19 november 2016 In de media

Gouden wissel Veerman poetst wondergoal Baker weg

SC Heerenveen heeft met dank aan invaller Henk Veerman de ongeslagen status op eigen veld behouden en Vitesse een volgende kater bezorgd (1-1).
Trainer Henk Fraser is nog zoekende bij Vitesse. De reeks van vier duels zonder zege had de druk op de coach vergroot. In het Abe Lenstra Stadion moest de oud-international na de eerste helft constateren dat de oplossing nog niet gevonden is. Tekenend voor zijn onvrede was de wissel van Nathan, die na een teleurstellend optreden vol balverlies in de 35ste minuut plaats moest maken voor Adnane Tighadouni.

Maar ook zijn SC Heerenveen-collega Jurgen Streppel zocht na 45 minuten hoofdschuddend de kleedkamer op. Zijn ploeg, die dankzij de goede resultaten op eigen veld vierde stonden, stelde in de eerste helft teleur. Slordigheid voerde de boventoon bij de Friese formatie, die de aangeslagen aanvoerder Stijn Schaars moest missen.

Beide trainers hadden ongetwijfeld de rust gebruikt om hun ploegen weer op scherp te krijgen. Vitesse toonde na de hervatting het meest beterschap. De uitvoering was misschien niet altijd even goed, maar het getoonde enthousiasme van de Arnhemse gasten was te veel van het goede voor SC Heerenveen.

Onder anderen Ricky van Wolfswinkel slaagde er niet in Vitesse ondanks enkele kansen aan een bemoedigende voorsprong te helpen. Het hield Heerenveen ook in de wedstrijd. De Friezen hadden zelfs de beste kans. Arber Zeneli mocht alleen op keeper Eloy Room af, maar moest – tekenend voor de wedstrijd – zijn meerdere erkennen in de Vitesse-goalie.

In de 72ste minuut was er dan eindelijk een geslaagd hoogtepunt te begroeten. Ietwat gelukkig kreeg Lewis Baker de bal mee. Maar de Chelsea-huurling maakte het prachtig af. SC Heerenveen-doelman Erwin Mulder kon niet anders dan lijdzaam toekijken hoe Baker de bal uit een lastige hoek met gevoel over de goalie en in het Friese doel werkte.

De schoonheid van de Vitesse-treffer stak schril af tegen het vertoonde spel van beide ploegen en dan met name van Heerenveen. De goal dwong de thuisploeg het over een andere boeg te gooien. Veerman moest als stormram helpen de eerste Friese thuisnederlaag van het seizoen te voorkomen. Het was een gelukkige keuze, want hij had zes minuten nodig om Heerenveen aan een doelpunt te helpen.

In de slotfase was hij zelfs nog dicht bij de 2-1. Dat leed bleef Vitesse bespaard, ook omdat in de slotseconde Stefano Marzo door eerst een ultieme reflex van Room en vervolgens de paal van een tweede Friese treffer werd afgehouden.

Vitesse blijft met het punt steken in de subtop van de Eredivisie. SC Heerenveen maakt ook een pas op de plaats en moet vrezen dat AZ zondag in punten langszij komt.