2 november 2016 In de media

Vitesse lijdt verlies, eigenaar Chigirinskiy staat garant

Alexander Chigirinskiy blijft verder investeren in Vitesse. Over het afgelopen seizoen schrijft de Arnhemse voetbalclub een verlies van ruim 13 miljoen euro. De Rus dekt het tekort, net als voorgaande jaren, volledig.
Vitesse-directeur Joost de Wit maakte de nieuwste jaarcijfers dinsdag op Papendal bekend. De Arnhemse club blijkt een verlies gedraaid te hebben van 13,3 miljoen euro, tegenover 10,7 miljoen uit het vorige boekjaar. De omzet steeg met bijna een half miljoen wel verder door van 13,8 miljoen naar 14,3. 'Ondanks tegenvallende sportieve resultaten in de tweede seizoenshelft', aldus De Wit.  

Incidentele tegenvaller
De puissant rijke zakenman Chigirinskiy, die Vitesse leidt op afstand, dekt het miljoenenverlies zoals hij dat de afgelopen jaren ook deed. De Wit benadrukt dat Vitesse 'nog steeds op koers' ligt, waarbij de continuïteit van de club gewaarborgd is. De Wit, die sinds het voorjaar van 2013 vooral de spelerssalarissen drastisch aan het terugdringen is, nuanceert het nettoverlies als volgt: 'De zaak tussen de Vrienden van Vitesse en de provincie heeft een verlies van twee miljoen euro opgeleverd (de provincie won de zaak, red.) Dat heeft impact gehad op de kosten. Deze tegenvaller is incidenteel. Het verlies ziet er daarom misschien wat forser uit.'

Besparing
Dat Vitesse opnieuw uitkomt op een enorm tekort, heeft te maken met de hoge bedrijfslasten (uitgaven) die nog lang niet in verhouding zijn met de inkomsten. Betere sportieve prestaties hadden kunnen helpen, maar de povere negende plaats van vorig seizoen leverde Vitesse veel minder tv-gelden op dan voorgaande seizoenen. De Wit: 'Een plaats hoger zorgt in ons geval al voor een extra bedrag van 750 duizend euro.'

Verder drukken de salariskosten van spelers zwaar op de begroting, hoewel voornamelijk die post onder De Wit fors werd gereduceerd. 'Toen ik begon was dat 14.5 miljoen. Nu is dat 8,5 miljoen. Een gigantische besparing, hoewel ik nog iets had willen zakken. Dat is niet gelukt. Je hebt echter te maken met contracten uit het verleden. Daar moet ik nog op wachten', doelt De Wit bijvoorbeeld op het dure contract van Kelvin Leerdam uit het tijdperk van ex-voorzitter Merab Jordania.
 

Minder transferinkomsten
Ook de transferinkomsten hadden het verlies kunnen beperken, maar vielen ten opzichte van het seizoen 2014-2015 tegen, zo meldde De Wit. Het nettoresultaat van de transfers leverden ongeveer 2,7 miljoen euro op en dat was ruim een miljoen euro minder dan in het vorig boekjaar. De overgang van Davy Pröpper naar PSV zorgde veruit voor de meeste inkomsten. 

Vitesse zegt echter geen spelers noodgedwongen te hoeven verkopen. Problemen met Financial Fair Play zijn er ook niet meer. Daarbij mogen voetbalclubs in drie jaar 30 miljoen euro laten aanzuiveren door clubeigenaren of suikerooms. 'Dat ligt gelukkig ver achter ons. We kunnen ons richten op het verder gezond maken van de club.'

Ambitieus
De Wit: 'We hebben deze zomer aanbiedingen afgeslagen op Rashica en Nakamba. Er was veel interesse. Dat is een bewuste keuze geweest, want we blijven onverminderd ambitieus en wilden de selectie op sterkte houden. Het doel is Europees voetbal halen. Dat levert alleen al een startgeld op van 2,5 miljoen euro. Voor een club als Vitesse dus van enorm belang.'

Invloed op GelreDome
Hoewel Chigirinskiy dus garant staat voor de tekorten bij Vitesse, zoekt de Arnhemse club naarstig naar meer inkomsten. Die zijn vooral te halen uit televisiegelden, spelerstransfers en stadion GelreDome. Maar makkelijk is dat niet. 'We betalen nu ongeveer 2 miljoen euro huur. Ik ben al een tijdje in gesprek om meer invloed te krijgen op de exploitatie. We zijn alle mogelijkheden aan het bestuderen', aldus De Wit. Het GelreDome in eigen beheer krijgen zou één van die mogelijkheden kunnen zijn om meer grip te krijgen op de kosten, maar de directeur wilde daar niets over kwijt.

Geen subsidieclub
Vitesse heeft door de aangevulde tekorten via de grootaandeelhouder geen schulden. Sterker nog, het positief eigen vermogen van de club is ruim 26 miljoen euro. Op 30 juni 2015 was dat overigens nog 33,6 miljoen euro. 'Daarom zitten we ook keurig in categorie twee van de KNVB-indeling en daar blijven we ook in. Vitesse staat al jaren zonder problemen op eigen benen en is ook absoluut geen subsidieclub die geholpen wordt door de gemeente', besloot De Wit.
 

Omroep Gelderland / Foto’s SV

Hoofdsponsor: