7 april 2019 In de media

Vitesse en PSV delen punt in hectisch duel

Vitesse en titelkandidaat PSV moesten zondagmiddag in GelreDome de punten delen. Vitesse kwam drie keer op voorsprong, maar kon de drie punten uiteindelijk niet over de streep trekken. Doelpuntenmakers voor Vitesse waren Thulani Serero, Martin Ødegaard en Tim Matavz. Aan PSV-zijde vonden Luuk de Jong en Hirving Lozano (twee penalty’s) het net.
De geel-zwarten begonnen de wedstrijd met aanvoerder Bryan Linssen terug in het basiselftal. De kopsterke aanvaller stond samen met de achttienjarige Thomas Buitink in de punt van de aanval.

De bezoekers stichtte als eerste gevaar in deze clash. Een schot van Jorrit Hendrix ging net voorlangs. Namens Vitesse was het Bryan Linssen die als eerste een kans kreeg. Na klaarleggen van Ødegaard schoot hij echter ruim over het doel van PSV-keeper Jeroen Zoet. Even later was het wel raak voor de thuisploeg. Serero dribbelde naar binnen en zette met een schijnbeweging verdediger Nick Viergever op het verkeerde been. Vervolgens haalde de controleur uit met zijn linker en plaatste hij de bal beheerst in de hoek van het doel: 1-0.

PSV was na twintig minuten spelen dicht bij de gelijkmaker. Lozano gaf de bal voor, maar zijn voorzet belandde onbedoeld op de bovenkant van de lat. Naarmate de wedstrijd vorderde kregen de Vitessenaren meer grip op de Eindhovenaren. Na een verre uittrap van Pasveer werd Linssen de diepte ingestuurd. Hij was voor de PSV-verdediging niet meer te achterhalen. PSV-goalie Jeroen Zoet maakte een inschattingsfout, waardoor de bal over hem heen stuiterde en Linssen voor een vrij doel kon binnen schieten. Echter stond de grensrechter met de vlag in de lucht, het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Uit een snelle counter van PSV kon Lozano alleen op de Vitesse-goal afstormen. De Mexicaan speelde de bal langs Remko Pasveer op en viel daarna over de keeper heen. In de ogen van scheidsrechter Serdar Gözübüyük was dit een overtreding en ook de VAR greep niet in, dus kregen de Eidnhovenaren een penalty. Lozano bleef koel en schoot de gelijkmaker binnen. Aan de andere kant had de bal ook op de stip gekund nadat Matus Bero het strafschopgebied binnendrong en een voet tegen het hoofd kreeg. De arbiter vond het, na het bekijken van de beelden, niet genoeg voor een strafschop. Dit was het laatste moment van een interessante eerste helft. Waardoor de Vitessenaren met een 1-1 ruststand de kleedkamer opzochten.

Vitesse kwam sterk uit de kleedkamer. Serero liep na een aantal minuten het zestienmetergebied binnen en stortte ter aarde. Het Arnhemse publiek dacht aan een penalty, maar Gözübüyük had daarvoor Linssen een overtreding zien maken op Hendrix. Daarna werd Vitesse twee maal gevaarlijk uit een hoekschop. Eenmaal redde Zoet en de andere poging werd over gekopt door Linssen.

De bezoekers kwamen vlak daarna bijna op voorsprong. Keeper Pasveer schatte een voorzet niet goed in en dook onder de bal door. Lozano leek het leer binnen te werken, maar Jake Clarke-Salter haalde de bal van de doellijn. Ødegaard zette één minuut later Vitesse op een 2-1 voorsprong. De Noor kreeg alle ruimte van de PSV’ers en haalde vervolgens verwoestend uit. Zijn schot vloog met een mooie curve achter doelman Zoet.

De equipe van Mark van Bommel leek op gelijke hoogte te komen via invaller Mohammed Ihattaren, maar Pasveer had een voortreffelijk antwoord in huis. De treffer van Rosario uit de rebound werd afgekeurd wegens buitenspel. Niet veel later was het toch raak voor de Brabanders. Topscorer De Jong liep een voorzet binnen bij de tweede paal: 2-2.

In de 82e minuut kwam Vitesse opnieuw op voorsprong, dit maal via invaller Matavz. Uit een rebound belandde de bal op het hoofd van de goalgetter. Hij knikte van dichtbij het leer tegen de touwen. Vitesse-goalie Pasveer kroonde zich in de volgende minuten tot de man van de wedstrijd. Met een paar knappe reddingen onderscheidde hij zich en hield hij zijn team op de been.

PSV kwam echter vlak voor tijd toch weer op gelijke hoogte. Het was de vlugge Lozano die er in een tegenaanval met de bal vandoor ging. Maikel van der Werff trok aan de noodrem en vloerde Lozano in het strafschopgebied. Gözübüyük wees naar de penaltystip en stuurde Van der Werff met een rode kaart het veld. Lozano wist wederom de penalty te verzilveren, wat de 3-3 betekende in een hectisch duel. Het was billenknijpen, want PSV drong in de laatste minuten aan en kreeg enkele seconden voor het eindsignaal nog een goede kans op de 3-4. Pasveer wist de bal te keren en zorgde er met deze reflex voor dat Vitesse uiteindelijk één punt overhield aan de wedstrijd.

Voor het volgende duel reizen de Arnhemmers af naar FC Utrecht. Om 16.45 uur wordt er dan afgetrapt in stadion De Galgenwaard.