13 maart 2015 In de media

Vitesse sterkste in topper tegen AZ

Vitesse heeft het thuisduel met AZ gewonnen. De Arhemmers waren in een bij vlagen rommelige subtopper met 2-1 te sterk voor de Alkmaarders.
Het was in de eerste helft vanaf de eerste minuut al genieten in Arnhem. Beide ploegen openden aanvallend, waardoor er aan beide kanten veel ruimte lag. Vitesse benutte die ruimte als eerste, AZ deed een minuut later snel iets terug. Daarna duurde het lang voordat het rommelige, maar aantrekkelijke duel, werd beslist in het voordeel van de thuisploeg. Voor het eerst sinds 2007 won Vitesse weer een thuiswedstrijd van AZ.

Zwaartepunt in begin

Al na zeven minuten was het raak voor Vitesse. Op aangeven van Marko Vejinovic haalde -wie anders dan- aanvaller Bertrand Traoré de trekker over. Het betekende de 1500ste treffer in de Eredivisie voor Vitesse. Maar lang konden de Arnhemmers daar niet van genieten. Amper een minuut later was het namelijk al weer gelijk. Steven Berghuis schoot venijnig raak: 1-1.

Beide ploegen kregen daarna kansen om te scoren, maar onzorgvuldigheid en pech voorkwamen dat. Vitesse-speler Denys Oliinyk was er het dichtst bij. Na twintig minuten spelen schoot hij de paal tegen de paal. In de rebound werd er vervolgens niet geprofiteerd. Na de theepauze was het duel vooral spannend. Goed was het allerminst. Vitesse bleek de sterkste.

AZ boos

Toch was het AZ dat tien minuten na rust op voorsprong had moeten komen. Na enorm geklungel in de Vitesse-defensie, tot woede van trainer Peter Bosz, kon Markus Henriksen niet profiteren. Samen met Muamer Tankovic kon hij op Vitesse-doelman Eloy Room af. Geen Vitesse-verdediger die het 't tweetal lastig maakte. Henriksen ging voor eigen succes, waar hij af had moeten spelen. Room bracht redding door zijn been op het juiste moment uit te steken.

Daarna was het gedaan met de aanvallende intenties van de bezoekers. Met nog ruim twintig minuten kreeg Vitesse een strafschop. Vejinovic liet dat buitenkansje niet onbenut en schoot Vitesse op voorsprong. In de blessuretijd dacht AZ nog een strafschop te krijgen, nadat Rochdi Achenteh hands maakte. Maar arbiter Wiedemeijer wees dat resoluut van de hand. In de tegenaanval wist Vitesse te profiteren en te scoren: Valeri Qazaishvili maakte er 3-1 van. AZ was daardoor wellicht terecht boos.