19 november 2016 In de media

Heerenveen en Vitesse in evenwicht 1-1

Vitesse heeft een punt overgehouden aan het duel van zaterdagavond tegen Heerenveen. In het Abe Lenstra Stadion werd het 1-1. Lewis Baker zette Vitesse op prachtige wijze op voorsprong. In de slotfase kwam de thuisploeg via Henk Veerman op gelijke hoogte.
Henk Fraser had flink gesleuteld aan zijn elftal dat twee weken geleden in GelreDome met 1-2 verloor van Heracles Almelo. In Friesland had de oefenmeester zijn elftal op enkele posities veranderd. Zo moesten Matt Miazga en Milot Rashica op de bank beginnen. Navarone Foor startte als rechterspits. Kelvin Leerdam keerde na een blessure terug als rechtsback, waardoor Sheran Yeini doorschoof naar het middenveld. Arnold Kruiswijk speelde naast Guram Kashia in het hart van de defensie. Daardoor kwam er op de linksback positie een plekje vrij voor Kosuke Ota.

De Arnhemmers begonnen scherp aan het duel vanavond. Het leverde twee goede kansen op in de eerste tien minuten. Ricky van Wolfswinkel leek na zes minuten wat te schrikken van de kans die hem werd geboden door Nathan. De spits raakte de voorzet van de Braziliaan niet goed. Enkele minuten later profiteerden de Arnhemmers van een slordigheidje van de thuisploeg, maar het geplaatste schot van Marvelous Nakamba werd gered door doelman Mulder. De keeper keerde ook de rebound van Van Wolfswinkel.

Naarmate de eerste helft vorderde kwam de thuisploeg beter in het spel. Heerenveen kreeg meer overwicht. Toch waren er maar weinig momenten waar het publiek echt van hoefde op te veren. Echt goede kansen waren er namelijk niet. Tien minuten voor de rust wisselde Fraser Nathan. De Braziliaan werd vervangen door Tighadouini.

De geel-zwarte formatie begon, net als de eerste helft, ook sterk aan de tweede. Van Wolfswinkel was dichtbij de openingstreffer, maar zijn rebound verdween in het zijnet. De Arnhemmers domineerden in de beginfase, en kregen via Foor wederom een grote kans. Uit de draai mikte Foor op acrobatische wijze te hoog. Aan de andere kant leek Heerenveen op voorsprong te komen toen Zeneli alleen op Room af mocht lopen. Onze keeper bleef ijzig koel en pareerde het schot knap met zijn voet.

Vitesse kwam in het koude noorden op fabelachtige wijze op voorsprong. En zoals zo vaak was wederom Lewis Baker de doelpuntenmaker. Dit keer niet vanuit een vrije trap, maar via een weergaloze stift. De Engelsman draaide zich slim vrij en mikte de bal over de uitkomende Mulder: 0-1.

Dus net als tegen NEC en AZ ging Vitesse ook tegen Heerenveen met een voorsprong de slotfase in. In Nijmegen en Alkmaar bezweek Vitesse uiteindelijk onder de druk, en werd er gelijkgespeeld. Dat scenario herhaalde zich vanavond helaas in het Abe Lenstra Stadion. Invaller Henk Veerman speelde zich vrij, en schoof de bal hard onder Room door: 1-1.

Beide ploegen deden er in de blessuretijd alles om toch nog te winnen, maar er werd niet meer gescoord. En dat was een klein wonder want Heerenveen kreeg een levensgrote kans op de overwinning. Eerst mikten de Friezen op de lat en in de rebound ging de bal, tot verbazing van het hele stadion, op de paal.