Archief
Sloetski schuwt bewust het avontuur in de beker 20/12/2018

Leonid Sloetski wijst experimenten in de KNVB-beker resoluut af. De Russische coach houdt vast aan de kern bij Vitesse, ook al is het bescheiden Kozakken Boys de opponent. De Arnhemse club moet door naar de kwartfinale.

Bij Vitesse zijn Matus Bero, Max Clark en Rasmus Thelander de drie wijzigingen in de basis in Werkendam. Dat heeft niet eens zozeer met de kracht van Kozakken Boys, de nummer elf van de tweede divisie, te maken. Nee, Sloetski wil de spelpatronen bij de eredivisieclub niet verstoren. De automatismen.

,,Ik twijfel niet aan de kwaliteiten van onze reservespelers", zegt de Rus. ,,Maar het gaat er wel om dat de vaste patronen blijven staan. Allerlei wissels doorvoeren, verstoort de balans. Ik wijs hier op Chelsea. Die club heeft heel veel goede spelers. Andreas Christensen, Davide Zappacosta, Ruben Loftus-Cheek en Cesc Fabregas zijn daar gewoon tweede keus. Maar met die tweede keus wonnen ze in de Europa League niet van Videoton (2-2, LL). Omdat dat team helemaal niet op elkaar is ingespeeld. Ik ga zo'n avontuur niet aan bij Kozakken Boys."

Sloetski kiest in Brabant voor Eduardo als doelman. Om het fundament bij Vitesse overeind te houden. Jake-Clarke Salter en Alexander Büttner worden wel gespaard, met het oog op de laatste competitiewedstrijd van dit kalenderjaar, zondag tegen De Graafschap. Zodoende starten Thelander en Clark. Beerens maakt als schaduwspits plaats voor Bero, die terugkeert van een schorsing.

,,Dit team moet de klus klaren", zegt Sloetski. ,,We hebben Kozakken Boys uitgebreid geanalyseerd. Ze spelen in de competitie met twee spitsen. Met een ruit op het middenveld. Ze leggen de bal graag achter de verdediging, om er dan snel uit te komen. Daartegen moeten we gewapend zijn. Want wij moeten de wedstrijd maken. Wij móeten door naar de volgende ronde. Dit is een belangrijke wedstrijd voor Vitesse. Kozakken Boys levert met een overwinning een mooie stunt."

Sloetski wil de zaak in negentig minuten beslissen. Op strafschoppen is niet apart getraind, stelt hij. Vitesse heeft een penaltysyndroom. De laatste vier 'pingels' zijn gemist. ,,Ik heb dat item maar even terzijde geschoven", vertelt de Russische coach met een cynische lach. ,,Komt het op strafschoppen aan, wat ik op basis van de kwaliteitsverschillen toch echt niet hoop, dan melden de kandidaten zich vanzelf. Ik ben ervan overtuigd dat we dan vijf man beschikbaar hebben."

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Eduardo; Karavaev, Thelander, Doekhi, Clark; Serero, Bero, Foor; Ødegaard, Darfalou, Linssen.
 

Bron: Gelderlander / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl