Archief
In memoriam: Rob Lagé, schavuit van de Arnhemse voetbalvelden 01/02/2017

Arnhemmer Rob Lagé was een grappenmaker en verhalenverteller in hart en nieren.

De voormalig fysiotherapeut en verzorger van Vitesse en FC Wageningen overleed maandag na een ziekbed op 67-jarige leeftijd.

'Alles goed, Rob?' 'Nee, twee fout.' Een weerzien met Rob Lagé was voor vrijwel de gehele Arnhemse voetbalwereld elke keer vertrouwd. Eerst bij FC Wageningen en Vitesse, waar de levenslustige Arnhemmer in de jaren tachtig en negentig jarenlang fysiotherapeut en verzorger was. En daarna in diezelfde functie bij de Vitesse-jeugd en volksclubs Arnhemia, SC Oranje en FC Presikhaaf dat later AFC Arnhem werd.

Grappenmaker en verhalenverteller
Rob Lagé was een grappenmaker en een verhalenverteller in hart en nieren. In zijn omgeving was het altijd oppassen geblazen. Dan stonden alle voetbaltassen na de training vol met een laag water of vond de hoofdtrainer waar eerst zijn laptop zat een loodzware dakpan in zijn tas. Van een afstandje bekeek Lagé dan geluidloos lachend het effect van zijn daden. 

Of hij masseerde de pijnlijke rug van de keeper met aardbeienjam en overtuigde hem dat het wonderzalf uit China was. 'Was goed spul, hè?' 'Ja, was goed spul', reageerde de keeper na negentig pijnvrije minuten. 'Wacht, dan geef ik je een potje mee voor thuis', om de beduusde doelman doodleuk een pot jam in zijn handen te drukken. Rob Lagé was de schavuit van de Arnhemse voetbalvelden.

Dankbaar
Op reis met het Vitesse van trainers Bert Jacobs, Jan Jongbloed en later ook Herbert Neumann zag hij de wereld. Hij hechtte erg aan de mooie mensen om zich heen en was ze dankbaar voor wat ze hem gaven. Zelf gaf Lagé vreugde, waar hij ook kwam. Altijd positief en relativerend. De voetbalwereld en de mensen daarbinnen moesten zichzelf zeker niet te serieus nemen. Lagé deed het in ieder geval niet.

Zelfs toen hij ernstig ziek werd, was Lagé niet op een wanklank te betrappen. Hij bleef grappen en de chronische ziekte was maar een hinderlijke onderbreking van zijn levensvreugde. Zo lang als zijn gezondheid het toeliet pendelde hij op en neer tussen Arnhem en het Spaanse plaatsje Fuengirola, tussen Malaga en Marbella. Maar het kreeg hem er niet onder.

Mooie verhalen
Tot maandagavond, toen hij de langste wedstrijd van zijn leven uiteindelijk toch moest staken. De enige pot die hij niet kon winnen. Maar Lagé had alweer zin in het vervolg, getuige zijn woorden in juli van het vorig jaar. „Als je stratenmaker bent, kun je op het eind alleen zeggen dat je een hoop mooie benen hebt gezien. Maar als ik nu daarboven kom, heb ik in ieder geval een hoop mooie verhalen te vertellen.”
 
Bron: Gelderlander / Foto's Vitesse Deel online:  
www.gelderlander.nl www.gelderlander.nl