10 juli 2017 In de media

Vitesse: zeven nieuwelingen en toch nog in de steigers

Met 45 minuten in de benen stapte Tim Matavz zaterdag de bus van Vitesse in.
Hij had op een prachtige mat in Driel twee kansen gekregen. Twee kopballen. Het waren zijn eerste uitspattingen in dienst van de Arnhemse club.

De Sloveense spits werd bij rust vervangen door junior Thomas Buitink en dat zei alles over de staat van de Gelderse eredivisionist. KV Oostende werd bij tijd en wijle weggetikt. Maar de nummer vier van België kwam op 1-1 uit, omdat Vitesse door alle wissels flink aan daadkracht en kwaliteit inleverde. Eens te meer bleek dat de Arnhem formatie alleen nog maar in de steigers staat.

Vitesse handelde deze prille zomer voortvarend en trok al zeven nieuwelingen aan. Zaterdag vierden Matavz en Bryan Linssen hun debuut. Doelman Remko Pasveer deed nog niet mee. ,,Dit is de opbouwfase", legde trainer Henk Fraser uit. ,,Van de kern gaat iedereen steeds meer speeltijd krijgen. We wilden nu dat Alexander Büttner de negentig minuten zou volmaken. Hij kreeg een schop op zijn enkel en moest er eerder af. Jammer."

Büttner was in aanvallend opzicht de smaakmaker aan Arnhemse zijde. De Achterhoeker verwaarloosde als linksback zijn verdedigende taken, maar met zijn hoekschoppen en vrije trappen bracht hij de Oostende meermaals in verlegenheid. ,,Uit de analyse van vorig seizoen bleek dat we te weinig kansen creëerden", zei Fraser. ,,Daarop is ingekocht. We kregen volop mogelijkheden tegen een sterke Belgische tegenstander."

Fraser zag in Driel ook bevestigd dat de selectie nog een stevige kwaliteitsimpuls behoeft. Met ambities in de eredivisie, de KNVB-beker en de Europa League moet elke positie in kwaliteit dubbel bezet zijn. Dat betekent dat er nog zeker vier versterkingen nodig zijn. In wezen eindigde Fraser het oefenduel zaterdag met het beloftenteam.

Matavz was de targetman in de eerste helft, waarin buiten de Sloveen ook Guram Kashia met kopballen (onder andere op de lat) gevaarlijk was. Linssen zag een inzet ternauwernood gestopt worden door doelman William Dutoit. ,,Het is nog wennen, maar voor een eerste wedstrijd is dit niet verkeerd", sprak Matavz.

De Sloveen was aandachtig toeschouwer bij de openingstreffer van Vitesse. Büttner verzilverde na 54 minuten in twee instanties een strafschop. Even later kwam Oostende vanaf de penaltystip terug. Lassana Faye trok na een uur Jelle Bataille naar de grond. Franck Berrier scoorde van elf meter tegen Jeroen Houwen: 1-1. ,Al met al ben ik tevreden", sprak Fraser. ,,We gaan de goede richting op.

Vitesse-KV Oostende 1-1 (0-0)

54. Büttner 1-0, 60. Berrier 1-1 (strafschop)

Vitesse: Tornes (46. Houwen); Dabo (61. Lucassen ), Kashia (61. Lelieveld), Faye, Büttner (75. Calor); Serero (61. Schuurman), Bruns (61. Colkett), Foor (61. Osman); Rashica (61. Ten Teije), Matavz (46. Buitink), Linssen (46. Van Bergen).