15 juni 2015 In de media

Uitblinkende Room is grote held na wedstrijd van vier uur

Vitesse-doelman Eloy Room is samen met coach Patrick Kluivert voor even de grote held op Curaçao. De doelman stond in de wedstrijd tegen Cuba onder grote druk, maar hield zijn ploeg op de been in een behoorlijk vreemde wedstrijd.
Freek Jansen van het blad Voetbal International zag de Nijmeegse doelman uitblinken in een WK-kwalificatiewedstrijd die maar liefst vier uur(!) lang duurde. 'Dat is natuurlijk zelden vertoond, vertelt Jansen bij Radio Gelderland. 'De wedstrijd begon gewoon op tijd, wat al bijzonder is voor de cultuur daar, maar in de tweede helft ging het helemaal los.'
Met windkracht 10 en bakken regen uit de hemel moest de wedstrijd worden stilgelegd. 'En het onweer sloeg ook nog eens in bij een schuur, net naast de kleedkamer van Curaçao.' Normaal gesproken wordt een wedstrijd dan stilgelegd en soms wordt de wedstrijd dan gestaakt tot de volgende dag, maar in Cuba gaat dat heel anders, zag Jansen. 'In Europa moet een scheidsrechter binnen een half uur wel beslissen of de wedstrijd doorgaat, maar deze scheidsrechter wilde doorgaan. Het heeft twee uur geduurd voordat er weer gevoetbald kon worden', aldus de nog enigszins verbaasde Jansen.

Een helft schoongemaakt

De wedstrijd ging uiteindelijk verder, maar de verbazing bij de verslaggever van VI was toen nog niet voorbij. 'Het was meer waterpolo dan voetbal. De Cubanen gingen met z'n allen het veld schoonmaken, maar niet het hele speelveld werd watervrij gemaakt. De Cubanen moesten scoren en stonden al met 10 man na een rode kaart. Er moest dus iets worden verzonnen om nog een doelpunt te maken. Daarom besloten ze de helft waarop Cuba moest aanvallen watervrij te maken en de andere helft onder het water te laten liggen.' Daardoor kwam Eloy Room, die onlangs debuteerde als doelman van Curaçao, onder grote druk. Maar hij hield bij de 1-1 tussenstand zijn goal schoon. 'Nu is hij samen met coach Patrick Kluivert de grote held van Curaçao', zo sluit de verslaggever af.

Dankzij het uitdoelpunt plaatst Curaçao zich voor de derde ronde van de WK-kwalificatie. In september zal het eiland dus opnieuw in een tweeluik spelen om kans te blijven maken op een ticket voor het WK in 2018.