16 juli 2016 In de media

Fraser kiest voor de achtbaan

‘Ik wilde na mijn voetbalcarrière in een omgeving gaan wonen waar mijn kinderen rustig konden opgroeien.
Misschien heeft het ook met mijn liefde voor dieren te maken. Zo ben ik gek op mijn vier Arabische paarden. Verder heb ik twee honden, waarmee ik regelmatig buiten te vinden ben."

Amazone

,,Na het afgelopen seizoen ben ik met een aantal spelers van ADO naar Dubai gegaan. Daarna ging ik met mijn vader naar Suriname voor drie weken. De helft van mijn familie woont daar. Wij groeten de familie en gaan dan het oerwoud in. We zitten eigenlijk altijd alleen maar in de Amazone. De natuur in, waar we dan allerlei dieren tegenkomen. Dat avontuurlijke zit altijd in ons. Die reis werd onderbroken omdat ik werd benaderd door Vitesse. Ik heb constant contact gehouden met mijn vader. Toen het rond kwam, belde ik hem. Mijn hele familie, die voetbalminded is, was beretrots."

,,Ik kon Vitesse niet weigeren. Het is weer een stap hoger in mijn ontwikkeling. Betere spelers, een betere organisatie. Ik heb ook met andere clubs gesproken. Met één van de heren van die clubs heb ik zelfs een waanzinnig gesprek gehad. 'Henk, je maakt een keuze tussen een achtbaan en een reuzenrad.' Ik had kunnen kiezen voor het reuzenrad. Zitten en rustig genieten van het uitzicht. Dat is niet mijn ding. Ik wil de strijd en de uitdaging aangaan. Dat haalt het beste in mij naar boven. Ik vind Vitesse echt een mooie club. Ik geloof ook dat het onrustig kan zijn, zeker als je niet presteert. Al merk ik daar nog weinig van."

Politie

,,Ik ben na mijn keuze voor Vitesse gaan nadenken over mijn voetbalcarrière. Ik ben nooit weggelopen voor dat soort uitdagingen. Dat is het aard van het beestje. Dat heeft ook met opvoeding te maken. Mijn vader is verreweg de belangrijkste persoon geweest in mijn ontwikkeling als mens. Hij zat in het Nederlandse leger toen Suriname nog van Nederland was. Hij is zelf op de Nederlandse manier opgevoed. Mijn vader was streng, veeleisend maar altijd rechtvaardig. Hij leerde me naar normen en waarden kijken. De drive in zaken die er toe doen, bracht hij erin."

,,Toen we net in Nederland kwamen, kon ik verkeerde vrienden krijgen. Dan maakte hij mij heel goed duidelijk dat ik nooit thuisgebracht moest worden door de politie vanwege stelen, vernielen of vechten. Want dan zou ik een groter probleem hebben met hem dan met de politie. Ook als voetballer: 'Altijd honderd procent geven en weten waar je vandaan komt.' Dat heb ik altijd onthouden. Ik ben opgegroeid in Rotterdam-West. Daar hadden we het ook niet breed. Soms hadden we bij wijze van spreken drie stukken vlees voor vier personen. Dan at hij niet. Dat soort zaken heb ik ook meegemaakt. Dat vormt je."

Slippers

,,Ik ben meer van afspraken dan van regels. Dat is een verschil. Met Kashia heb ik een uitstekende aanvoerder. Ik heb al met hem besproken dat we samen afspraken gaan maken. Ik heb straks een aantal zaken waar de selectie op mogen schieten en andersom zullen zij dingen hebben waar ik met mijn staf op ga schieten. Uiteindelijk komen we tot afspraken waar niet aan voorbijgegaan mag worden want dan zal dat gevolgen krijgen."

,,Net als Peter Bosz, die volgens mij eerst ook niet van de boetes was, ben ik daar bij ADO ook naartoe gegaan. Dat houden we zo. Ik begreep dat de spelers niet met slippers bij het eten mogen komen.

Het lijkt mij ook niet goed is als je hele dagen in schoenen loopt. Bij mij moeten ze dan wel sokken dragen in verband met de hygiëne. Ook hier gaat het, net als met de tactiek op het veld, om nuanceverschillen ten opzichte van mijn voorgangers."

Corry Konings

,,Vaak ga je ook af op zaken die je zelf meemaakte. Bij Feyenoord hadden we een groep met evenveel Nederlanders als buitenlanders. In de winterstop was de druk van pers en supporters gigantisch omdat we dertiende stonden. Toen gingen met elkaar aan de slag. Vooral ook in de kleedkamer. In die tijd droegen we geen koptelefoons, maar begonnen we net met muziek draaien in de kleedkamer. Dat ging van André Hazes naar R. Kelly en van Corry Konings tot Keith Sweat. Plots zong een aantal Surinaamse jongens uit volle borst mee met André Hazes. We gingen naar buiten en we praatten vervolgens allemaal met elkaar. Voor de wedstrijd maakten we lol samen. Soms overdreven we, maar er ging wel een team naar buiten."

,,Een aantal wijze mannen heeft nu bedacht dat iedereen zich moet voorbereiden waar hij zich het best bij voelt. Ik heb daar weinig mee. Je wel de juiste balans vinden, maar ik geloof heilig in het gezamenlijke. In de bus naar een wedstrijd mogen ze best een koptelefoon dragen. Ik zou er wel naartoe willen dat de jochies die bij aankomst staan te wachten, contact kunnen maken met mijn spelers. Als ik het voor elkaar krijg dat mijn jongens aan elkaar gaan hangen, gaan ze ook meer van elkaar eisen. Dan ga je waarschijnlijk ook presteren.

,,Ik ben een gezelschapsmens. Een teamspeler vooral. Je probeert dicht bij jezelf te blijven, maar soms heb je wel het gevoel dat je vecht tegen de gemeenschap die vooral aan zichzelf denkt. Dit is een probleem van de samenleving. Wij zijn allemaal op onszelf gericht en in het voetbal, wat een teamsport is, is dat een heel slechte zaak. Het zal best dat een speler zich met die voorbereiding het best voelt, maar ik weet zeker dat hij gedeelte mist in het saamhorigheidsgevoel naar buiten toe. Ik ga me daar ook bij Vitesse voor inzetten want dat is toch waar de mens en de trainer Henk Fraser voor staat."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: