5 augustus 2017 In de media

Vitesse grijpt naast de Johan Cruijff schaal

Het is Vitesse vanavond niet gelukt om de Johan Cruijff Schaal te winnen. In de Rotterdamse Kuip was tegenstander Feyenoord na het nemen van strafschoppen de sterkste. In de reguliere wedstrijd was het 1-1 geworden. Alexander Büttner scoorde het Arnhemse doelpunt vanaf de stip.
In de eerste officiële wedstrijd van het seizoen stonden er bij Vitesse zes nieuw aangetrokken spelers in de ploeg. Henk Fraser gaf Remko Pasveer, Fankaty Dabo, Tim Matavz, Thomas Bruns, Bryan Linssen en Thulani Serero allemaal een basisplaats in De Kuip. In het stadion ontbraken zoals bekend de Vitesse-supporters. De Arnhemse fans boycotten het duel vanwege de kaartverdeling door de KNVB. De supportersverenigingen van de overige eredivisieclubs steunden deze boycot, en stuurden daarom allemaal twee afgezanten van hun eigen supportersvereniging naar het uitvak

Het eerste kansje van de wedstrijd was voor de Arnhemse bezoekers. Linssen brak aan de linkerkant door na een foutje van oud-Vitessenaar Kevin Diks. De linkerspits produceerde echter een rollertje. Aan de andere kant was het wel direct raak. Nieuwkomer Jean-Paul Boëtius bediende Jens Toornstra die de bal snoeihard achter Pasveer volleerde: 1-0.

Feyenoord was de betere ploeg in de eerste helft. De Rotterdammers speelden fel, hadden het meeste balbezit maar creëerden verder niet veel. Vitesse speelde pover en de bezoekers werden daarom lange tijd niet gevaarlijk. Vlak voor rust hadden de Arnhemmers enorme pech toen Linssen de bal onderkant lat schoot.

Na de rust was Vitesse wederom dichtbij de gelijkmaker toen Arnold Kruiswijk de bal net naast kopte. Daarna volgden enkele miraculeuze minuten in Rotterdam. Eerst ging Vitesse-spits Tim Matavz neer in de zestien maar scheidsrechter Makkelie zag er niets in. Het spel ging door en Nicolai Jørgensen maakte aan de andere kant in de rebound de 2-0. Althans zo leek het. Maar de videoreferee greep in.

Makkelie ging zelfs persoonlijk naar de kant om het bewuste fragment terug te kijken. Het hele stadion zat in spanning wat er ging gebeuren. Makkelie wees uiteindelijk naar de stip en gaf de Arnhemmers een strafschop. De overtreding op Matavz werd dus alsnog bestraft. Büttner schoot, onder een striemend fluitconcert, de 1-1 tegen de touwen.

Vitesse speelde in de tweede helft een stuk energieker dus de gelijkmaker was helemaal niet onverdiend. Linssen was tien minuten voor tijd zelfs dicht bij de tweede Arnhemse treffer, maar zijn schot werd gepakt door Jones. In de slotfase van de wedstrijd was het razend spannend, het spel golfde heen en weer maar er werd niet meer gescoord. Penalties moesten daarom de beslissing brengen. De Arnhemmers deden dat helaas minder goed. Tim Matavz en Milot Rashica mistten de eerste twee pingels namens Vitesse. Navarone Foor en Charlie Colkett scoorden wel, maar omdat Feyenoord alle vier de strafschoppen benutte wonnen de Rotterdammers de Johan Cruijff Schaal.