10 augustus 2014 In de media

Matig Ajax wint na kansenregen van Vitesse

Ajax is met een geflatteerde zege op Vitesse (4-1) aan de jacht op de vijfde landstitel op rij begonnen. Het elftal van trainer Frank de Boer ontsnapte zeker drie keer aan een achterstand voordat het afstand nam.
Vitesse kreeg vooral voor rust alle kans om een basis te leggen voor een derde achtereenvolgende zege in de ArenA. Kelvin Leerdam miste na 12 minuten voor open doel. Valeri Qazaishvili stuitte op doelman Kenneth Vermeer en Zakaria Labyad kopte van dichtbij over het doel. Het elftal van Peter Bosz maakte al vroeg in het seizoen een ingespeelde indruk. Dat is wel eens anders geweest de laatste jaren, toen het lang afwachten was welke spelers van Chelsea naar Arnhem zouden komen.

Vitesse startte tegen Ajax met de nieuwelingen Wallace en Arnold Kruiswijk. De beoogde centrumspits Abiola Dauda is nog niet helemaal wedstrijdfit en bleef op de bank. In de basisformatie van Ajax ontbraken nog de WK-gangers Jasper Cillessen, Joël Veltman en Daley Blind. Het is nog 3 weken afwachten of de laatstgenoemde Amsterdammer bij Ajax blijft. Het publiek begeleidde zijn invalbeurt van een half uurtje met een ovationeel applaus.

De clubleiding van Ajax doet verwoede pogingen om Samuel Eto'o warm te maken voor een jaartje Amsterdam. Als dat niet lukt dan hoopt De Boer op een andere ervaren aanvalsleider. Tegen Vitesse kreeg de 20-jarige Arek Milik een kans in het centrum van de aanval. De Pool miste al na 1 minuut een goede kans en viel verder nauwelijks op voordat hij na een uurtje werd gewisseld.

Milik was niet de enige speler van de thuisclub die er niet in slaagde zich te onderscheiden. Ajax verveelde het eigen publiek een beetje voor rust. Vlak voor de openingstreffer van Nick Viergever galmden er al fluitconcerten door de Arena. De van AZ overgekomen speler veranderde de stemming na 40 minuten door een voorzet van Ruben Ligeon in het doel te schieten.

Piet Velthuizen mocht het zich aanrekenen dat Ajax na 48 minuten een gewonnen wedstrijd speelde. De doelman van Vitesse verkeek zich volledig op een vrije trap van Lasse Schöne (2-0). Mike van der Hoorn maakte de tussenstand met een rake kopbal nog geflatteerder. In de slotfase tekende Marko Vejinovic eerst nog voor 3-1, voordat Schöne op aangeven van invaller Anwar El Ghazi de eindstand bepaalde.