15 september 2017 In de media

Vitesse in mooi duel nipt ten onder vs Lazio

Het eerste duel van Vitesse ooit in de groepsfase van de Europa League is vanavond met 2-3 verloren gegaan. In een sfeervol GelreDome waren Tim Matavz en Bryan Linssen verantwoordelijk voor de Arnhemse treffers. Marco Parolo, Ciro Immobile en Alessandro Murgia scoorden voor S.S. Lazio.
Oefenmeester Henk Fraser kon voor het Europese duel niet beschikken over middenvelder Thulani Serero en ook routinier Arnold Kruiswijk kon niet aan de aftrap verschijnen.

Het eerste Arnhemse gevaar liet niet lang op zich wachten. Na een lange pass van aanvoerder Guram Kashia kwam de bal via Matavz bij Linssen terecht. Laatstgenoemde kon de bal niet optimaal controleren waardoor de veelbelovende aanval voorbij ging. Ook de bezoekers kwamen al vroeg bij het doel van Vitesse-doelman Remko Pasveer in de buurt. Na een misverstand tussen de Arnhemse sluitpost en Kashia leek Felipe Caicedo te profiteren, maar de spits mikte naast het doel.

Na twintig minuten spelen was het opnieuw Vitesse dat van zich liet horen. Kashia torende boven zijn directe tegenstander uit maar kon de vrije trap van Thomas Bruns niet tot doelpunt promoveren. Nog geen vijf minuten later kwam S.S. Lazio dicht bij een treffer. Nederlander Stefan de Vrij kopte rakelings over het Vitesse-doel.

In de 33e minuut werd de score geopend. De man in vorm aan Arnhemse zijde, Matavz, schoot de voorzet van Milot Rashica bij de tweede paal binnen: 1-0. Vlak voor beide ploegen richting de kleedkamers vertrokken voor de rust was het nog eenmaal S.S. Lazio dat gevaarlijk werd. Wederom Was het Caicedo die de kans kreeg, maar de spits mikte hoog over. Zo ging de  formatie van trainer Henk Fraser rusten met een voorsprong.

Vitesse begon de tweede helft ongewijzigd. S.S. Lazio trainer Simone Inzaghi besloot het roer om te gooien en bracht Immobile in het veld voor Luis Felipe. De druk op de Arnhemse defensie nam in het begin van de tweede helft toe. Vitesse kon de bal niet wegwerken na een kans voor Immobile. Uiteindelijk besloot aanvoerder Parolo de bal uit de lucht te nemen en daarmee zorgde hij voor de gelijkmaker in GelreDome: 1-1.

De Arnhemmers toonde zich veerkrachtig en creëerden via Rashica een kans op de 2-1, maar de voorzet van de rappe buitenspeler ging net voorbij aan de inlopende Linssen. Een aantal minuten later was het Bruns die het probeerde. Het schot van de nummer tien scheerde  net langs de verkeerde kant van de paal. Een tweede doelpunt voor Vitesse hing in de lucht. In de 58e minuut was het raak voor de geel-zwarten. Wederom werd een voorzet van Rashica binnengetikt, ditmaal door Linssen: 2-1.

De druk van Vitesse bleef aanhouden. Matavz, maker van de 1-0, probeerde het van afstand maar zag zijn schot over het doel zeilen. In een kolkend GelreDome bleven de Vitessenaren kansen creëren. Bruns leek het derde doelpunt te maken na een handig hakje van Rashica, maar de bal verdween naast het doel. Waar Vitesse de meeste kansen kreeg was het S.S. Lazio dat op gelijke hoogte kwam. Invaller Immobile schoot binnen achter Pasveer: 2-2.

Met nog een kwartier te spelen deed Alessandro Murgia er nog een schepje bovenop voor S.S. Lazio. Maikel van der Werff kon de bal niet wegwerken waardoor de Italiaanse aanvaller kon scoren: 2-3. Hoewel de ploeg van Henk Fraser voor het eerst in de wedstrijd op achterstand kwam bleef de sfeer erin in stadion GelreDome. De supporters schaarden zich massaal achter de geel-zwarten. Invaller Luc Castaignos kwam, met nog vijf minuten te spelen, vlak bij de gelijkmaker. De spits zag tot zijn ontzetting de kopbal net over het doel van S.S. Lazio gaan na een voorzet van Bruns.

Beide ploegen kwamen niet meer tot grote kansen en zo ging Vitesse in haar eerste groepsduel in de Europa League strijdend ten onder. Zondag speelt de selectie van trainer Henk Fraser opnieuw een speciaal duel. Zij treden in het jaarlijkse Airborne-duel aan tegen VVV-Venlo.