Archief
Van der Werff moet weer de leider worden van Vitesse 11/01/2019

De Portugese winterzon moet de noodzakelijke vitaminen schenken voor de rentree van Maikel van der Werff bij Vitesse. De routinier is hersteld van een knieblessure. Hij jaagt nu op een de terugkeer in het centrum van de Arnhemse defensie.

Van der Werff (29) moet in de visie van coach Leonid Sloetski voor structuur zorgen achterin. De eredivisieclub is dit seizoen defensief nog wel eens wankel. Rasmus Thelander is niet de beste opbouwer en Danilho Doekhi maakt geregeld schoonheidsfoutjes. De Noord-Hollander moet rust brengen. De balans.

Overtuigen
Van der Werff kent het verwachtingspatroon. Maar die basisplek is niet zomaar op te eisen. De verdediger uit Hoorn moet Sloetski wel overtuigen. Op reputatie alleen is geen succes geboren.

,,Natuurlijk wil ik per direct terug in de basis”, zegt Van der Werff. ,,Ik ben een van de routiniers in de selectie en ken mijn verantwoordelijkheid. Daarbij heb ik de worsteling voor de winter ook gezien. We hebben veel punten gemorst. Neem alleen NAC (2-1 verlies, LL) en De Graafschap (2-2, LL). Met vijf punten meer was de sfeer totaal anders geweest. Maar dit is de bittere realiteit. Het moet in 2019 echt veel beter.”

Alarmbellen
De routinier miste het eerste oefenduel in Portugal, tegen VfL Wolfsburg (3-0 verlies). Met zijn historie van blessures gingen alle alarmbellen af in Arnhem. Onnodig, stelt Van der Werff. ,,Ik had een beetje last van mijn hamstrings. We nemen geen risico. Natuurlijk zijn de wedstrijden op het trainingskamp meetmomenten. Maar de trainingen vormen de basis, hoor. Die zijn enorm intensief. Dat levert meer inhoud op dan oefenduels. Alles draait er om fit aan de start te staan bij de hervatting van de competitie.”

Van der Werff kent daar de kritiek op Vitesse. De omschakeling vormt eerder een wapen dan ouderwetse Sturm und Drang. ,,Er zijn meerdere stijlen die voor succes en vermaak kunnen zorgen”, reageert de routinier. ,,Dit is het systeem dat de coach wil. Dat is op internationale leest geschoeid. En dat heeft ook mooie en goede wedstrijden opgeleverd. Het gaat vervolgens om de uitvoering. Natuurlijk snap ik dat de fans tegen Emmen een aanvallend Vitesse willen zien. Maar dat was ook gewoon de opdracht van de trainer. Hij wilde druk zetten. Dat hebben wij daar nagelaten.”

Beperkingen
De Noord-Hollander predikt wel nuchterheid. ,,Vol op de aanval is erg Nederlands. Maar wij zijn geen Ajax of PSV. Wij hebben ook onze beperkingen. Dat het voetbal dan nog steeds beter moet, is glashelder. Laat daarover geen misverstand bestaan.”

Uiteindelijk aast Van der Werff op een Arnhemse Lente. Met succes op het veld én daarbuiten. Hij heeft een aflopend contract, maar staat open voor een langer verblijf bij Vitesse. ,,Ik heb pas een eerste gesprek gevoerd met de club”, vertelt de Noord-Hollander. ,,Ik heb het onwijs naar mijn zin bij de Vitesse. Natuurlijk is het buitenland nu een soort van laatste optie. Maar dat is voor mij geen specifiek thema. Zoals ik er nu in sta, is doorgaan bij Vitesse de eerste optie.”


Bron: Gelderlander / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl