24 juni 2015 In de media

KNVB onderzoekt veiligheid van staande toeschouwers

De KNVB doet momenteel samen met een extern bureau onderzoek naar de veiligheid van de bezoekers in de Nederlandse stadions.
Aanleiding is de tendens dat steeds meer toeschouwers gaan staan op zittribunes en de gangpaden eromheen.De voetbalbond laat woensdagochtend weten dat het onderzoek is bedoeld om de bestaande zittribunes opnieuw in te richten en dat de fysieke inrichting van de huidige staantribunes onder de loep wordt genomen. 'Het verbeteren van de veiligheid voor toeschouwers staat hierbij voorop, niet de uitbreiding of beperking van staantribunes', stelt de KNVB.

Op dezelfde ochtend publiceert het Algemeen Dagblad een grote enquête over de interesse voor staantribunes in de Eredivisie. Die blijkt massaal aanwezig bij alle achttien clubs, vooral om een jonger publiek aan te boren en meer sfeer te creëren. De clubs hebben nog wel vraagtekens bij de veiligheid en de bouwconstructie van de stadions, die voor een staantribune grondig zou moeten worden gewijzigd.

Ook de KNVB benadrukt dat de zo gewenste herinvoering van staantribunes in de Eredivisie extra veiligheidsmaatregelen vraagt. 'Vandaar dat een club die van een gedeelte van het stadion een staantribune wilt maken, moet voldoen aan een plan van aanpak', aldus de KNVB, die de regelgeving van staantribunes niet aanpast zolang het onderzoek nog loopt. Overigens staat de UEFA geen staanplaatsen toe.


Clubs en fans in de eredivisie willen massaal terug naar de staantribunes

Hoe het is om staand een eredivisiewedstrijd te kijken? De meeste jonge fans we­ten amper wat dat is sinds het verbod in 1989. De antwoorden liggen in Heerenveen en Zwolle. „Een staantribune werkt sfeerver­hogend, dat is bij ons bewezen”, zegt technisch directeur Gerard Nijkamp van PEC Zwolle. „We willen een jonger publiek trek­ken. Dat kan het best door mid­del van een staantribune”, stelt collega Hans Vonk van Heeren­veen.

Ze weten waarover ze praten. Beide clubs hebben een (kleine) staantribune die sinds het begin van deze eeuw weer is toege­staan. Nu kun je in zeven eredivi­siestadions staand voetbal kijken. Uit een enquête van deze krant onder de achttien clubs blijkt dat de rest het voorbeeld van de ze­ven wil volgen. De eredivisie wil weer gaan staan. „Gevoelsmatig past het bij deze club om een of meerdere staanvakken te heb­ben”, zegt een woordvoerder van Feyenoord. „Mede om die reden is Feyenoord een van de initiatief­nemers geweest om dit weer hoog op de agenda van de KNVB te krijgen en het is mooi dat dit dankzij de bond nu een landelij­ke aanpak krijgt.”

De voetbalbond verricht mo­menteel onderzoek naar de haal­baarheid van meer staantribunes. „Het uitgangspunt is meer wed­strijdbeleving. We hebben gecon­stateerd dat de roep om staantri­bunes toeneemt bij clubs en fans. Nu gaan supporters vaak staan op zittribunes en gangpaden die hier niet voor zijn ingericht. Dat kan gevolgen hebben voor de vei­ligheid”, aldus een woordvoerder van de KNVB.

Het is de algemene teneur in de meeste stadions: veel staande fans op zitplekken. Ajax heeft twee supportersvakken voor de harde kern: VAK 410 (zo’n 1600 plekken) en de F-side (4500). „In Vak 410 staat nagenoeg iedereen, bij de F-side ongeveer de helft”, al­dus een woordvoerder van de club die niet onwelwillend staat tegen­over de komst van staantribunes.

Het is bekend dat in De Kuip het Legioen ook graag gaat staan. „Als we tot staantribunes over­gaan moet het wel zo zijn dat we een veilige sfeer creëren. Dat zou kunnen door echte staanplaatsen te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van klapstoelen met beu­gels waardoor een zittribune snel in een staantribune kan worden omgeturnd. Waarbij uit oogpunt van genoemde veiligheid de trap­pen dan wel echt vrij moeten blij­ven zodat bij een eventuele calami­teit snel kan worden gehandeld.”

Veiligheid en bouwconstructie, het zijn de mitsen en maren van enkele clubs. PSV verrichtte daar zelf al onderzoek naar. „Bouwtech­nisch zit er nog een aantal haken en ogen aan, want bij de bouw van staantribunes kom je toch ook aan het fundament van het stadion”, weet algemeen directeur Toon Gerbrands. „Bovendien stelt de KNVB dat er trappen aan de buitenkant van het stadion moe­ten komen en dat er geen gebruik gemaakt kan worden van de be­staande trappen. We zijn be­nieuwd naar het nieuwe eisenpak­ket van de bond.”

Het is om die reden dat FC Gro­ningen en Vitesse staantribunes op korte termijn niet zien komen. „Door de huidige KNVB-eisen is het voor ons moeilijk te realise­ren. Als de regelgeving verandert, zullen wij het heroverwegen en opnieuw in gesprek gaan met on­ze supporters, want we weten dat deze wens bij hen leeft”, zegt Vit­esse- directeur Joost de Wit.

Het zijn de enige geluiden van terughoudendheid. Heracles krijgt straks in het nieuwe stadion twee staantribunes. Heerenveen denkt aan uitbreiding, net als PEC Zwolle. Nijkamp: „Eventueel een tweede aan de andere kant van het stadion.” Bij NEC is het al zo ver: dat heeft behalve de staantri­bune van de harde kern (270) een tweede gelegenheid met de capaci­teit van 367.
 

VI / AD / / Foto’s SV

Hoofdsponsor: