15 augustus 2015 In de media

Kwestie van visie en structuur

Terwijl er in de media wordt gediscussieerd over de kwaliteitsvermindering van de eredivisie, is er bij diverse clubs toch sprake van een positievere kijk op de realiteit.
Ondanks de nieuwe trend dat Nederlandse talenten zelfs tekenen voor Engelse clubs uit de B-categorie. En ondanks makelaars die piepjonge spelers niet voor hun sportieve carrière, maar voor het geld laten kiezen.

Dit wordt terecht kritisch geduid door de vakpers. Intussen staat er bij PSV weer een sterk elftal, spat de ambitie van Feyenoord af en zien clubs als AZ en Vitesse het komende seizoen helemaal zitten.
 
Neem Vitesse. Net als AZ hebben de Arnhemmers goed in de spiegel gekeken. Onder het motto: wie zijn we en waar staan we voor? Aldus is de clubleiding tot de conclusie gekomen dat de samenwerking met Chelsea anders moet. Vitesse moet niet langer uitstralen dat het een doorgangshuis van vanuit Londen gekatapulteerde talenten is, maar vanuit een eigen visie de 'joint venture' benutten om zowel nationaal als internationaal aan te klampen.

Kortom, maak van de nood een deugd.
 
Aanleiding was de actie van Chelsea om op 28 augustus 2014 voor Vitesse een nieuwe blik spelers open te trekken. Een deel daarvan was in Londen overbodig en eigenlijk al afgeschreven. Terwijl het seizoen al was begonnen, werden ze in de eredivisie gedropt in de hoop dat ze via een 'lucky shot' nog wat geld zouden opleveren.

Vitesse investeert nu zelf in Chelsea

Voor technisch directeur Mo Allach en hoofdtrainer Peter Bosz was daarmee de grens bereikt. Met name Allach besloot te gaan investeren. Niet in spelers, maar in de relatie met de club van Roman Abramovich en José Mourinho.
 

 
Een jaar later is sprake van een totaal andere situatie.
 
De eerste stap werd in de eigen GelreDome gezet. De Arnhemse supporters verlangen aanvallend en aantrekkelijk voetbal, dus werd die speelstijl verder aangescherpt. Deze tactische keuze vormde de basis voor de tweede stap: zelfgericht scouten bij de jeugd van Chelsea.
 
In plaats van de Engelse kampioen de regie te laten bepalen, trok Vitesse die dus gedeeltelijk naar zich toe. Pro-activiteit die ook Mourinho aangenaam zou verrassen. Inmiddels komen de Portugees en Bosz één keer in de tien weken bij elkaar om de ontwikkeling van spelers door te nemen. Van talenten die door Chelsea in Arnhem zijn gestald tot jonge voetballers die voor Bosz in de toekomst interessant kunnen zijn.
 
Zo is Vitesse erin geslaagd om niet langer met afdankers te worden opgescheept, maar met Lewis Baker en Isaiah Brown. Grote talenten die bewust voor een seizoen eredivisie-voetbal hebben gekozen. Wie nu het prachtige trainingscomplex in Papendal aandoet, merkt daarom niets van berusting in het lot dat over de eredivisie wordt geschetst. Het positivisme over het jonge elftal overheerst.
 
Zo is een dumpstore verworden tot een club met nieuwe ambities.
 

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: