14 augustus 2015 In de media

Vitesse ruim langs tien man van Roda JC

Vitesse heeft vrijdagavond Roda JC met 3-0 verslagen. Een penalty even voor rust was het breekpunt van de wedstrijd.
Vitesse startte opmerkelijk genoeg met Abiola Dauda in de basisopstelling. De spits die vorig jaar op een zijspoor belandde, vormde met Rashica (rechts) en Brown (links) de aanval. Rochdi Achenteh stond weer linksback door de blessure van Maikel van der Werff. Kelvin Leerdam speelde daardoor centraal.

Kansen
In de openingsfase kwam Vitesse goed weg toen Roda-speler Noor de paal raakte namens de Limburgers. Vitesse was daarop ook meteen gevaarlijk met kansen van Dauda, Qazaishvili en opnieuw Dauda. Diezelfde Nigeriaan bracht vervolgens Milot Rashica in scoringspositie. De jonge Albanees strandde echter op een van de Roda JC-verdedigers.

Na het enerverende begin van de wedstrijd, werd het spel van beide kanten wat rommelig. Het vernieuwde Vitesse speelde energiek en aanvallend, maar beschikt duidelijk nog niet over de ervaring en de routine om (zoals trainer Peter Bosz dat noemt) 'te domineren en te controleren' op de wijze die het vorig seizoen na de winterstop wel kon.

Baker benut penalty, rood voor Van Peppen
Vitesse kwam voor rust wel op voorsprong. Van Peppen van Roda keerde een kopbal van Guram Kashia met de hand op de doellijn. Scheidsrechter Braamhaar gaf een strafschop aan Vitesse en Van Peppen moest met een rode kaart van het veld. Lewis Baker schoot vervolgens de 1-0 binnen vanaf elf meter.

Bursac
In de rust werd er in de middencirkel afscheid genomen van scout en oud-spits Bosko Bursac. De bijna 70-jarige Bursac werd in het zonnetje gezet door voormalig ploeggenoot Herman Veenendaal, die lovende woorden over hem sprak.

Na de hervatting waren de eerste grote kansen voor Vitesse. Kashia was tweemaal dicht bij een treffer. Nadat Rashica en weer Kashia niet wisten te scoren, was het daarna wel raak toen Dauda beheerst afrondde.

Nathan maakt het fraai af
Daarmee was het duel gespeeld, maar Vitesse nog niet klaar met scoren. De Braziliaan Nathan maakte fraai 3-0. De invaller kwam vanaf links naar binnen en krulde de bal mooi in de verre hoek. In de laatste minuten kwam Vitesse ook nog met tien man te staan toen Leerdam met een blessure het veld moest verlaten. Hij kon niet vervangen worden omdat trainer Peter Bosz al drie keer had gewisseld.

Vitesse – Roda JC 3-0
1-0 Baker (pen.) 45.