschikbaar is voor AZ.
 
Vitesse thuis tegen AZ
De eerste thuiswedstrijd tegen AZ dateert van 1967, in het eerste seizoen na de fusie van de clubs Alkmaar '54 en FC Zaanstreek. Deze wedstrijd in de Eerste divisie verloor Vitesse met 0-2. Het zou tot 1996 duren voordat Vitesse voor het eerst op Arnhemse bodem won van deze tegenstander: Joaquin del Olmo was destijds matchwinner met zijn 1-0.

Verreweg de meeste duels tussen Vitesse en AZ vonden plaats in de Eredivisie. In deze competitie troffen de ploegen elkaar in 21 eerdere seizoenen, waarbij de Alkmaarders liefst 16 keer één of meerdere punten wisten te pakken. AZ mag dus gerust een angstgegner genoemd worden.

Vorig seizoen verloor Vitesse de uitwedstrijd maar won het de thuiswedstrijd wel, waarbij doelpunten van Traore, Vejinovic en Vako bijdroegen aan de 3-1 eindstand. Uit de huidige selectie hebben Qazaishvili en Kashia al eerder tegen AZ gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Abiola Dauda vanwege een enkelblessure en Renato Ibarra vanwege een liesblessure.

Bij de tegenstander ontbreken Jan Wuytens en Fernando Lewis vanwege blessures. Daarnaast is de beschikbaarheid onzeker van Markus Henriksen i.v.m. ziekte.
 
Vitesse – AZ, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 21 wedstrijden: 5x winst, 5x gelijkspel, 11x verlies.
* Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2014/’15, 3-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 2-2.
* Gelijkspel: 3x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2013/’14, 0-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2005/’06, 0-5.
* Eerste editie: 12 februari 1978, 1-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,10.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,86.
 
Zondag 8 november, 16:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – AZ, de twaalfde speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Ed Janssen; assistent-scheidsrechters: Simons en Vandeursen; vierde official: Martens.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: