11 april 2015 In de media

Uitblinkende Traoré schiet Vitesse naar overwinning op Excelsior

Excelsior heeft zijn derde nederlaag in een tijdsbestek van zeven dagen geleden. De Rotterdammers verloren zaterdagavond op Woudestein met 1-3 van Vitesse, door twee doelpunten van Bertrand Traoré.
Excelsior, dat woensdag uit de KNVB-Beker werd geknikkerd, heeft nu al vijf wedstrijden niet meer gewonnen in de Eredivisie. Vitesse bleef voor de elfde keer op rij ongeslagen en nadert AZ tot op twee punten.

Excelsior won slechts één van de zeven thuiswedstrijden tegen Vitesse in de Eredivisie: in augustus 1979 werd het 2-0. De Kralingers hoopten na meer dan 35 jaar dus weer eens een overwinning te boeken op de bezoekers uit Gelderland en lieten dat duidelijk merken. In de eerste paar minuten kreeg men namelijk al twee goede kansen na gepruts van Rochdi Achenteh: Ninos Gouriye schoot van afstand in de handen van Eloy Room en liet daarna een grotere mogelijkheid onbenut. De rust keerde daarna enigszins terug in de wedstrijd, al bleef Excelsior de gevaarlijkste ploeg.

Tom van Weert raakte de bal na een klein kwartier niet vol genoeg om te kunnen scoren en een doelpunt van Daryl van Mieghem werd afgekeurd, omdat de voorzet van Gouriye de achterlijn al had gepasseerd. Vitesse liet de bal aan de thuisploeg en liet aanvallend nauwelijks iets zien. Na een kwart wedstrijd deed Zakaria Labyad zowaar een poging, maar Gino Coutinho dook het schot uit de hoek. Excelsior had de wedstrijd volledig onder controle, maar het zat het team van Marinus Dijkhuizen in de laatste aanvalsfase steeds niet mee.

Uit het niets maakte Vitesse 0-1: Labyad legde de bal breed op Bertrand Traoré en die krulde het leer in de verre hoek. Excelsior sloeg echter direct terug: Van Weert kopte raak uit een hoekschop, al vond Vitesse dat de goal wegens een overtreding op Room geannuleerd had moeten worden. In de tweede helft bemoeiden de blauwhemden van Vitesse zich wat meer met het spel en kwam Excelsior er amper meer uit, maar het duurde lang voordat er weer een kans kon worden genoteerd. Traoré knalde na 65 minuten hoog over. De Burkinees schampte even later de lat, maar achttien minuten voor tijd vond hij het doel wel.

Hij stak het halve veld over, kapte Sander Fischer uit en duwde de bal met zijn linker in de verre hoek. Traoré maakte zijn elfde competitiedoelpunt van het seizoen. Drie minuten voor tijd had Traoré ook nog zijn derde kunnen maken, maar na een handig balletje van Valeri Qazaishvili werd zijn schot van dichtbij gepakt door Gino Coutinho. Excelsior hoopte er in de slotminuten nog een gelijkspel uit te kunnen peuren, maar ook met Carlo de Reuver binnen de lijnen lukte dat niet. In de tweede minuut van de blessuretijd werd het zelfs 1-3: Renato Ibarra schoof de bal na een counter binnen.