23 januari 2016 In de media

Voorbeschouwing Ajax vs Vitesse, zaterdag 19:45 uur

Ook de tweede competitiewedstrijd in 2016 is een uitwedstrijd. Vitesse reist vandaag af naar Amsterdam.
Deze week was er een klein beetje verontrustend nieuws uit de selectie, met de verbanning van Kelvin Leerdam naar de beloften. Wat er precies aan deze sanctie ten grondslag ligt is niet duidelijk, maar alle betrokkenen laten weten dat het niet veel voorstelt en dat de straf in principe van tijdelijke aard is. Net als de trainerswisseling lijkt dit dus een storm in een glas water, en met de volledig verdiende overwinning tegen Cambuur nog vers in het geheugen kijkt het Geel-Zwart met vertrouwen uit naar het volgende duel.

Waarschijnlijk start Rob Maas ook dit duel tegen de koploper weer met dezelfde elf als tegen Cambuur. Als team staat het al weken goed, waarbij Kashia de enige speler is die opvallend genoeg ontbreekt. Guram zal uiteindelijk zijn kans wel weer krijgen. Eén van de weinige echte minpunten uit het vorig duel was het missen van (te) veel kansen, bijvoorbeeld door Isaiah Brown, maar ook andere spelers hadden het vizier niet al te scherp. Tegen Ajax krijg je waarschijnlijk minder kansen, dus kun je je dat niet permitteren. Als het goed is zijn de spelers vanavond dus scherper, met een beetje gevoel voor revanche door de verloren thuiswedstrijd eerder in het seizoen.
 
Het seizoen van Ajax
In de eerste speelronde pakte Ajax de koppositie van de Eredivisie en die positie gaven ze tot nog toe niet meer af, na 18 speelronden heeft de ploeg nu 44 punten behaald. Het bijbehorende doelsaldo is maar liefst +35 (46 voor, 11 tegen), waarbij de ploeg slechts éénmaal niet tot scoren kwam en daarnaast al tien keer de nul hield. De ploeg scoort het meest van alle ploegen en krijgt ook de minste goals tegen, dan kun je niet anders dan concluderen dat de huidige positie op de ranglijst terecht is.

Ajax speelde dit seizoen acht thuiswedstrijden in de competitie, waarvan er zeven werden gewonnen, alleen PSV wist te winnen in Amsterdam. In de tien uitwedstrijden werd verloren van Utrecht en gelijkgespeeld tegen Twente en Feyenoord, de rest werd gewonnen.

De topscorers van de ploeg van Frank de Boer zijn Milik en El Gazi met elk acht doelpunten, gevolgd door Klaassen en Fischer met elk zeven treffers.

Rondom de ploeg wordt er net als in de voorgaande seizoenen veel gezeurd over het ontbreken van een echte (scorende) spits. Dat lijkt een beetje een luxeprobleem als er zoveel gescoord wordt, maar niet alle overwinningen zagen er even solide uit en er is zeker ruimte voor verbetering. Er werd deze winter al een lijntje uitgegooid om Traoré binnen te halen, maar als Vitesse-supporters zien we gelukkig dat dat tot nu toe geen succes heeft.

Het volwassen en zakelijke spel waarmee ook de slechtere competitiewedstrijden binnen worden gehaald is bewonderenswaardig, het gepruts tegen de nummer zoveel uit een Oost-Europese competitie duidelijk niet. Ajax kan zich de rest van het seizoen vol op het kampioenschap gaan richten, waarbij het nu aan Vitesse is om die strijd meteen weer een stukje spannender te maken.
 
Vitesse uit tegen Ajax
De eerste officiële uitwedstrijd tegen Ajax in competitieverband dateert van oktober 1950, toen Vitesse met 2-1 verloor in de Eerste klasse B. Het Vitesse-doelpunt in deze wedstrijd werd gemaakt door Karel Weijand, die in totaal 12 keer zou scoren voor het Geel-Zwart.

Sinds 1972 troffen de teams 30 keer op Amsterdamse bodem in de Eredivisie, waarbij geen enkel duel in een puntendeling eindigde. Vitesse won slechts vijf van deze uitduels, maar wel twee keer in de laatste vijf edities. Als ook de bekerwedstrijden worden meegeteld dan valt de balans uit in het voordeel van Vitesse, met drie maal winst in de laatste vijf duels.

Vorig seizoen begon voor Vitesse met een “valse start” waarin de ploeg veel lof kreeg maar weinig punten. Tekenend hierbij was de eerste competitiewedstrijd uit tegen Ajax waarin Vitesse ondanks het getoonde spel met 4-1 onderuit ging. Een paar maanden later kreeg Vitesse revanche in de beker, waarbij een mooie 0-4 overwinning in de ArenA werd geboekt. Zo’n pak slaag hadden de Amsterdammers in eigen huis niet meer gehad sinds Real Madrid in 2010 op bezoek was geweest.

In het huidige seizoen was de thuiswedstrijd geen succes. Het duel kwam moeizaam op gang, maar kort in de tweede helft kon Vako met een beetje geluk wel de score openen: 1-0. In het restant van het duel toonde de tegenstander dat het heel koel en zakelijk kon spelen, waarbij de score met relatief gemak naar 1-3 werd omgebogen.
Uit de huidige selectie heeft naast Qazaishvili alleen Ibarra al eerder tegen deze tegenstander gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Nathan door de nasleep van een blessure, daarnaast is Kelvin Leerdam als straf tijdelijk uit de selectie gezet.
Bij de tegenstander ontbreekt Davy Klaassen door een blessure.
 
Ajax – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 30 wedstrijden: 5x winst, 0x gelijkspel, 25x verlies
  • Laatste vijf edities: 2x winst, 0x gelijkspel, 3x verlies
  • Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 0-1
  • Grootste overwinning: 2x, 0-2
  • Laatste gelijkspel: n.v.t.
  • Laatste nederlaag: seizoen 2014/’15, 4-1
  • Eerste editie en grootste nederlaag: 19 mei 1972, 12-1
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,70
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 3,30

Zaterdag 23 januari, 19:45 uur, Amsterdam ArenA te Amsterdam, Ajax – Vitesse, de 19e speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.

Scheidsrechter: Björn Kuipers. assistent-scheidsrechters: Van Roekel en Zeinstra. vierde official: Van de Graaf.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: