11 september 2016 In de media

Vitesse loopt met tien man tegen minimaal verlies aan

Vitesse is er vanmiddag helaas niet in geslaagd om van Ajax te winnen. In de Amsterdam Arena werd het 1-0 door een treffer van Nick Viergever.
Vitesse moest halverwege de tweede helft met tien man verder na de tweede gele kaart van Arnold Kruiswijk.

Navarone Foor stond vanmiddag aan de aftrap in de Amsterdam Arena. De Vitessenaar maakte daarmee zijn officiële debuut voor de Arnhemmers. Foor raakte vlak voor de start van de competitie geblesseerd aan zijn enkel, en miste daardoor de eerste vier duels in de eredivisie. De nieuwelingen Adnane Tighadouini en Matt Miazga begonnen tegen Ajax op de bank.

Het was een vermakelijke eerste helft in Amsterdam waarin Vitesse en Ajax aan elkaar gewaagd waren. Het spel golfde heen en weer en beide ploegen kregen enkele goede kansen op het openingsdoelpunt. Zo zweefde Eloy Room al na vijf minuten naar de bovenhoek om het schot van Gudelj onschadelijk te maken. Dat deed de Arnhemse goalie twee minuten later nog eens, dit keer op de inzet van Younes. De ploeg van Henk Fraser was aan de andere kant minstens zo gevaarlijk.

Zo verzuimde Nathan de bal na een snelle uitbraak nauwkeurig af te leggen op de meegelopen Foor. De Braziliaan kreeg later wederom een goede kans toen hij oog in oog met doelman Onana kwam. Nathan schoof de bal in de verre hoek, maar verraste de Amsterdamse keeper niet. Foor was ook dichtbij een treffer, maar de Betuwnaar controleerde de bal niet goed genoeg waardoor zijn schot precisie miste.

Bij Ajax maakte Hakim Ziyech zijn debuut. De voormalig FC Twente-speler was na een half uur spelen bijna succesvol. Zijn voorzet dreigde bij de tweede paal binnen te vallen, maar Room reageerde alert. Nathan stichtte, vlak voor de rust, voor de derde keer gevaar voor het Amsterdamse doel. Na een slimme pass van Rashica mikte de Zuid-Amerikaan over.

Waar in de eerste helft het net niet werd gevonden, was het aan het begin van de tweede helft wel raak. Ziyech slingerde de vrije trap voor het doel en de vrijstaande Viergever kon de bal binnen knikken: 1-0. Het doelpunt betekende een flinke tik op de neus van de bezoekers. Want na die treffer kon Vitesse niet echt een vuist meer maken. Dat had ook te maken met de tweede gele kaart die Arnold kruiswijk kreeg van scheidsrechter Liesveld. De linksback moest na 67 minuten inrukken na een licht vergrijp. Henk Fraser bracht Tigadouini nog wel binnen de lijnen, en zo maakte de Edenaar na 5 jaar zijn rentree voor Vitesse.

In het laatste deel van de wedstrijd probeerde Vitesse het nog wel, maar met een man minder kwam de voorsprong van Ajax niet meer in gevaar. Vlak voor tijd probeerde Tighadouini het met een venijnig schot, maar doelman Onana lag in de goede hoek. Daarna was het zelfs doelman Room die na een corner mee ging naar voren. Gevaar leverde het niet meer op. En zo verloor Vitesse met het minimale verschil van Ajax.