19 november 2016 In de media

Vitesse haalt opgelucht adem na bizarre slotminuut in Heerenveen

Vitesse is er niet in geslaagd om na drie maanden weer een uitwedstrijd te winnen. De ploeg van Henk Fraser kwam zaterdagavond in de slotfase op voorsprong bij sc Heerenveen, dankzij een fraai doelpunt van Lewis Baker.
De Friezen gaven zich echter niet gewonnen en sleepten via invaller Henk Veerman een punt uit het vuur. Het gat met PSV wordt voor Heerenveen in ieder geval tijdelijk verkleind tot twee punten.

Met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar en 218 dagen speelde Vitesse met het oudste elftal sinds september 2005. Het gemiddelde werd in minuut 35 nog wat verder opgekrikt, toen Nathan, 20 jaar, plaatsmaakte voor de 24-jarige Adnane Tighadouini. Vitesse speelde in de eerste helft niet bijzonder slecht, maar de vroege wissel toonde aan dat Fraser duidelijk niet tevreden was. Het was het meest opvallende moment in een verder gezapige eerste helft. Heerenveen, zonder de geblesseerde aanvoerder Stijn Schaars, kwam er aanvankelijk nauwelijks aan te pas. Erwin Mulder hield de stand na tien minuten in evenwicht door een afstandsschot van Marvelous Nakamba te pareren.

Naarmate de eerste helft vorderde kwam Heerenveen wat beter in het spel en werd Vitesse slordiger. Mogelijk verklaart dat de wissel van Fraser, alhoewel de Arnhemmers nooit echt in de problemen kwamen in de eerste helft. Eloy Room zag een schot van Younes Namli ver over vliegen en kon een vrije trap van Sam Larsson laten lopen. Gezien het recente verleden was de 0-0 ruststand niet al te verrassend. In de laatste elf onderlinge confrontaties werden de punten zeven keer gedeeld. Wel wist Heerenveen tot dusver in iedere Eredivisiewedstrijd te scoren, maar het zag er bij rust niet heel hoopgevend uit op dat gebied.

Net als in de eerste helft had Vitesse in de openingsfase van het tweede bedrijf het overwicht. De Arnhemmers kregen aardige kansen om aan de leiding te komen. Een volley van Tighadouini zeilde naast via Stefano Marzo, terwijl Ricky van Wolfswinkel van dichtbij faalde en Navarone Foor op aangeven van Baker over mikte. Aan de overzijde kwam Room als winnaar uit de strijd in een één op één-situatie met Arber Zeneli. Even later kwam Vitesse alsnog op voorsprong. Kelvin Leerdam bediende Baker, die met wat mazzel aannam en de bal fraai over Mulder wipte. Toch wist Heerenveen zich terug te knokken, want invaller Veerman draaide knap weg en schoot door de benen van Room de 1-1 binnen. Het had nog erger kunnen worden voor Vitesse, want Marzo trof in blessuretijd zowel Room als de paal.