3 oktober 2014 In de media

Vitesse walst over ADO heen

Vitesse heeft na de zege op FC Dordrecht (2-6) opnieuw zes keer weten te scoren in een competitiewedstrijd. ADO Den Haag had niets te vertellen in Arnhem en keerde met een 1-6 nederlaag huiswaarts.
Vitesse staat door de driepunter voor in ieder geval één nacht in het linkerrijtje van de Eredivisie en het ADO van Henk Fraser blijft op slechts één overwinning staan.

Beide ploegen kennen een relatief stroeve seizoenstart, maar de start van Vitesse in de thuiswedstrijd tegen ADO mocht er wezen. De bezoekers lieten de thuisploeg rustig opbouwen en binnen vijf minuten stond het 1-0: Valeri Qazaishvili, die vorige week zaterdag een hattrick maakte tegen Dordrecht, speelde Kelvin Leerdam in het strafschopgebied vrij en die schoot de bal vervolgens hard achter Martin Hansen.

Die vroege achterstand leek het bezoek te hebben wakker geschud, want ADO beet wat meer van zich af en had na zes minuten alweer gelijk kunnen maken. Michiel Kramer schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied echter naast. Die misser kwam ADO duur te staan, want na een klein kwartier werd het 2-0. Leerdam tikte van dichtbij een lage voorzet van Bertrand Traoré in het doel, al deed hij dat ogenschijnlijk in buitenspelpositie. Björn Kuipers en consorten keurden het doelpunt evenwel goed en daardoor zat Vitesse na nog geen kwartier op de klok op rozen.

Toch werd het al gauw weer spannend in GelreDome: Michiel Kramer tikte een rebound achter Piet Velthuizen nadat de doelman een schot van Roland Alberg had losgelaten. Vitesse bleef echter de bovenliggende partij en besliste het duel nog voor rust. Timothy Derijck kopte na een halfuur de bal achter zijn eigen doelman en Marko Vejinovic benutte even later een van richting veranderde vrije trap en een strafschop, waardoor het na 45 minuten voetballen al 5-1 stond.

ADO speelde een verloren wedstrijd en in de tweede helft kon de schade niet worden beperkt, want na ruim een uur spelen konden de supporters van Vitesse voor een zesde keer juichen. Kevin Jansen trok Abiola Dauda naar de grond in het strafschopgebied, Kuipers wees voor de tweede keer naar de stip en Vejinovic liet de elfmetertrap niet onbenut. Hij completeerde bovendien zijn hattrick: 6-1.

ADO fungeerde als speelbal van Vitesse en de gastheer van trainer Peter Bosz hoopte zijn grootste thuisoverwinning sinds Vitesse-FC Volendam in april 1998 (6-0) te boeken. Daar slaagden de Gelderlanders echter niet in en de beste kans was nog voor ADO, maar een kopbal van Mike van Duinen werd van de lijn gehaald door Wallace.

Vitesse boekte zodoende zijn vierde overwinning van het seizoen is nu al zeven wedstrijden ongeslagen in eigen huis. ADO wacht nog altijd op zijn eerste uitwedstrijd sinds 3 maart, toen SC Cambuur met 1-2 werd verslagen.