6 april 2014 In de media

Vitesse stelt kampioensfeestje van Ajax nog even uit met remise

Ajax moet het feestje voor de 33e landstitel nog even uitstellen. De koploper van de Eredivisie speelde zondag in een wedstrijd met twee gezichten gelijk bij Vitesse (1-1), terwijl Feyenoord zijn plicht deed tegen RKC Waalwijk (2-0).
Drie speelronden voor het einde van het seizoen zag Ajax de voorsprong op Feyenoord slinken tot zes punten. De lijstaanvoerder heeft een beduidend beter doelsaldo dan de eeuwige rivaal, maar kan volgende week op eigen kracht nog geen kampioen worden. Ajax speelt zondag vanaf 12.30 uur tegen ADO Den Haag, terwijl Feyenoord vier uur later bij PSV aftrapt.

Het had er veel van weg dat Vitesse voor eigen publiek dolgraag wilde laten zien dat het wel degelijk mag spelen om de bovenste twee plaatsen van Eredivisie, die aan het einde seizoen recht geven om een plaats in het hoofdtoernooi en de voorronde van de Champions League. Vooral in de openingsfase raasde er een geel-zwarte wervelwind over het speelveld. De thuisclub trok in een hoog tempo ten aanval en won aanvankelijk bijna alle persoonlijke duels.

En dat allemaal na afloop van een week waarin ex-eigenaar Merab Jordania vertelde dat Vitesse niet van Chelsea in de Champions League mag uitkomen.
Het was een wonder dat Ajax bij rust tegen een achterstand van slechts 1-0 aankeek. Doelman Jasper Cillessen kreeg na 25 minuten een afstandsschot van Zakaria Labyad niet onder controle en zag Bertrand Traoré de bal van dichtbij binnen schieten (1-0).

De keeper van Ajax reageerde voor rust wel knap toen Labyad en Christian Atsu alleen voor hem stonden. Verder zag hij Guram Kashia nog op de paal koppen en Marko Vejinovic de bal voor een leeg doel hoog over schieten. Ajax mocht ook niet mopperen dat scheidsrechter Björn Kuipers weigerde voor een penalty te fluiten toen Ricardo van Rhijn de bal tegen zijn hand kreeg.

Waar Vitesse in de eerste helft domineerde, was Ajax na rust de baas. Vitesse oogde vermoeid van alle inspanningen in de eerste helft. Kolbeinn Sigthórsson promoveerde na 47 minuten de eerste uitgespeelde kans van zijn ploeg tot de gelijkmaker. De nieuwe clubtopscorer van de koploper (tien treffers) miste tot twee keer toe een kans op 1-2. Ook Lerin Duarte slaagde er alleen voor keeper Piet Velthuizen niet in te scoren, waardoor het aantrekkelijke duel geen winnaar kreeg.