5 augustus 2017 In de media

Hectiek en gerechtigheid door videoref in de Kuip

Nog pikanter dan de uiteindelijke winst van Feyenoord op Vitesse na strafschoppen, vormde vanavond de 55ste minuut in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Daarin speelde de videoreferee een bepalende rol.
Waar de Rotterdammers de winst in de tas dachten te hebben, keurde scheidsrechter Danny Makkelie de goal van Nicolai Jorgensen af, en kende de Arnhemmers op basis van beelden alsnog een penalty toe.

Het had wel iets van een waarschuwingssignaal van de politie, de boodschap op het scorebord van De Kuip, vanavond tijdens Feyenoord-Vitesse. ‘Videoref actief’ kopte de lichtkrant met kapitalen. Met een urgentie waarop gewoonlijk wordt gewaarschuwd voor tasjesdieven of inbrekers in de wijk. En de uitwerking was er zonder meer ook naar, na een klein uur spelen tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Voor het eerst dit seizoen stond het Rotterdamse stadion in lichterlaaie.

Wat was het geval: nadat Jens Toornstra Feyenoord in de eerste helft al op 1-0 had gebracht, leek Nicolai Jorgensen in de 55ste minuut voor de ogenschijnlijke beslissing in de wedstrijd te zorgen. In het gejuich werd het doelpunt echter afgekeurd vanwege buitenspel. Scheidsrechter Danny Makkelie stond vervolgens in contact met videoscheidsrechter Pol van Boekel. Om, zo leek aanvankelijk, de beslissing mogelijk te herzien. Maar dat was niet het geval. De arbiter besloot op basis van de beelden een penalty toe te kennen aan Vitesse. Enkele minuten eerder beging Karim El Ahmadi immers een overtreding op spits Tim Matavz van de Arnhemmers. Een overtreding die, zo vond de arbitrage, een penalty rechtvaardigde. Een die, onder een striemend fluitconcert, uiteindelijk benut werd door Alexander Büttner. In plaats van 2-0 werd het zo 1-1 in Rotterdam.

Commotie
De situatie deed denken aan de wedstrijden in de play-offs om promotie tussen NAC en NEC. Duels waarin de video-arbitrage in zowel de heen- als terugwedstrijd ook al zo’n belangrijke rol had. In Breda en Nijmegen leidden de beslissingen toen eveneens tot veel commotie op de tribunes. Dat was ook vanavond in De Kuip het geval.[Danny Makkelie geeft een penalty aan Vitesse.]
Danny Makkelie geeft een penalty aan Vitesse. © ANP Pro ShotsToeschouwers moeten duidelijk nog wennen aan de maatregel die dit seizoen overigens niet van toepassing is op wedstrijden in de reguliere competitie. Wel zal de videoref ook dit seizoen worden ingezet bij duels in de eindfase van het KNVB-bekertoernooi en in de play-offs om promotie/degradatie.

De aanhang van Feyenoord probeerde er vanavond niettemin maar het beste van te maken. ‘Videoref olé olé’, klonk het cynisch van de volle tribunes in De Kuip. Een kwartier later gingen de 50.000 uiteindelijk alsnog tevreden naar huis nadat hun club in de noodzakelijke penaltyserie te sterk was voor de bekerwinnaar.