14 september 2014 In de media

Sterk Vitesse maakt indruk en wint simpel

Een oppermachtig en sterk spelend Vitesse heeft zijn eerste zege van het seizoen binnen. Excelsior werd eenvoudig opzij gezet (3-1).
De nieuwe spits Abiola Dauda maakte alle goals. Davy Pröpper groeide uit tot uitblinker bij de Arnhemse club en stond aan de basis van veel fraaie Vitesse aanvallen.

Op het duel stond de nodige druk door de slechte resultaten tot nu toe, maar op het veld was daar weinig van te merken. Na een gelijkopgaand begin was Vitesse al snel dicht bij de openingstreffer. Kashia kopte uit een corner, waarbij keeper Damen mis zat, hard op de lat. Vitesse trok het initiatief meer en meer naar zich toe. Wallace kreeg één op één met Damen een tweede grote kans voor de thuisploeg. Vervolgens maakte ook Leerdam na een prima actie bijna de 1-0, maar weer stond de Rotterdamse doelman in de weg. Promovendus Excelsior, dat in de eredivisie tot nu toe opvalt met onbevangen en attractief spel, had niets te vertellen in het matig gevulde Gelredome.

Vitesse, nog altijd zonder overwinning, liet de bal bij vlagen goed en snel rondgaan. De mooiste aanval verliep over meerdere schijven door de as van het veld met Pröpper in de hoofdrol. Via Dauda en de Arnhemse middenvelder ging de bal naar links waar de vaardige Olynik maar net voorlangs schoot.

In de slotfase kreeg Vitesse eindelijk de beloning voor het goede spel. De zesde corner van Labyad werd keihard ingekopt door Dauda, die zijn eerste goal maakte in dienst van Vitesse. Karami probeerde de bal nog wel van de doellijn weg te werken, maar de kopbal van de Nigeriaanse spits kon niet meer onschadelijk worden gemaakt.

Na rust ging Vitesse met verfijnd positiespel direct op jacht naar een tweede treffer. Excelsior meldde zich wel iets meer op de helft van de Arnhemmers. Van Mieghem probeerde het met een listig balletje, maar de vingertoppen van Velthuizen brachten redding. Vitesse bleef echter heer en meester. Een prachtige aanval via uitblinker Pröpper en Labyad stelde Olynik in staat de 2-0 te maken, maar op vijf meter schoot de Oekraïner teleurstellend over.

Even later was het wel raak. En weer was het Dauda die scoorde. Via het lichaam van Damen ging de bal tegen de touwen. Weer een paar minuten later was het zelfs 3-0. Een corner van Labyad werd via Kashia verlengd en Dauda stond precies op de goede plek om af te drukken waarmee het eenzijdige duel was gespeeld. In de slotfase bepaalde Stans vanaf de strafschopstip de eindstand nog op 3-1 toen Gouriye door Wallace onderuit werd geduwd.

Opstelling Vitesse: Velthuizen, Wallace, Kashia, Kruiswijk, Achenteh; Pröpper (80.McEachran), Vejinovic, Leerdam; Olynik, Dauda (74.Qazaishvili), Labyad (72.Ibarra)