23 september 2015 In de media

Vitesse verliest in Almelo door hoofdrol van scheidsrechter

Vitesse is vanavond uitgeschakeld in de tweede ronde van het bekertoernooi. De Arnhemmers verloren na verlenging met 4-1 van Heracles Almelo. Scheidsrechter Makkelie eiste een zeer negatieve hoofdrol op door drie rode kaarten te geven aan Vitessenaren. Bovendien werd trainer Peter Bosz naar de tribune gestuurd en kreeg Vitesse twee strafschoppen tegen.
Vitesse trad woensdagavond in het vernieuwde stadion van Heracles Almelo aan met zes andere spelers in de basis dan in de Airborne-wedstrijd vs De Graafschap. Onder meer Piet Velthuizen en Denys Oliinyk maakten hun opwachting in de basisformatie.

In de zeventiende minuut tekende de Oekraïner voor de openingstreffer. Oliinyk nam een korte corner, waarna hij het zestienmetergebied in soleerde en snoeihard via de onderkant van de lat raak schoot: 0-1. Na de openingstreffer waren ook Dominic Solanke, Guram Kashia en Marvelous Nakamba gevaarlijk, maar hun inzetten gingen naast of over. Kort voor rust liepen de gemoederen even hoog op, waarna Iliass Bel Hassani, Wout Weghorst en Kelvin Leerdam een gele prent ontvingen van scheidsrechter Danny Makkelie.

Vitesse opende sterk na rust. Een schot van Nakamba in de 47e minuut schampte een Heracles-been waardoor de bal net over de lat verdween. In de daaropvolgende corner kreeg Vitesse drie doelpogingen, maar Casto redde twee keer uitstekend en een Heracles-verdediger ruimde op.

Na een aantal doelpogingen over en weer, kreeg Vitesse na ruim een uur voetballen een rode kaart. Renato Ibarra onderbrak een snelle uitbraak van de thuisploeg wat de Ecuadoriaans international een tweede gele kaart opleverde. Tien minuten voor tijd moest Vitesse zelfs verder met 9 man nadat ook Nakamba zijn tweede gele kaart kreeg. Het werd zelfs nog gekker want scheidsrechter Makkelie liep vervolgens naar de zijlijn en besloot ook Peter Bosz weg te sturen. Omdat Bosz vervolgens, in de ogen van de scheidsrechter, niet snel genoeg vertrok staakte hij de wedstrijd tijdelijk. Dit tot verbazing van alles en iedereen.

Na een afkoelingsperiode van een minuut of zeven werd het spel weer hervat. Heracles voerde de druk op tegen het Arnhemse mindertal en leek via Weghorst op gelijke hoogte te komen maar zijn doelpunt werd afgekeurd omdat hij buitenspel stond. Drie minuten voor tijd kreeg Kashia de bal ongelukkig op zijn arm in de eigen zestien. Makkelie wees resoluut naar de stip en gaf ook Kashia zijn tweede kaart en zo eiste de leidsman een enorm grote rol op vanavond. Vitesse kon verder met acht man en leek af te stevenen op een dramatisch einde. Maar Tannane miste de toegekende strafschop. Hij schoot naast en dus bleef Vitesse in leven.

Vervolgens kwamen er maar liefst vijf minuten extra speeltijd bij. Het leek daarom een kwestie van tijd voordat de thuisploeg op gelijke hoogte zou komen. Diep in de blessuretijd gebeurde dat ook. Oud-Vitessenaar Robin Gosens schoot de afvallende bal achter Velthuizen: 1-1. En dus moest er verlengd gaan worden in Almelo.

In die verlenging wees Makkelie wederom naar de stip toen Leerdam schijnbaar een overtreding maakte op Weghorst. De scheidsrechter gaf dit keer geen tweede gele kaart aan Leerdam. Had hij dat wel gedaan dan had de wedstrijd definitief gestaakt moeten worden omdat Vitesse met nog maar zeven man op het veld had gestaan. Tannane schoot de strafschop dit keer wel raak en daarmee was de wedstrijd gespeeld: 2-1.

Wout Weghorst kopte enkele minuten later de derde treffer van de thuisploeg achter de kansloze Velthuizen. De Almelose spits maakte in de tweede helft van de verlenging ook nog de 4-1. Vitesse speelt zaterdag een competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen. Het duel in Friesland begint om 18.30 uur.