21 oktober 2014 In de media

Gedoe over roofvogels in voetbalstadions

Er is steeds meer kritiek op het gebruik van zeearend Harly die bij Go Ahead Eagles voorafgaand aan de wedstrijden het publiek moet vermaken.
Trots loopt hij een ereronde met zijn zeearend. Gerrit Zandvoort mag voor elke thuiswedstrijd van Go Ahead Eagles zijn Harly aan het publiek laten zien.  Geen eenvoudige opgave want de vogel zit niet continu stil op de handschoen van Zandvoort. Het beest slaat driftig met zijn vleugels, maar een bandje voorkomt dat hij kan weg vliegen. Dus maakt Harly telkens een koprol in de lucht om vervolgens maar weer op de hand van zijn baasje te gaan zitten.

Ook als hij vlak voor de aftrap wel een paar rondjes mag vliegen, gaat het vaak mis. Soms vliegt de arend het stadion uit, een andere keer vliegt hij tegen de tribunes op. Afgelopen weekend raakte hij met zijn kop het dak van de tribune, zo was zondag te zien bij Studio Voetbal. „Dieren moeten niet voor vermaak worden gebruikt”, zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. „Het gaat hier om een vol stadion met veel lawaai, dat zorgt voor een hoop stress bij het dier. Het is sowieso niet meer van deze tijd om een dier te gebruiken om publiek te vermaken.”

Stress
Zandvoort zegt het heel jammer te vinden dat Studio Voetbal alleen het beeld heeft laten zien dat Halry tegen het dak vloog. „Dan moeten ze het hele filmpje laten zien, hij vloog gewoon rustig door het stadion. Van stress is totaal geen sprake, hij is het gewend. Alleen aan vuurwerk hebben dit soort vogels een grote hekel en soms hebben ze last van de wind in het stadion. Maar verder is er helemaal niets aan de hand. Ja, als ik een rondje langs het veld loop zit Harly aan een riempje vast. Maar daar heeft hij de volgende dag normaal gesproken geen last van. Ik heb net nog een show met hem gedaan.”

Weten wat je doet
Ook bij Vitesse vliegt er voorafgaand aan de thuiswedstrijden een arend door het stadion. Gerard en Bettine van den Brink van De Valk Roofvogels zijn verantwoordelijk voor Hertog II, het clubsymbool van de Arnhemse club. Wanneer het bij Go Ahead Eagles misgaat met de arend, krijgen zij ook vragen over hoe er aan toe gaat in Gelredome.

„Mensen zien het verschil niet”, zegt Gerard van den Brink. ,,Heb je onze arend wel eens zien rondvliegen in het stadion. Dat gebeurt zo rustig, er is totaal geen sprake van stress. Ik weet zeker dat hij er geen enkel probleem mee heeft om in het stadion te zijn. Soms komt er iemand naar me toe om te zeggen dat onze arend tegen een ruit is gevlogen en dan moet ik weer uitleggen dat het bij Go Ahead Eagles is gebeurd en niet bij ons.”

Ketting
Volgens Van den Brink ligt het niet aan de arend dat het vaak misgaat in Deventer, maar aan de eigenaar. „Ik ken Gerrit en hij is niet geschikt om dit soort dingen te doen. Hij denkt er veel te lichtzinnig over. Zijn vogel zit in een nieuwbouwwijk in een tuin aan een ketting en mag eens in de twee weken naar een stadion. Dat kan echt niet. Hij is behoorlijk popiejopie en loopt rondjes langs het veld terwijl de arend van zijn hand wil vliegen. Omdat hij vast zit, kan hij niet weg en bungelt hij onder de hand van Gerrit. Dat zul je bij ons nooit zien gebeuren, maar Gerrit heeft zoiets van: mensen moeten niet zeiken.”

Zandvoort zucht. „Ik doe mijn vogels juist niet in een volière, omdat ze dan tegen het gaas vliegen. Kom gerust een keer kijken, elke woensdag geven we een gratis show.”

Krokodillen
Bij de Partij voor de Dieren komen zo nu en dan mailtjes van voetbalsupporters binnen die voor het eerst een roofvogel in een stadion hebben zien vliegen. „Die mensen vinden dat niet leuk en vragen of wij er iets tegen kunnen doen”, zegt kamerlid Esther Ouwehand. „In januari 2015 wordt er een wet van kracht waarin is opgenomen dat je niet zomaar dieren als krokodillen en kangoeroes voor hobbymatig gebruik mag houden. Daarin zijn vogels helaas nog niet opgenomen, wat ons betreft had dat in één keer gemogen. Begin volgend jaar zal hiervoor een verzoek in worden gediend, maar binnen afzienbare tijd zal het ook verboden zijn om bijvoorbeeld een zeearend in een tuin op een stok te laten zitten. Bij voetbalclubs kunnen ze toch gewoon iemand een vogelpak aantrekken?”


Vitesse-clubsymbool wordt goed verzorgd
"Het Vitesse-clubsymbool wordt erg goed verzorgd", zegt een SV-woordvoerder. "Wij komen regelmatig bij Hertog-verzorgers Gerard en Bettine over de vloer en het is indrukwekkend om te zien hoe daar met de vogels wordt omgegaan. Hij heeft een ruime volière, wordt wekelijks een aantal malen in de open lucht getraind en de zorg voor de vogel staat voorop. Zo zal hij in de periode waarin de adelaar in de rui zit, minder gevlogen worden, omdat hij dan minder veren heeft en vliegen meer kracht kost."

"Gerard neemt geen enkel risico met zijn vogels. Het welzijn van de arend gaat voor vermaak en als er ook maar één risicofactor is of de omstandigheden in het stadion zijn niet optimaal, dan wordt er een korte ronde of zelfs helemaal niet gevlogen, daar is Gerard dan heel duidelijk over."

"Professionele valkeniers die hun vak verstaan vergelijken met privé vermaak of slecht vakmanschap is volkomen onzin. Ga dan ter plekke kijken en laat je goed informeren, zou ik zeggen", aldus de SV-woordvoerder.

 

Metro / SV / Foto’s SV

Hoofdsponsor: