14 november 2015 In de media

Rashica droomt van EK

Milot Rashica (19) speelt maandag met Jong Albanië tegen Jong Liechtenstein in de kwalificatiereeks voor het jeugd EK.
Achter lijstaanvoerder Jong Portugal is het team van Rashica een van de kanshebbers op de tweede plaats in de poule, die toegang verschaft tot de play-offs.Wellicht evenaren de talenten van Albanië het huzarenstuk van de grote jongens van het Balkanland: Albanië plaatste zich onlangs voor de eerste keer in de historie voor het EK.

Rashica kwam eerder uit voor Albanië Onder 17 en Albanië Onder 19. Als speler van de Onder 21, zeg maar Jong Albanië, behoort de vleugelaanvaller van Vitesse tot de groep talenten, waaruit bondscoach Gianni De Biasi komende zomer mogelijk zal putten bij de samenstelling van zijn selectie voor de eindronde in Frankrijk. ,,Ik hoop dat ik word geselecteerd en mee mag naar het EK'', zegt Rashica. ,,Dat ze me bellen, daar wacht ik op.''

Een uitverkiezing voor de A-selectie lijkt ook zeker niet onlogisch, gezien de stormachtige ontwikkeling van de tiener. Rashica was vorig seizoen twee keer op proef in Arnhem. Eerst een paar weken bij de beloften, daarna bij de hoofdmacht. De rechtsbenige aanvaller maakte beide keren indruk. Hij kreeg een driejarig contract en Vitesse had transfervrij een speler met een mooie toekomst binnengehaald.

Eredivisie

,,Mijn zaakwaarnemer sprak met Vitesse en vroeg of ik naar Nederland wilde'', geeft Rashica aan. ,,Dat wilde ik graag. Ik houd van het voetbal in Nederland. Je kunt hier alles van het voetbal leren. De eredivisie is goed voor jonge spelers. Ze krijgen hier ook de kans."

Het is daarna snel gegaan met de rappe rechtsbuiten. Rashica is nu al een vaste waarde in het team van trainer Peter Bosz en houdt op zijn positie Chelseahuurling Isaiah Brown en Ecuadoriaans international Renato Ibarra uit de basis. "Het heeft mezelf ook wel een beetje verbaasd. Ik dacht dat ik in het tweede elftal zou gaan spelen en dat ik daar zou kunnen wennen aan de spelers, aan de club. Maar in de oefenwedstrijden ging het vanaf het begin heel goed. Ik ben ook heel goed opgevangen. Iedereen heeft me geholpen. De spelers hebben veel met mij gepraat."

Rashica sprak amper een woord Engels toen hij in Gelderland arriveerde. Inmiddels hebben de wekelijkse lessen zich uitbetaald. Hij kan nu goed communiceren met zijn ploeggenoten en interviews verzorgt hij keurig in het Engels. Zijn snelle aanpassing past bij zijn vroege doorbraak op de Nederlandse velden. "Ik werk er hard voor en weet dat ik het kan. Dit is nog maar het begin", zegt hij. Waar het eindigt? Lachend: "Het eindigt nooit. Ik streef altijd naar meer."

De Albanees-Kosovaarse tiener woont op zichzelf, in een appartement in hartje Arnhem. "Dat is best een beetje moeilijk", erkent Rashica. "Gelukkig zijn er vaak wedstrijden met de nationale ploeg. Dan kan ik even naar huis. En vorige week had ik vier dagen vrij en ben ik ook even bij familie geweest in Kosovo. Lekker uitrusten."

Burgeroorlog

Rashica is geboren in Vushtrri, een gemeente in het noordoosten van Kosovo, met ruim 100.000 inwoners. Veruit het grootste deel van hen, ruim negentig procent, zijn etnische Albanezen, zoals in heel Kosovo. Aan het eind van de vorige eeuw brak in Kosovo de burgeroorlog uit en moest Rashica met zijn familie op de vlucht. "Door de oorlog tegen Servië ben ik met mijn familie naar Albanië gegaan. Ik was toen twee jaar. In Albanië woonde familie van ons. Albanië is eigenlijk hetzelfde land. De mensen spreken dezelfde taal. Het was een gevaarlijke reis daar naartoe. Deels lopend, deels met wagens. Overal zag je politie. Iedereen kon gedood worden. Dat is gelukkig niemand in mijn familie overkomen. Maar dat geldt niet voor de mensen die bij ons in de buurt woonden. Sommigen van hen zijn gesneuveld."

Kosovo is geen lid van de wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA. "Nog niet", vult Rashica aan. "Nu kunnen de nationale teams van Kosovo alleen vriendschappelijke wedstrijden spelen. Misschien gaat dat op korte termijn veranderen. Als Kosovo lid wordt van de FIFA en de UEFA, dan mag het officiële wedstrijden spelen. En dan mag het ook meedoen in de kwalificatie voor het WK en het EK."

Vorig jaar besloot de FIFA dat de nationale teams van Kosovo wel oefenwedstrijden mogen spelen tegen andere leden van de wereldvoetbalbond. Maar ook die partijen blijven officieus van karakter.

Keuze

Rashica kwam uit voor Kosovo Onder 21 en speelde ook drie duels met de hoofdmacht van dat land. Aangezien het geen officiële interlands betreft, mag Rashica ze combineren met zijn optredens namens Albanië. Mocht Kosovo lid worden van de FIFA en UEFA, dan zal Rashica moeten kiezen.

"Dat zal een moeilijke keuze worden", zegt hij. "Er zijn veel spelers in mijn positie. Overal in Europa voetballen jongens van Kosovaarse afkomst. In België, Duitsland, Kroatië, Italië. De bekendste is, denk ik, Xherdan Shaqiri van FC Basel, die eerder bij Bayern München speelde. Hij is international van Zwitserland, maar als Kosovo straks officiële interlands gaat spelen, dan kan hij ook daarvoor kiezen. En ik? Ik weet het echt nog niet."

Paspoort

Naam: Milot Rashica.
Geboren: 28 juni 1996 te Vushtrri (Joegoslavië).
Lengte: 1.78 meter.
Vorige club: KF Kosova Vushtrri (jeugd en eerste elftal).
Aantal competitiewedstrijden voor Kosova Vushtrri: 21.
Aantal competitiedoelpunten voor Kosova Vushtrri: 9.
Bij Vitesse sinds: medio 2015.
Positie bij Vitesse: rechtsbuiten.
Rugnummer bij Vitesse: 26.
Aantal competitiewedstrijden voor Vitesse: 11.
Aantal competitiedoelpunten voor Vitesse: 3.
Contract bij Vitesse tot: medio 2018 (Vitesse heeft een optie voor nog twee seizoenen).
Erelijst: 2014 kampioen van Kosovo met Kosova Vushtrri.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: