21 mei 2015 In de media

Vitesse op rozen voor return tegen PEC in play-offs

Vitesse heeft zich een fraaie uitgangspositie verschaft voor de return tegen PEC Zwolle in de eerste ronde van de play-offs.
In de Overijsselse hoofdstad won de ploeg van Peter Bosz met 2-1. De invallers Vejinovic en Wallace waren na rust bepalend voor de knappe zege.

Vitesse trok het spel direct naar zich toe. Qazaishvili kreeg al snel wat ruimte, maar schoot op de rand van het strafschopgebied ruim naast. Ook Ibarra probeerde het van afstand. Hahn verwerkte de bal tot corner. Necid testte na een kwartier Vitesse-keeper Room, maar veel gebeurde er niet in het eerste kwartier. Het tempo lag laag in Zwolle. De thuisploeg leunde voor eigen publiek achterover, verdedigde compact en gunde Vitesse de bal.

Veel openingen vond de ploeg van trainer Bosz niet. Halverwege de gezapige eerste helft zette aanvoerder Kashia met een prachtige steekbal Ibarra voor het Zwolle-doel voor de beste kans van Vitesse, maar de Ecuadoriaan faalde in de afronding.

Fout Pröpper

Zo was de Arnhemse ploeg dus beter, maar sloeg PEC na een half uur genadeloos toe. Pröpper leed in de as van het veld balverlies, Lukoki pikte op en bediende voor de goal de meegeslopen Van der Werff die Room met een bekeken schuiver kansloos liet. Na de goal werd het veldspel van Vitesse slordiger en kwam de thuisploeg iets beter in de wedstrijd.

In de tweede helft waren beide ploegen meer aan elkaar gewaagd. Rienstra kreeg direct een aardige kans voor PEC. Vitesse greep daarna het initiatief weer. Een laag schot van Qazaishvili ging rakelings naast. Het spel golfde meer op neer dan voor rust. Een kopbal van de vrijstaande Necid was een prooi voor Room. Bosz wisselde na een uur en bracht Vejinovic en Wallace voor McEachran en Labyad.

Invallers bepalend

Dat bleek een gouden zet waarmee de wedstrijd kantelde in het voordeel van Vitesse. Wallace was meteen gevaarlijk toen hij over rechts opkwam. De Braziliaan zag zijn schot door de vuisten van Warner Hahn gekeerd. Even later was het de andere invaller die zich meldde. Vejinovic schoot van ruim 20 meter en nu was Hahn de schlemiel. De doelman greep mis hoewel de bal onderweg nog licht werd aangeraakt. Vitesse had zijn belangrijke uitgoal te pakken. Het werd nog mooier voor de Arnhemse club. Enkele minuten later was Wallace weer belangrijk. De rechtsback vond Qazaishvili in het strafschopgebied en de Georgiër schoot knap raak. Sayman strandde vervolgens op de vuisten van Room. Vitesse hield stand en verschafte zich met de knappe overwinning een prima uitgangspositie voor de return zondag in Gelredome.

Opstelling Vitesse: Room, Diks, Kashia, Van der Heijden, Achenteh; Pröpper, McEacran (64.Vejinovic), Qazaishvili; Ibarra, Traore, Labyad (64.Wallace)

Opstelling PEC Zwolle: Hahm, Van Polen, Van der Werff, Sainsbury, Van Hintum; Drost, Brama, Rienstra; Lukoki, Necid, Thomas