11 september 2016 In de media

Vitesse doet zich tekort in de Amsterdam ArenA

Hakim Ziyech heeft zijn debuut bij Ajax opgeluisterd met een assist. Vitesse verloor, net als vorig seizoen, 1-0 in de ArenA.
Nick Viergever maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. De bezoekers eindigden met tien man nadat Arnold Kruiswijk ruim twintig minuten voor tijd zijn tweede gele kaart kreeg.

Peter Bosz liet Ziyech zoals verwacht vanaf de eerste minuut spelen. De Amsterdammers trok vanaf de aftrap de wedstrijd naar zich toe en kregen kansen via Nemanja Gudelj en Amin Younes. Tot twee keer toe bracht doelman Eloy Rooy goed redding.

Vitesse bleef na de openingsfase relatief eenvoudig overeind en kreeg in het restant van de eerste helft de betere kansen. Foor, Van Wolfswinkel en twee keer Nathan misten het geluk in de afwerking.

Op slag van rust schreeuwde de hele Amsterdam ArenA om een penalty na aangeschoten hands van Maikel van der Werff. Scheidsrechter Richard Liesveld hield het terecht bij een hoekschop.

Het liep zondag niet gesmeerd bij Ajax. Op het moment dat het publiek begon te morren, nam de ploeg van Bosz vanuit het niets de leiding in de wedstrijd. Het was Ziyech die zichzelf met een assist direct belangrijk maakte voor zijn nieuwe club. Hij had een vrije trap in huis die tot doelpunt werd gekopt door Viergever, nadat Kruiswijk hem even kwijt was.

Niet lang na de 1-0 kwam Vitesse bijna op gelijke hoogte. Een vrije trap van Lewis Baker werd van richting veranderd door de muur van Ajax en verdween bij de tweede paal bijna in het doel.

Ruim twintig minuten voort tijd moest Kruiswijk, na zijn tweede gele kaart voor een relatief simpele overtreding, het veld ruimen. Vitesse raakte de dantoe op het veld getoonde overtuiging kwijt en met een man meer zou Ajax bijna niet meer in de problemen komen.

Traoré en de ingevallen Dolberg hadden nog een kans op de 2-0, maar Room hield zijn doel verder schoon.

Ondanks de Ajax-kansen in de slotfase tegen tien man, liet Vitesse via Tighadouini pal voor tijd door een hard schot in de hoek bijna de 1-1 aantekenen. Zijn schot werd echter met veel moeite door de Ajax-goalie gekeerd.

Arnold Kruiswijk mist dankzij de twee gele kaarten (en dus rood) de Airborne-wedstrijd Vitesse – Go Ahead Eagles komend weekend in GelreDome.