2 oktober 2016 In de media

Profvoetbalpraat: Frans Thijssen deel I

Michel Hollander is voetballiefhebber pur sang. Voor zijn platform Profvoetbalpraat interviewde hij een van zijn voetbalhelden Frans Thijssen, oud speler (1988/91) en -trainer (1995/96) van Vitesse. Wij plaatsen het interview de komende dagen als drieluik.
Frans Thijssen vierde zijn grootste successen bij het Engelse Ipswich Town, waar hij onder leiding van Bobby Robson, samen met Arnold Mühren, verzorgd en technisch voetbal op de kaart zette. Van ’78 tot ’83 was Frans actief bij Ipswich en hij werd als eerste niet-Britse speler gekozen tot Engels Voetballer van het Jaar. Wat mij héél erg is bijgebleven, is zijn periode bij Vitesse, van ’88 tot ’91, waar hij het publiek op de banken kreeg door zijn fenomenale kap- en draai bewegingen. Toen ik Frans een keer tijdens een wedstrijd van Vitesse trof in Gelredome, vroeg ik hem of hij mee wou werken aan een interview voor mijn boek. Frans hoefde er geen seconde over na te denken en ik ben er trots op, dat de eerste niet-Britse Voetballer van het Jaar deel uit maakt van mijn boek.
 
Ik heb Frans over diverse thema’s geïnterviewd. In dit stuk lees je onder andere waar het volgens hem aan ontbreekt in de Nederlandse Eredivisie. Uiteraard komen in het boek ook de andere thema’s uitgebreid aan de orde, waar Frans tijdens het interview zijn visie op belichtte.
 
De jonge garde zal waarschijnlijk niet zo heel veel weten van Frans Thijssen. Daarom is het voor elke voetballiefhebber leuk om een stukje geschiedenis te lezen over dit icoon en hoe hij met zijn bijzondere techniek het Engelse voetbal op de kaart zette eind jaren ‘70 en begin jaren ‘80.
 
Vitesse boven NEC
 
U heeft ook drie seizoenen bij NEC gespeeld. Waarom heeft u ervoor gekozen om juist de thuiswedstrijden van Vitesse te bezoeken?

Toen ik bij NEC speelde, was dat begin jaren ’70 en mijn periode bij Vitesse is een stuk korter geleden. Bij Vitesse ken ik meer mensen en ik heb nu ook een seizoenkaart.

Kappen en draaien

U staat nog steeds bekend vanwege uw fenomenale kap- en draaibewegingen. Wie heeft u dat geleerd?

Je wordt allemaal geboren met bepaalde kwaliteiten en ik ben blijkbaar geboren met déze kwaliteiten. In de jeugdelftallen was ik al het type speler die graag iemand uitspeelde met kappen en draaien. Bij de jeugd was ik meestal spits, écht een topscoorder. In de beginjaren bij NEC heb ik nog een tijdje rechtsbuiten gestaan en daarna werd ik middenvelder. Dat was natuurlijk de positie waar ik graag speelde. Als je dan wat ouder wordt, ga je meer van achteruit spelen.

Ik heb Wiel Coerver meegemaakt als trainer en dat was écht een trainer die héél veel aandacht besteedde aan techniek, zoals het kappen en draaien. Ik was 17 jaar toen ik op trainingen oefeningen moest voordoen, want Wiel zag ook wel dat ik technisch begaafd was. Dus zei Wiel: “Doe jij het maar voor!” Ik keek als jong broekie op tegen de eerste elftalspelers, dus ik vond het wel een beetje vreemd. Het zat in mijn genen en doordat ik dagelijks op techniek trainde, werd ik er steeds beter in.

Wiel was niet alleen maar van de technische oefenstof, maar ook hoe je goed moest verdedigen. Als het slecht weer was, moest de slidingbroek aan en dan gingen we alleen maar slidings maken. Het was niet alleen maar trainen op balbezit maar ook op balverlies, zodat je daar sterker in werd. Daar wordt denk ik bijna niet meer op getraind, want ik zie bijna geen extra kwaliteiten meer doorkomen bij spelers. Het kan toch niet zo zijn, dat er geen speler meer wordt geboren met bijzondere kwaliteiten!?

Ik ben 64 jaar en het kappen en draaien gaat me nog steeds makkelijk af. Dat verleer je niet en zit er helemaal in gebakken. Het is belangrijk voor een speler, om de bal goed af te schermen en de tegenstander de verkeerde kant op te sturen. Welke tegenstanders er ook in de buurt komen, het is makkelijk te trainen en dat zie je bijna niet meer terug op de velden.

Lees morgen deel II in het Frans Thijssen-drieluik op Vitesse.org.

De voorverkoop van het voetbalboek van Michel Hollander, waarin talloze interviews w.o. Edward Sturing te lezen zijn, kun je vinden op Profvoetbalpraat.nl .
 

Profvoetbalpraat / Foto’s SV

Hoofdsponsor: