Archief
Voorbeschouwing ADO Den Haag vs Vitesse, vrijdag 20:00 uur 03/02/2017

Een gemotiveerd Vitesse reist vrijdag naar Den Haag voor de opening van het competitieweekend.

Na vorige week met veel inzet van zowel Feyenoord als AZ te hebben gewonnen werd de selectie voor het sluiten van de transfermarkt nog op twee posities versterkt, al betreft het bij beide spelers slechts een huurcontract tot het einde van het seizoen. Op zondag kwam middenvelder Mukhtar Ali over van Chelsea en op dinsdag keerde verdediger Kevin Diks terug van Fiorentina. Beide spelers zijn fit en kunnen in principe direct worden ingezet. Ondertussen maakt Büttner zich op voor een tweede duel in de Tweede divisie om ook wedstrijdfit te worden.

Navarone Foor keert terug van schorsing maar hij zal waarschijnlijk samen met Diks en Ali op de bank moeten plaatsnemen tegen ADO. Kelvin Leerdam kreeg tegen AZ zijn vierde gele kaart en staat dus op scherp: bij een volgende kaart zal Diks wel klaar staan om zijn positie over te nemen.

Henk Fraser houdt naar verwachting vast aan het winnende elftal tegen AZ, waardoor de basis dan bestaat uit: Room, Leerdam, Kashia, Van der Werff, Kruiswijk, Nakamba, Nathan, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel en Tighadouini.
 
De eerste seizoenshelft van ADO Den Haag
ADO Den Haag begon het seizoen sterk met drie overwinningen, maar omdat er daarna acht competitieduels niet meer gewonnen werd gleed de ploeg weg tot diep in het rechter rijtje. Een overwinning op Willem II bleek slechts een enkele zwaluw en in de laatste acht duels werd vervolgens niet meer dan drie punten behaald. Na 20 speelronden staat de ploeg met 17 punten op de 15e plaats, slechts vier punten en drie plaatsen boven de nummer laatste Go Ahead Eagles. Met een doelsaldo van min 19 (17 voor, 36 tegen) doet alleen PEC Zwolle nog slechtere zaken. Het is duidelijk dat ADO momenteel vooral denkt aan overleven, en dan niet alleen op het sportieve vlak.

In de negen gespeelde thuiswedstrijden werd driemaal gewonnen, vijfmaal verloren en éénmaal werd een gelijkspel geboekt. Liefst viermaal kwam de ploeg op eigen veld niet tot scoren, deels gecompenseerd door de drie wedstrijden waarin de nul gehouden werd. De punten werden op eigen veld behaald tegen Go Ahead (3-0), Willem II (1-0), Sparta (1-0) en Heracles (1-1). De vijf nederlagen werden geboekt tegen Heerenveen (0-3), Ajax (0-2), AZ (0-1), Utrecht (0-2) en PEC (1-2). Slechts zeven keer kon er door het Haagse publiek een doelpunt gevierd worden, al is ook het aantal tegentreffers met een totaal van 11 niet eens zo hoog.

In de KNVB beker schakelde ADO in de eerste ronde NEC in Nijmegen uit met penalty's. Na Telstar in de tweede ronde te hebben overwonnen was vervolgens Feyenoord met 5-1 te sterk in de eigen Kuip.

In de ploeg van Željko Petrović is Gervane Kastaneer de topscorer met vier competitietreffers en twee goals in de beker. Tom Beugelsdijk en Mike Havenaar wisten in de competitie elk drie keer het net te vinden, Havenaar was ook éénmaal trefzeker in het bekertoernooi.

ADO haalde de afgelopen transferperiode een handvol nieuwe spelers binnen: Guyon Fernandez, Donny Gorter, Randy Wolters, Abdenasser El Khayati en Abel Tamata. Daar stond het vertrek van het viertal José San Román, Hector Hevel, Ludcinio Marengo en Dennis van der Heijden tegenover.
 
Vitesse uit tegen ADO Den Haag
Vitesse speelde tot nu toe 25 competitiewedstrijden uit tegen ADO, waarvan één duel in de Hoofdklasse en vijf duels in de Eerste divisie. De eerste uitwedstrijd dateert van september 1955 waarbij Vitesse met 2-1 verloor in de Hoofdklasse A.

In de Eredivisie werden tot nu toe 19 uitwedstrijden tegen de Hagenezen gespeeld, waarbij Vitesse tien keer met punten terug naar Arnhem kon reizen. Slechts viermaal werd de volle buit behaald, maar dan wel altijd met een mooie score: tweemaal 0-3 en tweemaal 0-4. De laatste overwinning dateert van maart 2013 toen het geel-zwart met 0-4 won door doelpunten van Wilfried Bony (2x), Marco van Ginkel en Mike Havenaar.

Vorig seizoen werd de uitwedstrijd met 2-2 gelijkgespeeld nadat Yeini en Leerdam Vitesse tweemaal op voorsprong hadden gezet. Ook in de thuiswedstrijd van dit seizoen kwam Vitesse eerst op voorsprong, door Van Wolfswinkel, maar de punten werden alsnog uit handen gegeven door twee goals van Kastaneer.

Uit de huidige selectie hebben naast Van Wolfswinkel ook Kashia, Leerdam en Van der Werff al eerder tegen deze tegenstander gescoord, maar Van der Werff deed dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Alexander Büttner nog niet wedstrijdfit.

Bij de tegenstander ontbreken in elk geval Aaron Meijers en Mike Havenaar nog door blessures.
 
ADO Den Haag – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 19 wedstrijden: 4x winst, 6x gelijkspel, 9x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2012/’13, 0-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2014/’15, 1-0.
* Eerste editie & grootste nederlaag: 27 februari 1972, 4-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,21.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,32.
 
Vrijdag 3 februari, 20:00 uur, Kyocera Stadion te Den Haag, ADO Den Haag – Vitesse, de 21e speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.
Scheidsrechter: Siemen Mulder; assistent-scheidsrechters: De Nas en Lapar; vierde official: Dieperink.
 

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's SV Deel online:  
www.gelderlander.nl www.gelderlander.nl