7 mei 2017 In de media

Voorbeschouwing FC Utrecht vs Vitesse, zondag 14:30 uur

Er resteren dit seizoen nog twee duels voor Vitesse. Door de bekerwinst hoeven er hoe dan ook geen play-offs gespeeld te worden want het behaalde ticket voor de Europa League groepsfase is gunstiger dan het ticket dat met de play-offs behaald kan worden.
Deze zondag staat de laatste uitwedstrijd op het programma en volgende week wordt het 125-jarig jubileum gevierd in een thuiswedstrijd tegen Roda JC.

Voorafgaand aan de 33e speelronde is er slechts één ploeg zeker van de positie waarop het zal eindigen, dit betreft de tegenstander van dit weekend FC Utrecht. De Domstedelingen zijn zeker van de vierde plaats en daarmee voor de play-offs om Europees voetbal. De ploeg heeft in de laatste twee wedstrijden van het reguliere seizoen op het eerste gezicht niets meer te winnen of verliezen anders dan eer, en uiteraard probeert men de vorm vast te houden voor de genoemde play-offs wedstrijden in de tweede helft van deze maand.

Daarnaast speelt echter ook nog de verdeling van de tv-gelden mee, waarvoor Vitesse en Utrecht in directe competitie met elkaar zijn. Vitesse mag niet meer dan één plaats onder Utrecht eindigen en Heerenveen en Groningen moeten onder Vitesse blijven, dan kan de Arnhemse kas met 1,5 miljoen euro worden aangesterkt (van 3,5 naar 5,0 miljoen euro aan tv-geld). FC Utrecht heeft een tegengesteld belang en zal de Arnhemmers juist meer dan één plaats onder zich willen houden.
 
Kelvin Leerdam viel aan het einde van de bekerfinale uit met een knieblessure, hij is zeker tot het einde van het seizoen uitgeschakeld. Daarnaast is in principe iedereen uit de selectie beschikbaar. Kevin Diks zal Leerdam vervangen op rechts-back, verder worden er geen wijzigingen verwacht. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit Room, Diks, Kashia, Miazga, Kruiswijk, Nakamba, Foor, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel en Nathan.

Er staan bij het Geel-zwart twee spelers op scherp: Diks en Kruiswijk missen bij nog een gele kaart de eerstvolgende competitiewedstrijd.
 
Het seizoen van FC Utrecht
FC Utrecht begon niet al te best aan het seizoen, waarbij de eerste zes duels niet meer dan drie punten opleverden. Daarna begon het elftal wel te draaien en in de tweede seizoenshelft werden bijvoorbeeld tien van de vijftien wedstrijden gewonnen. Utrecht staat inmiddels op de vierde plaats met 56 punten, behaald met 16 overwinningen en 8 puntendelingen. Het doelsaldo van de ploeg is +14 (50 voor, 36 tegen) waarbij liefst 12 keer de nul gehouden werd en er slechts viermaal zelf niet gescoord werd.

In zestien thuiswedstrijden werden 30 punten behaald tegen 26 punten in evenveel uitwedstrijden, redelijk in balans dus. Op eigen veld werd viermaal verloren: van PSV, AZ, Groningen en Ajax. Er werd daarnaast gelijkgespeeld tegen NEC, Feyenoord en ADO, de volle buit was er in de thuisduels tegen Sparta, Go Ahead, Excelsior, Heracles, Heerenveen, PEC, Willem II, Twente en Roda JC.

De topscorer uit de selectie van Erik ten Hag is Sebastien Haller met 13 competitiedoelpunten. De Fransman wordt gevolgd door Richairo Zivkovic en Nacer Barazite met respectievelijk zeven en vijf treffers.
 
Vitesse uit tegen FC Utrecht
In reguliere competitie troffen Vitesse en FC Utrecht elkaar alleen in de Eredivisie, dit seizoen voor de 32e keer. De eerste officiële uitwedstrijd dateert van oktober 1971, toen Vitesse een pak slaag kreeg in de vorm van een 5-1 nederlaag. In totaal gingen iets meer dan de helft van de 31 duels op Utrechtse bodem verloren, Vitesse won daarnaast acht keer en vijf keer werden de punten gedeeld.

Slechts eenmaal eindigde het duel doelpuntloos, in het seizoen 2000/2001. Sindsdien vielen er gemiddeld drie-en-een-half doelpunt per wedstrijd, waarbij Vitesse niet één keer de nul wist te houden maar wel vier keer wist te winnen.

Vorig seizoen werd met 2-1 verloren, nadat Kashia nog vroeg in de wedstrijd de 1-1 gelijkmaker gescoord had was het in de tweede helft een doelpunt van Bart Ramselaar dat de wedstrijd besliste.
Aan het begin van het huidige seizoen werd de thuiswedstrijd met 1-1 gelijkgespeeld. Van Wolfswinkel opende de score binnen een half uur en Sebastien Haller maakte na een ruim uur weer gelijk.
Uit de huidige selectie hebben naast Kashia en Van Wolfswinkel ook Büttner, Tighadouini en Leerdam al eerder tegen FC Utrecht gescoord, al deed Leerdam dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Kelvin Leerdam door een knieblessure tot het einde van het seizoen uitgeschakeld.

Bij de tegenstander zijn Rico Strieder, Patrick Joosten, Kevin Conboy en Giovanni Troupée geblesseerd.
 
FC Utrecht – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 31 wedstrijden: 8x winst, 5x gelijkspel, 18x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 1x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2012/’13, 1-2.
* Grootste overwinning: seizoen 1994/’95, 1-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2015/’16, 2-1.
* Eerste editie (en grootste nederlaag): 17 oktober 1971, 5-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,26.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,94.
 
Zondag 7 mei, 14:30 uur, Stadion Galgenwaard te Utrecht, FC Utrecht – Vitesse, de 33e speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.
Scheidsrechter: Allard Lindhout. Assistent-scheidsrechters: Honig en Kleinjan. Vierde official: Van der Eijk.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: