3 december 2016 In de media

Vitesse verslaat PEC Zwolle

PEC Zwolle kwam zaterdag op bezoek bij Vitesse inspiratieloos voor de dag. De Arnhemmers profiteerden dankbaar: 3-1
Vitesse begon aan de wedstrijd tegen PEC Zwolle met een keurige negende plek, maar de Arnhemmers hadden de overwinning maar al te hard nodig. De laatste zes Eredivisie-duels leverden namelijk slechts vier punten op. PEC deed het in die periode beter, met acht punten uit zes duels, maar de Zwollenaren hebben weer andere zorgen: ze staan met dertien punten zestiende en dus volop in de gevarenzone.

Strafschop

In het Gelredome werd duidelijk dat die zestiende plek niet onterecht is. PEC toonde in de eerste helft totaal geen lef en werd op alle fronten afgebluft door Vitesse. Dat kwam na dik een halfuur op voorsprong uit een strafschop. Dirk Marcellis vloerde Lewis Baker die het buitenkansje zelf verzilverde en zijn zevende goal van het seizoen maakte. De Chelsea-huurling heeft nu al twee goals meer dan in de hele vorige jaargang.

Voor die 1-0 was Vitesse dus de bovenliggende partij gebleken al kwam het niet verder dan een van richting veranderd schot van Adane Tighadouini (zijnet) en een goede versnelling van Milot Rashica gevolgd door een steekpass van Baker waar Zhang Yuning net niet bij kon. PEC had een halve kans gehad via Bart Schenkeveld die de bal met het hoofd niet lekker richting kon meegeven na een vrije trap van Django Warmerdam.

Zhang kansrijk

Zhang dacht Vitesse in de 39ste minuut op 2-0 te zetten. Na een goede pass van Kosuke Ota kwam de bal via Guram Kashia bij de Chinese spits die het afmaakte, maar zijn treffer afgekeurd zag worden. Vijf minuten voor rust kun Zhang alsnog juichen toen hij met een prachtige zweefduik een voorzet van Rashica achter keeper Mickey van der Hart kopte. PEC oogde begin tweede helft even inspiratieloos als in het eerste bedrijf. Vitesse behield het geduld en kreeg kansen. Zhang nam de bal in één keer op de slof na een voorzet van Rashica, maar zag hoe Van der Hart redding bracht. Kort daarna schoot hij over.

Schenkeveld, de man van de enige kans tot aan dat moment, bracht PEC in de 67ste minuut uit het niets terug in de wedstrijd. Bij een corner stond de verdediger helemaal vrij en kopte hij mooi raak. Vitesse wilde daarna snel de derde goal maken om alsnog vroeg in veilige haven te zijn. Kelvin Leerdam was bijna succesvol met een (ietwat gelukkige) solo. Hij schoot de bal uiteindelijk tegen Marcellis aan die blij mocht zijn dat hij zijn eigen keeper niet passeerde.

Kashia kopte over op aangeven van Leerdam en Rashica vond Zhang nog maar een keer, maar deze keer schoof de Chinees de bal net naast de paal. Vitesse maakte het zichzelf soms onnodig lastig, bijvoorbeeld bij miscommunicatie tussen Eloy Room en Maikel van der Werff, toen de twee botsten en allbei aanvankelijk de bal niet hadden.

Sensationeel slot

In de blessuretijd maakte doelman Van der Hart, meegelopen bij een hoekschop, bijna de 2-2. Hij schoot de bal tegen de lat en was dat nog aan het verwerken toen Vitesse aan een tegenstoot begon die werd afgerond door Nathan op aangeven van de zeventienjarige Mitchell van Bergen. PEC stond op uit de dood, in de tweede helft, maar pakte geen punt, kwam er alleen eng dichtbij (3-1).